BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pe boul care trage cade întotdeauna biciul!

Publicat: 05 ianuarie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La fel se întâmplă și atunci când în față e un obstacol, dar și când drumul e lesnicios. Problema e că, deși bine hrănit, acesta ar putea să cedeze. Nu atât fizic, cât mai ales comportamental. La urma urmei, de ce să nu se lase și el pe tânjală. Acesta este pericolul cel mai mare care paște sectorul producătorilor de carne, legume și fructe dacă TVA va râmâne neschimbată.

Click pe poza pentru galerie!

Campania „Taie TVA la carne” a trecut la strângerea de semnături on-line. Oamenii au reacționat pozitiv la clipul prin care s-a declanșat această campanie. A strâns deja peste două milioane de vizualizări și nu mai puțin de 200.000 de semnături. 

 

Evazioniștii ocupă peste 50% din piață

Alexandru Jurconi, președintele Pro Agro, subliniază faptul că “Taie TVA la carne” este „o campanie asumată de societatea civilă, întrucât alături de noi se află atât sindicatele din industria alimentară, cât și asociațiile de consumatori. Acest fapt ne aduce în situația de a fi ascultați. Până acum am fost doar auziți (…) Campania Taie TVA la carne este în acest moment cea mai importantă campanie de strâns semnături din mediul on-line”. Alexandru Jurconi a comentat că „trăim într-un sistem care a uitat să producă și care supraviețuiește doar din taxe și impozite”. 

Atâta timp cât evazioniștii ocupă mai mult de jumătate din piață, iar tendința este crescătoare, e aproape natural ca și contribuabilii corecți să facă concesii în acest sens ori să se autocondamne la faliment, remarcau participanții la conferința privind reducerea TVA la carne. 

 

Doar TVA a mai rămas de furat în România

Radu Timiș atrăgea atenția că deși Guvernul a cheltuit aproape un miliard de euro pentru informatizarea ministerelor, nu este capabil să ofere date concrete despre colectarea TVA. Chiar s-a oferit ca prin intermediul ARC să suporte cheltuielile cu un soft de analiză, un business inteligent, care să permită Ministerului de Finanțe să facă analize pe cod CAEN a colectării TVA. „Eu, ca și companie privată, trebuie să știu în primul rând câți bani încasez, pentru că degeaba fac vânzare dacă nu încasez banii”, mai spunea președintele ARC la Romanian Agribusiness Forum 2014, referindu-se la faptul că Guvernul nu poate oferi cifrele concrete ale colectării TVA la carne și produsele din carne. Radu Timiș este convins că un TVA de 5 sau 9% ar diminua semnificativ evaziunea și ar aduce de două sau chiar de trei ori mai mulți bani bugetului de stat, pentru că, se pare, „doar TVA a mai rămas de furat în țara asta”. 

 

O măsură amânată pentru 2015

Prezent la același eveniment, ministrul Agriculturii - Daniel Constantin - a replicat că, deși este de acord „că această măsură este singura care ar putea revitaliza acest sector care se află în suferință, atât din cauza evaziunii cât și a embargoului impus Rusiei”, din păcate, TVA nu va putea fi redusă decât dacă vor exista resurse la buget și asta „rămâne în atenția Guvernului, dacă, pe parcursul anului 2015, încasările de la buget vor permite să mergem către reducerea TVA pe zona cărnii și a produselor din carne”, a precizat ministrul. Condiția este ca relaxarea fiscală pe acest sector să nu oblige Guvernul la introducerea de taxe și impozite noi, a mai subliniat vicepremierul Constantin. 

Potrivit unui comunicat al MADR, România are o cotă standard de TVA de 24% și două cote reduse de 5 respectiv 9%, așa cum permite legislația europeană în materie. Cota redusă de 5% se aplică în cazul locuințelor sociale, iar cea de 9%, în cazul produselor farmaceutice, serviciilor hoteliere și pâine. Nu se poate adopta o noua cotă redusă de TVA, alta decât cele două existente de 5%, respectiv 9%, decât după data de 31.12.2015. Ministrul a precizat că „nu putem să reducem până în decembrie 2015 sub 15% decât dacă avem un alt prag sau alte două praguri, maximum două sunt permise de directiva europeană. România are un prag de 9% și unul de 5%, deci până în decembrie 2015 putem să reducem, dacă ne gândim la 9% sau la 5%, dar nu putem avea TVA de 2, 3 sau 7%”.

 

Protestele continuă

Campania „Taie TVA la carne” va continua să facă presiune asupra Guvernului. Prin toate modalitățile. De la petiție la ieșirea în stradă. Inclusiv pichetarea reședințelor politicienilor. Sindalimenta a inițiat un prim miting de protest în fața Ministerului de Finanțe, în timpul negocierilor cu FMI. Se gândesc și la o grevă fiscală ca o ultimă baricadă în lupta pentru obținerea unui mediu concurențial onest. 

Așa cum bine spune liderul Sindalimenta, Dragoș Frumosu, „este ilogic să avem una din cele mai mari TVA la produsele agroalimentare din UE când suntem aproape cea mai săracă țară din Uniune”.

 

 


PIERDEM OPORTUNITATEA UNUI NUMĂR URIAȘ DE LOCURI DE MUNCĂ

Ilie Van, președintele UCPR, atrage atenția că „sectorul avicol se zbate în acest moment în probleme de piață foarte grave. În utimii ani, conform unor studii făcute de asociația noastră, tendința de creștere a importurilor de carne de pasăre este mai mult decât evidentă. Numai în acest an vom importa circa 130.000 de tone, după estimări care au la bază importurile de pe primele opt luni ale anului. Asta va însemna o diferență de 50.000 de tone între nivelul importului și cel al exportului, cantitate care, dacă s-ar fi produs în țară, ar fi însemnat circa 10.000 de locuri de muncă în plus”.

Vizualizat: 698 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?