Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pentru ce se dau bani prin PNDR 2014-2020?

Publicat: 05 februarie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 va cuprinde 14 măsuri care vizează creșterea competitivității agriculturii, gestionarea durabilă a resurselor naturale și schimbările climatice și dezvoltarea rurală echilibrată, reducând decalajele economice și sociale dintre diverse zone ale țării

Click pe poza pentru galerie!

România dispune, prin PNDR 2014-2020, de o alocare financiară de 8,0156 mld. euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), la care se adaugă contribuția națională.

 

„Politica de dezvoltare rurală trebuie să colaboreze strâns cu alte politici ale UE”

 „În prezent, societatea se confruntă cu provocări foarte mari pe plan economic și social, precum și în ceea ce privește problemele de mediu, schimbările climatice și tehnologia. Politica Agricolă Comună 2014-2020 a UE va trebui să contribuie mai mult la o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. România trebuie să elaboreze un program de dezvoltare rurală care să facă față provocărilor cu care se confruntă, printr-un set de măsuri complete și durabile.

În plus, politica de dezvoltare rurală trebuie să colaboreze strâns cu alte politici ale UE și să optimizeze utilizarea fondurilor agricole, rurale, sociale și structurale pentru a completa intervențiile rurale propuse”, a declarat, la Ziua Media pentru Dezvoltare Rurală, fostul comisar european pentru Agricultură Franz Fischler, fin cunoscător al realităților românești, și care este celebru pentru afirmația potrivit căreia „Uniunea Europeană ne dă, dar nu ne bagă în traistă!”.


„Dezvoltarea rurală înseamnă mai mult decât sprijinirea agriculturii”

În același areal al problematicii, ministrul Agriculturii a pus în ecuație necesitatea îmbunătățirii performanței sectorului agro-alimentar în strânsă corelare cu creșterea calității vieții în mediul rural. „Îmbunătățirea performanței sectorului agro-alimentar corelată cu dezvoltarea infrastructurii în mediul rural și creșterea nivelului de trai al populației rurale sunt esențiale pentru România”, a spus Daniel Constantin.

„Dacă ne referim la realitățile socio-economice existente, unul din domeniile principale pentru care PNDR 2014-2020 acordă o atenție deosebită este cel al competitivității sectorului agricol. Totodată, trebuie să avem în vedere că dezvoltarea spațiului rural înseamnă mai mult decât sprijinirea sectorului agricol, importante fiind deopotrivă investițiile în activități non-agricole, reînnoirea generațiilor la sate, accesul populației la serviciile de bază, toate acestea în strânsă legatură cu protecția și conservarea mediului”, a adăugat ministrul Agriculturii.

 

Cum arată agricultura și satul românesc?

Obiectivele PNDR 2014-2020 vor răspunde nevoilor identificate pe baza analizei sectoriale, socio-economice și de mediu, dar și a analizei SWOT pentru spațiul rural românesc.

Înzestrarea tehnică în agricultură, creditele bancare acordate în acest sector, dar și productivitatea muncii în agricultură și industria alimentară sunt indicatori care înregistrează rate de zeci de ori mai scăzute în România, comparativ cu media europeană. Țara noastră nu se poziționează confortabil nici în ceea ce privește managementul exploatațiilor agricole sau gradul de sărăcie în rândul populației din zona rurală.

Un alt indicator deficitar este suprafața agricolă exploatată în regim ecologic, care în România este de doar 0,4% față de 3,7% media UE. Doar rata șomajului și ponderea sectorului agricol în valoarea adăugată brută arată o compatibilitate cu media comunitară în analiza comparativă a indicatorilor.

INDICATORI DE BAZĂ PENTRU AGRICULTURĂ, INDUSTRIE ALIMENTARĂ ȘI SECTOR FORESTIER, COMPARATIV CU MEDIA UE 27

Tabel indicatori Click pe poza pentru galerie!

* Valoarea adăugată brută
** UAM - unitate anuală de muncă
*** Sub pragul minim
**** Potențialul Dunării nu este luat în calcul

Sursa: MADR

 

Măsuri pentru creșterea competitivității sectorului agricol

Creșterea competitivității sectorului agricol - unul dintre obiectivele generale ale PNDR 2014-2020 - se impune cu atât mai mult cu cât se constată că valoarea medie a productivității muncii în agricultură este de 4.328 euro/persoană, față de media europeană de 14.967 euro/persoană (în 2012).

În vederea creșterii competitivității, PNDR prevede:

- Investiții necesare îmbunătățirii performanțelor economice și de mediu ale exploatațiilor agricole: 1. Investiții în active fizice - atât investiții noi, cât și modernizări în fermă, precum și sisteme de irigații secundare la nivel de fermă; 2. Infrastructură de adaptare a agriculturii și silviculturii - drumuri de acces la exploatații, instalații/infrastructuri de obținere a energiei din resurse regenerabile, instalațiile de colectare, reciclare și tratament al apei.

