Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pâinea neagră a evaziunii fiscale

Publicat: 11 februarie 2013 - 13:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

”Pâinea noastră, cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi cu TVA scăzut!”

Click pe poza pentru galerie!

Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie, ne-a oferit, în exclusivitate pentru publicaţiile noastre, un studiu elaborat de ROMPAN referitor la ceea ce se întâmplă cu evaziunea fiscală în domeniul morărit-panificaţie.

Îl redăm în continuare, cu mici ajustări, comentarii şi intervenţii ale redacţiei.

 

Media europeană a consumului: 80 kg/om/an

România consumă anual aproximativ 2.400 mii tone grâu pentru pâine şi produse de panificaţie.
Din această cantitate se realizează aproximativ 1.800 mii tone pâine de către aproximativ 4.500 de producători înregistraţi cu activitate de panificaţie şi produse făinoase.

Acest indicator a urcat România pe un loc fruntaş faţă de media europeană, care este de aproximativ 80 kg/om/an.

 

1.230 mii tone pâine... „neagră”!

Conform datelor statistice furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în anul 2011, producţia de pâine înregistrată oficial şi fiscalizată a fost de 580 mii tone. De aici rezultă o cantitate de 1.230 mii tone pâine nefiscalizată.

De asemenea, la produsul făină, producţia nefiscalizată a fost de 838 mii tone.
Diferenţa între producţia realizată efectiv şi înregistrată de INS reprezintă pâine nefiscalizată, deci realizată fără documente legale.

 

Evaziunea fiscală - 70 la sută din piaţă

De altfel, acest fenomen nu a apărut doar în ultimul an, el având o dinamică evolutivă continuă după anul 2000, când TVA pentru pâine a crescut de la 11 la 19 procente şi a cunoscut o escaladare fără precedent după luna iulie 2010, când TVA-ul s-a „plămădit” la 24 la sută. Fenomenul evazionist în sectorul de morărit-panificaţie a ajuns la 70 la sută din piaţă.

Evaziunea fiscală a înregistrat creşteri substanţiale de la an la an, plecând de la un nivel de 676,1 milioane lei, în anul 1999, şi ajungând la aproximativ 890 milioane lei, în 2011.

 

Creşterea TVA şi scăderea producţiei de pâine fiscalizată

Se observă două scăderi dramatice ale producţiei de pâine înregistrată fiscal. Prima, în anul 2000, când apare o scădere de 17,3 la sută la făină şi 15 la sută la pâine (la acea dată Guvernul Isărescu a făcut unificarea cotelor de TVA, iar pentru pâine cota a crescut de la 11 la 19 la sută).
A doua, în anul 2010, când se constată o scădere cu 16,3 la sută la făină şi 33,3 la sută la pâine, odată cu creşterea TVA de la 19 la 24 la sută.

În rest, se remarcă evoluţii relativ liniare ale producţiei de pâine fiscalizate, aceasta rămânând pe palierul pe care se stabilizează după fiecare creştere de fiscalitate.
În concluzie, agenţii economici care trec în economia neagră la un moment dat rămân acolo, atâta timp când nu se schimbă condiţiile fiscale din economie.

 

Pâinea cu timbrul jupuit

Pe parcursul ultimilor ani, Patronatul Român din Industria de Morărit şi Panificaţie, împreună cu autorităţile statului, a încercat implementarea unui set de măsuri menite să conducă la diminuarea evaziunii fiscale în domeniul morărit - panificaţie: timbrarea pâinii; timbrarea drojdiei de panificaţie sau contorizarea utilităţilor la producerea pâinii şi corelarea cu normele de consum. Fără prea mult succes!

 

Garda Financiară… cu garda jos!

Toate aceste aspecte negative au drept cauză şi faptul că în toţi anii trecuţi unele instituţii ale statului, precum ANSVSA, Garda Financiară sau ANAF, nu şi-au facut pe deplin datoria pentru care funcţionează, de multe ori răspunzând unor comandamente politice. Spre exemplificare, ANSVSA nu a înregistrat toţi producătorii din domeniu şi, implicit, agenţii economici nu au fost verificaţi. De asemenea, Garda Financiară nu a controlat o mare parte din producători, lăsându-i să-şi dezvolte afacerile ilegale etc.

 

Bugetul - prejudiciat cu un miliard de lei
În acest fel s-a ajuns ca la sfârşitul anului 2011 să nu se vireze la bugetul de stat aproape 1 miliard de lei.

Producătorii oneşti din panificaţie, care nu mai pot rezista într-o piaţă complet distorsionată, consideră că singura propunere viabilă este taxa pe valoarea adăugată de 9 procente pentru: grâu, făină, pâine şi produse de panificaţie.

 

Reducerea TVA creşte volumul intrărilor bugetare

În aceste condiţii, ROMPAN estimează o diminuare a evaziunii fiscale până la 10 la sută! În cazul aplicării acestei măsuri, efortul bugetar s-a calculat undeva la 82 milioane de lei.

În opinia Patronatului, această reducere de TVA va produce şi alte efecte benefice, cum ar fi: creşterea intrărilor la bugetul statului, deoarece se va lărgi baza de impozitare. De asemenea, se apreciază că piaţa neagră va ieşi la lumină şi că preţurile se vor reduce sau cel puţin vor stagna pentru o perioadă.

În plus, se va însănătoşi mediul de afaceri în industria morărit-panificaţie, iar agenţii economici corecţi vor fi încurajaţi să facă investiţiile necesare pentru asigurarea siguranţei alimentare, a condiţiilor de mediu şi de calitate, impuse de legislaţia europeană.

 

“Europâinea” cu cotă scăzută de TVA

Comparativ cu UE, sistemul de TVA la alimente din România este atipic faţă de ţările comunitare, unde taxa pe valoarea adăugată la produsul pâine are valoare scăzută: Marea Britanie şi Cehia - 5 la sută, Franţa - 5,5 la sută, Olanda - 6 la sută, Germania şi Polonia - 7 la sută, Grecia - 8 la sută, Italia - 10 procente.

Figura pâine consumată gospodării 2000-2011Click pe poza pentru galerie!


Figura producție pâine, făină 1999-2011Click pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 613 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?