Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pagube produse de ploi și grindină

Publicat: 21 iulie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aproape 64.000 ha cu culturi agricole, din 16 județe, au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile în perioada mai - 16 iunie 2016, arată datele estimative centralizate de Ministerul Agriculturii până pe 21 iunie. 

 

Click pe poza pentru galerie!

Asta, fără a pune la socoteală suprafețele distruse de inundațiile și grindina din penultima săptămână din iunie, perioadă marcată de coduri portocalii de inundații și furtuni. În jud. Mureș, furtuna s-a transformat în tornadă, care a distrus peste 350 de case din două localități, iar culturile agricole sunt calamitate între 60% și 95%.

MADR precizează că, în funcție de datele primite de la Direcțiile Agricole Județene, situația suprafețelor afectate se actualizează permanent.

Din cele 63.932,16 ha afectate de fenomenele meteo nefavorabile în perioada mai - 16 iunie 2016, mai mult de jumătate - 37.253 ha - sunt în Teleorman. Suprafețe întinse au fost distruse de grindină, ploi sau vijelii și în Dolj - 13.036 ha, Ialomița - 5.403 ha și Olt - 4.880 ha. Suprafețe agricole mai mici au fost lovite de intemperii în alte 12 județe: Buzău - 232,36 ha, Dâmbovița - 20 ha, Ilfov - 898 ha, Gorj -335 ha, Mehedinți - 144 ha, Hunedoara - 416,8 ha, Iași - 47 ha, Cluj - 140 ha, Vrancea - 94 ha, Bacău - 676 ha, Vâlcea - 131 ha și Botoșani - 226 ha.

MADR estimează că pierderile economice sunt de cca. 63.932.160 lei. Cum ar veni, câte 1.000 de lei pagubă pe hectar.

 

Ce spune MADR despre eventuale despăgubiri?

„În funcție de posibila evoluție a acestor fenomene, vor fi analizate și posibilitățile de identificare a unor măsuri de compensare a eventualelor pagube. O altă viziune care privește compensarea pagubelor este operaționalizarea fondurilor mutuale care să preia riscurile și să despăgubească membrii utilizând surse financiare comunitare.Pentru persoanele fizice, individual sau într-o formă de asociere, în cazul înregistrării de pierderi ca urmare a unor fenomene meteo nefavorabile (grindină, inundații, secetă, altele) de peste 30% din suprafețele destinate producției agricole, norma de venit pe baza căreia se calculează impozitul datorat statului se reduce proporțional cu pierderea respectivă (art.73 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal)”, a răspuns MADR, la solicitarea redacției.

 

Cioloș le-a cerut miniștrilor propuneri de „sprijin țintit și rapid”

Pe 21 iunie 2016, într-o videoconferință cu prefecții și autoritățile centrale și locale, Dacian Cioloș le-a dat miniștrilor o săptămână ca să propună „măsuri de sprijin țintit și rapid”.

În plus, cum se anunță secetă și caniculă în următoarele luni, MADR trebuie să prezinte Guvernului și ce măsuri poate lua Ministerul pentru folosirea sistemelor de irigații.

 

Anunțați la APIA în 15 zile!

Ca să nu piardă banii, fermierii care au solicitat plata subvenției pe suprafață sau alte scheme de sprijin în 2016 și ale căror culturi au fost lovite de grindină sau de alt fenomen natural trebuie să anunțe APIA în scris, în 15 zile lucrătoare de la data producerii evenimentului și să furnizeze „dovezi relevante care atestă apariția cazului” de forță majoră (Art. 31 din Ordonanța 3/2015). Documentul care dovedește că a fost distrusă cultura agricolă este procesul-verbal de constatare eliberat de primărie sau un proces verbal eliberat de Inspectoratul Teritorial pentru Situații de Urgență.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.12(173) 1 - 31 iulie 2016

Vizualizat: 500 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?