Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pe culmile birocraţiei - cratima, camera haşurată şi udarea păpuşoiului

Publicat: 27 august 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Este incredibil unde poate duce birocraţia! La Ministerul Agriculturii, se pare că acest fenomen este dus pe culmile perfecţiunii, spre disperarea fermierilor. Prezentăm în cele ce urmează o groasă felie de crasă birocraţie...

Click pe poza pentru galerie!

Toţi oficialii MADR, cu ministru-n cap, susţin, sus şi tare cu vuvuzela din dotare, necesitatea organizării unor structuri moderne şi eficiente. În antiteză, mai există şi unii funcţionari publici care parcă sunt puşi tocmai să stingă din combustia entuziasmului unei atari organizări.


Pârdalnica liniuţă de unire!

Ne-am încurcat în „meandrele concretului”- ca să folosim o expresie care a făcut epocă - şi în mendrele birocraţiei ministeriale, când unii agricultori s-au încumetat să purceadă la înfiinţarea unei organizaţii de îmbunătăţiri funciare. După ce s-au făcut paşii necesari, documentaţia de constituire a ajuns la MADR.

Dosarul a trecut de Direcţia de Îmbunătăţiri Funciare, care i-a făcut... paşaport pentru obţinerea celorlalte avize. Astfel, hârtiile au ajuns pe birourile compartimentului juridic. Ceea ce s-a întâmplat aici... este de-a dreptul halucinant!

Pentru faptul că în documentaţia de constituire nu era scris, după cum urmează: „Organizaţia de Desecare liniuţă Drenaj” - deci între cuvintele „desecare” şi „drenaj” trebuia neaparat să fie pârdalnica de cratimă!? - dosarul a fost trimis înapoi pentru a fi refăcut. Cu tot dichisul: act adiţional la statut, act constitutiv, cu alte hârtii... toate în faţa notarului!


Dar credeţi că s-a rezolvat?

Aş! După ce s-au unit prin liniuţă desecarea cu drenajul, altul a fost motivul de refacere a hârţoagelor. Problema sediului!

ODD-ul respectiv îşi are locaţia într-un cătun uitat de timp şi de bunul Dumnezeu, în care o societate comercială le-a pus la dispoziţie un spaţiu pentru viitoarea structură organizatorică. Funcţionarii MADR au verificat pe calculator şi au văzut că, într-adevăr, firma există acolo...

„Păi, nu-i bine!”, au zis în cor juriştii ministerului, după un moment de gândire profundă. „Nu-i bine, dacă nu-mi vii cu act adiţional la statutul şi actul constitutiv al ODD, în care trebuie numaidecât să fie menţionat faptul că firma respectivă, cu certificatul de înregistrare fiscală nr..., cu sediul social în cătunul cu pricina, pe strada x, la numărul y, închiriază spaţiul pentru organizaţia...”.

În paranteză fie spus, în cătunele risipite pe meleagurile scumpei noastre patrii nu prea există străzi, ci uliţe, iar casele, ca şi uliţele, nu prea au număr!

Dar, ca totul să fie pe culmile birocraţiei şi ale disperării, la MADR a existat şi următorul dialog: „Casa respectivă are mai multe camere?”, a întrebat profesional jurista. „Da!”, i s-a răspuns. „Atunci să-mi aduci o schiţă de la casă, să-mi haşurezi exact camera unde este închiriat sediul organizaţiei de îmbunătăţiri funciare!”

De parcă în lipsa unei schiţe şi a camerei haşurate nu s-ar putea iriga păpuşoiul!
Aşa că iute, documentaţia de îmbunătăţiri funciare s-a întors cu coada-ntre picioare de la MADR.


Cum a fugit Federaţia de crâşmă, de frica ministerului!

Să devoalăm alt caz. Preşedintele unei federaţii de irigaţii administrează o firmă cu sediul într-o clădire amenajată pentru funcţionarea unui complex de alimentaţie publică: cu magazin, bar şi restaurant. Imobilul mai are o cameră bine mobilată, numai bună pentru sediul FOUAI. Problema e cum va fi întocmită schiţa ca să scape de obtuzitatea birocratică a juriştilor de la MADR? „O să ia foc, dacă văd că am pus sediul federaţiei la o crâşmă?”, ş-a întrebat fermierul.

Aşa că s-a folosit de schiţa de evacuare în caz de incendiu a imobilului! Astfel, planul de evacuare a devenit plan de situaţii; în loc de magazin, a apărut scris: camera nr 1. în care funcţionează firma cutare; în loc de bar - camera nr. 2, „reşedinţa” societăţii x; restaurantul s-a transformat în sediul altei firme, iar camera 4, haşurată, a devenit sediul Federaţiei Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii.
S-a refăcut şi contractul de închirere pe satul..., la imobilul cu nr., camera 4, bineînţeles, cu toate hârtiile aferente modificate.

Şi ca o consolare: bine că juriştii MADR n-au mai cerut şi sistem de proiecţie Stereo 70, pentru localizarea cu exactitate a sediilor organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare! Nu de alta, dar pe seama “înaltelor performanţe” ale echipamentelor electronice, sediile ar fi fost localizate taman în Basarabia, aşa cum s-a mai întâmplat!

Concluzia? În malaxorul birocraţiei ministeriale se aruncă inutil timp, nervi, bani şi hârtii de tot soiul.

Vizualizat: 695 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?