Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PE a adoptat reforma PAC

Publicat: 09 decembrie 2013 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Parlamentul European (PE) a adoptat, în 21 noiembrie 2013, acordul final cu Consiliul AGRI asupra celor cinci texte de lege ce reprezintă pachetul de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC)

Click pe poza pentru galerie!

Europarlamentarii au convins Consiliul să redefinească fermierii activi ce vor primi subvenţii şi au insistat şi asupra suplimentării cu 25% a banilor acordaţi tinerilor fermieri pentru primele 25 - 90 ha. De asemenea, pentru fermele mari, plăţile directe peste 150.000 euro vor fi reduse cu cel puţin 5%.


Implementarea PAC 2014-2020

Etapa următoare pentru implementarea PAC 2014-2020 este adoptarea formală a pachetului legislativ de către Consiliul miniştrilor Agriculturii din UE, în decembrie 2013, apoi traducerea actelor în limbile tuturor statelor membre, urmând ca, la începutul lui 2014, actele să fie publicate în Jurnalul Oficial al UE şi să devină efective, a spus comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, după votul PE.

„În săptămânile următoare, CE va continua să lucreze la actele delegate în strânsă colaborare cu experţi din statele membre şi PE, pentru a asigura o punere în practică eficientă şi armonioasă a acordului politic”, a precizat Cioloş, în contextul în care 26 din statele UE au acuzat CE că vrea să deturneze acordul politic pe reforma PAC prin intermediul actelor delegate.

Cioloş a respins ca nefondate şi exagerate acuzaţiile şi a explicat că toate textele legislative vor fi discutate cu statele membre şi chiar şi după ce Comisia adoptă textele, vor mai fi două luni în care PE şi statele UE pot să-şi exprime puncte de vedere.

În paralel, statele UE, până în cursul anului 2014, vor trebui să ia decizii legate de modelul de plăţi directe, alocările pentru micii fermieri, pentru tinerii fermieri, pentru zonele defavorizate, priorităţile sectoarelor ce vor fi susţinute cu plăţi cuplate.

„Statele membre urmează totodată să-şi elaboreze programele de dezvoltare rurală şi să le prezinte, începând cu ianuarie anul viitor, Comisiei spre adoptare. Cu cât mai repede vor fi prezentate, cu atât mai repede vor fi adoptate şi vor putea începe finanţările de proiecte pe baza acestor noi programe”, a mai spus Cioloş.

 

Regulament tranzitoriu pentru 2014 

Anumite acţiuni din Programul de Dezvoltare Rurală, cum sunt sprijinul pentru zone defavorizate sau susţinerea financiară pentru măsurile de agromediu, vor putea continua în 2014, chiar fără un PNDR aprobat, pentru că PE a adoptat, odată cu reforma PAC, şi o propunere a CE pentru un regulament tranzitoriu pentru 2014.


Garanţii de stat pentru credite PNDR

Beneficiarii PNDR vor putea primi garanţii de stat pentru creditele contractate pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă.

Potrivit OG 20/30.07.2013 (M.Of. 497/7.08.2013), beneficiarii privaţi ai măsurilor 121 - Modernizarea exploataţiilor, 123 - Produse agricole şi forestiere, 312 - Microîntreprinderi şi 313 - Activităţi turistice din PNDR vor putea beneficia de garanţii pentru creditele contractate în scopul emiterii scrisorii de garanţie bancară necesară pentru încasarea avansului prevăzut în contractele încheiate cu APDRP.
În cazul beneficiarilor privaţi ai axei LEADER, garanţia va putea fi acordată şi pentru creditele pentru investiţii contractate de aceştia.

Garanţia va putea acoperi maximum 80% din valoarea finanţării acordate de către bancă.
Beneficiarii garanţiilor vor emite un bilet la ordin în favoarea fondului de garantare, cu scadenţa la vedere, de valoare egală cu valoarea garanţiei, reprezentând titlul executoriu.
Legea de aprobare a OG 20/2013, trimisă spre promulgare în 23.11.2013, prevede că vor putea primi astfel de garanţii de stat şi beneficiarii fondurilor europene pentru pescuit.

 

INFO

ŞTIRI PE SCURT
Porumb BT 1507

Obligată de Tribunalul UE, CE a solicitat miniştrilor Mediului din UE o decizie privind cultivarea porumbului modificat genetic 1507, produs de Pioneer. Pioneer a cerut autorizarea cultivării porumbului Bt 1507 încă din 2001. Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară a emis deja şase avize, toate pozitive.

Porumbul Bt 1507 a fost creat pentru rezistenţă la larvele de molii specific dăunătoare, cum e sfredelitorul european al porumbului. Este autorizat în UE pentru utilizare în alimente şi furaje, dar nu şi pentru cultivare.
Miniştrii Mediului din ţările UE vor dezbate subiectul pe 13 decembrie 2013.

Bugetul 2014-2020

Parlamentul European a adoptat, în 19.11.2013, bugetul UE pe 2014-2020. Urmează aprobarea finală de către Consiliu.  Bugetul pe 2014-2020 permite UE să investească până la 960 mld. euro în credite de angajament (1% din Venitul Net Brut al UE) şi 908,4 mld. euro în credite de plată (0,95% din VNB al UE).
Alte 36,8 mld. euro (0,04% din VNB al UE) pot fi utilizate pentru situaţii neprevăzute.

Camere agricole

Proiectul de Lege privind aprobarea OUG 58/2013 ce modifică Legea 283/2010 şi Legea 122/2012 privind Camerele agricole a primit vot pozitiv şi în Camera Deputaţilor şi a fost trimis, în 20.11.2013, spre promulgare.
Legea prevede şi un termen prelungit, de maxim 6 luni de la intrarea în vigoare, pentru organizarea alegerilor pentru înfiinţarea camerelor agricole.

Vizualizat: 733 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?