- Sprijin pentru înființarea exploatațiilor de către tinerii fermieri;

- Încurajarea transferului de cunoștințe și a inovării în agricultură, silvicultură și în zonele rurale prin sprijin pentru acțiuni de instruire și de informare (plecând de la o realitate curentă care confirmă un procent de 2,5% din populația rurală instruită în domeniu agricol -liceu sau învățământ superior - față de media europeană de 29%);

- Consolidarea legăturilor dintre agricultură, producție alimentară și silvicultură pe de o parte și cercetare și inovare pe de altă parte (cooperare și grupuri operaționale PEI);

- Gestionarea riscurilor în agricultură (fondul mutual).

 

Măsuri pentru gestionarea durabilă a resurselor naturale

Al doilea obiectiv general privește gestionarea durabilă a resurselor naturale și combaterea schimbărilor climatice, în cadrul căruia acțiunile de intervenție vor fi direcționate atât către refacerea, conservarea și consolidarea ecosistemelor legate de agricultură ș silvicultură, cât și către promovarea utilizării eficiente a resurselor și sprijinirea tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon. Printre măsurile pe care PNDR le propune spre implementare în următorii șapte ani în vederea atingerii acestui obiectiv sunt:

- Măsuri de agromediu și climă ce vizează susținerea practicilor agricole favorabile conservării mediului;
- Măsura de agricultura ecologică ce are în vedere susținerea pierderilor de venit datorate utilizării metodelor și tehnicilor specifice de cultivare în sistem ecologic;
- Susținerea zonelor care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice;
- Împădurirea și crearea de suprafețe împădurite.

Având în vedere că România dispune de o mare diversitate biologică (în țara noastră fiind prezente cinci regiuni bio-geografice dintr-un total de unsprezece pe întreg teritoriul european), prin PNDR 2014-2020 se propun atât măsuri privind conservarea biodiversității, cât și măsuri pentru prevenirea eroziunii solului și a ameliorării gestionării apelor.

 

Măsuri pentru reducerea sărăciei în mediul rural

Cel de al treilea obiectiv, al dezvoltării teritoriale echilibrate trebuie să combată o realitate care arată un procent al populației la nivelul pragului de sărăcie de 40%, urmărind ca priorități dezvoltarea economică în zonele rurale prin reducerea sărăciei și promovarea incluziunii sociale.

Măsurile ce urmează să fie dezvoltate și implementate pe acest domeniu vizează:
- Servicii de bază și reînnoirea satelor ce vizează construcția și reabilitarea drumurilor comunale, a rețelei de alimentare cu apă potabilă și a rețelei de canalizare;
- Sprijin pentru înființarea și dezvoltarea activităților nonagricole în spațiul rural;
- Sprijin pentru investiții în active fizice privind prelucrarea și comercializarea produselor agricole;
- Abordarea LEADER (dezvoltarea și consolidarea comunităților locale).

 

15.000 euro pentru fermele de semi-subzistență

Pe lângă cele 13 măsuri anunțate deja în PNDR 2014-2020 în decembrie 2013, a fost introdusă și o a-14-a măsură care prevede continuarea plăților în vederea transformării fermelor de semi-subzistență în ferme care produc pentru piață. Sprijinul va fi de 15.000 euro/proiect pentru un număr de 10.000 gospodării țărănești de semi-subzistență, a anunțat
ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o întâlnire cu producători agricoli, la jumătatea lunii ianuarie 2014.

Violeta MÂȚ
Marian MUȘAT


PNDR 2014-2020 va fi gata la jumătatea lui februarie

PNDR 2014-2020 va avea 14 măsuri și va fi finalizat, în forma integrată, până în jurul datei de 15 februarie 2014, urmând apoi să fie transmis la Bruxelles, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o întâlnire cu producători agricoli la sediul MADR, la jumătatea lunii ianuarie 2014.

Ziua Media pentru Dezvoltare Rurală

În 12 decembrie 2013, MADR a organizat, la București, Ziua Media pentru Dezvoltare Rurală, pentru comunicarea publică privind pregătirea PNDR 2014-2020.
La eveniment au fost prezenți ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, fostul comisar european pentru Agricultură Franz Fischler, consultantul GBI Consulting (compania care conduce grupul de firme care elaborează PNDR) Brigitte Mehlmauer - Larcher, precum și diectorul general al Autorității de Management pentru PNDR, Mihai Herciu, care au prezentat principalele direcții politice, obiectivele și prioritățile Programului.

Vizualizat: 692 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?