Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pagube produse de ploi și grindină

Publicat: 21 iulie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aproape 64.000 ha cu culturi agricole, din 16 județe, au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile în perioada mai - 16 iunie 2016, arată datele estimative centralizate de Ministerul Agriculturii până pe 21 iunie. 

 

Click pe poza pentru galerie!

Asta, fără a pune la socoteală suprafețele distruse de inundațiile și grindina din penultima săptămână din iunie, perioadă marcată de coduri portocalii de inundații și furtuni. În jud. Mureș, furtuna s-a transformat în tornadă, care a distrus peste 350 de case din două localități, iar culturile agricole sunt calamitate între 60% și 95%.

MADR precizează că, în funcție de datele primite de la Direcțiile Agricole Județene, situația suprafețelor afectate se actualizează permanent.

Din cele 63.932,16 ha afectate de fenomenele meteo nefavorabile în perioada mai - 16 iunie 2016, mai mult de jumătate - 37.253 ha - sunt în Teleorman. Suprafețe întinse au fost distruse de grindină, ploi sau vijelii și în Dolj - 13.036 ha, Ialomița - 5.403 ha și Olt - 4.880 ha. Suprafețe agricole mai mici au fost lovite de intemperii în alte 12 județe: Buzău - 232,36 ha, Dâmbovița - 20 ha, Ilfov - 898 ha, Gorj -335 ha, Mehedinți - 144 ha, Hunedoara - 416,8 ha, Iași - 47 ha, Cluj - 140 ha, Vrancea - 94 ha, Bacău - 676 ha, Vâlcea - 131 ha și Botoșani - 226 ha.

MADR estimează că pierderile economice sunt de cca. 63.932.160 lei. Cum ar veni, câte 1.000 de lei pagubă pe hectar.

 

Ce spune MADR despre eventuale despăgubiri?

„În funcție de posibila evoluție a acestor fenomene, vor fi analizate și posibilitățile de identificare a unor măsuri de compensare a eventualelor pagube. O altă viziune care privește compensarea pagubelor este operaționalizarea fondurilor mutuale care să preia riscurile și să despăgubească membrii utilizând surse financiare comunitare.Pentru persoanele fizice, individual sau într-o formă de asociere, în cazul înregistrării de pierderi ca urmare a unor fenomene meteo nefavorabile (grindină, inundații, secetă, altele) de peste 30% din suprafețele destinate producției agricole, norma de venit pe baza căreia se calculează impozitul datorat statului se reduce proporțional cu pierderea respectivă (art.73 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal)”, a răspuns MADR, la solicitarea redacției.

 

Cioloș le-a cerut miniștrilor propuneri de „sprijin țintit și rapid”

Pe 21 iunie 2016, într-o videoconferință cu prefecții și autoritățile centrale și locale, Dacian Cioloș le-a dat miniștrilor o săptămână ca să propună „măsuri de sprijin țintit și rapid”.

În plus, cum se anunță secetă și caniculă în următoarele luni, MADR trebuie să prezinte Guvernului și ce măsuri poate lua Ministerul pentru folosirea sistemelor de irigații.

 

Anunțați la APIA în 15 zile!

Ca să nu piardă banii, fermierii care au solicitat plata subvenției pe suprafață sau alte scheme de sprijin în 2016 și ale căror culturi au fost lovite de grindină sau de alt fenomen natural trebuie să anunțe APIA în scris, în 15 zile lucrătoare de la data producerii evenimentului și să furnizeze „dovezi relevante care atestă apariția cazului” de forță majoră (Art. 31 din Ordonanța 3/2015). Documentul care dovedește că a fost distrusă cultura agricolă este procesul-verbal de constatare eliberat de primărie sau un proces verbal eliberat de Inspectoratul Teritorial pentru Situații de Urgență.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.12(173) 1 - 31 iulie 2016

Vizualizat: 710 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?