Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

OMS 119/2014 - instrument de răzbunare?

Publicat: 16 septembrie 2015 - 17:00
15 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii se spală pe mâini în ceea ce privește stabilirea distanțelor de amplasare a fermelor față de spațiile de locuit și continuă să trateze cu indiferență viitorul fermelor familiale.

Click pe poza pentru galerie!

În luna decembrie a anului trecut am înaintat către Ministerul Agriculturii un memoriu cu privire la Ordinul Ministrului Sănătății 119/2014, art. 11, alin. 1, care reglementează distanța dintre microfermele de păsări și casele de locuit, considerând că MADR ar trebui să se implice activ în promovarea, protejarea și coordonarea activităților din agricultură, dar și în elaborarea legislației în domeniu. 

În acest memoriu am semnalat un caz concret de discriminare a fermierilor români față de fermierii europeni; în plus, am sesizat faptul că OMS 119/2014 a devenit și un instrument de răzbunare personală a unor indivizi, în cazul în care o fermă sau microfermă îi încurcă în activitatea de zi cu zi. 

Asociația noastră (Asociația Profesională a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din județul Iași) împreună cu revista Ferma, a înaintat diverse adrese, în baza unor memorii tehnice, către Ministerul Agriculturii și Ministerul Sănătății, prin care a solicitat modificarea de urgență a OMS 119/2014, deoarece actul normativ este discriminator față de fermierii români și încalcă legislația națională și europeană cu privire la mediu. În discuțiile Asociației cu ministrul Daniel Constantin, acesta și-a arătat toată disponibilitatea pentru rezolvarea situației. Dar, spre stupoarea noastră, toate demersurile ne-au fost blocate în hățișul birocratic din cadrul ministerului.

 

Ministerul Agriculturii rămâne impasibil

Pentru conformitate, cităm din răspunsul pe care ni l-au oferit onorabilii din Ministerul Agriculturii, prin adresa cu nr. 139111/16.12.2014: „Ordinul 119 din 4 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației a fost emis de către Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nefiind consultat în eliberarea acestui Ordin”.  

Am înțeles că cei de la agricultură nu au fost consultați, acest ordin nu a fost emis de către MADR, chiar dacă prevederile lui influențează activitatea de zi cu zi a fermierilor, activitate care cred că este sub umbrela Ministerului Agriculturii... Dar oare, după numeroasele sesizări venite din teritoriu cu privire la OMS 119/2014, cei din cadrul Ministerului Agriculturii nu ar fi trebuit să lupte pe toate fronturile cu cei de la Sănătate până la rezolvarea situației? Dacă tot nu au fost consultați și tot nu au ridicat un deget pentru drepturile fermierilor, oare nu ar fi timpul ca, măcar în ultimul ceas să înceapă demersurile pentru modificarea acestui ordin? 

 

Neștiință, indiferență sau neputință?

Cei de le politici agricole și strategii „se luptă” din răsputeri pentru o viață mai bună a fermierilor, dar au introdus în legislația pentru aprobarea proiectelor europene  sintagma „cu respectarea OMS 119/2014”, ceea ce ridică mari semne de întrebare. Cu alte cuvinte, MADR nu este de acord cu acest ordin, dar el obligatoriu trebuie respectat?! Să fie oare neștiință? 

Și ca să fie complet tabloul contradicțiilor, redau în integralitate ultima frază din răspunsul MADR prezentat anterior cu privire la OMS 119/2014: ”Pentru problemele care nemulțumesc crescătorii de păsări cu efective mici crescute pentru nevoi personale (consum propriu) vă sugerăm să vă adresați Ministerului emitent al Ordinului, respectiv Ministerului Sănătății, cu propunerile pe care le considerați necesare modificării ordinului”. Credem că Ministerul Agriculturii nici n-ar trebui să mai existe, atâta timp cât ne sugerează să ne adresăm altor ministere! Ce rost mai are acest minister dacă nu-i interesează soarta crescătorilor de păsări? Adică un grup de fermieri are mai multă forță decât un minister? Chiar nu mai înțelegem rostul și activitatea stimabililor de la Agricultură...

Și dacă tot spuneau că este emis acest ordin de către un alt minister și ei nu pot face nimic, doresc să le aduc la cunoștință faptul că Ministerul Mediului, care nu a emis acest ordin, a solicitat modificarea acestui ordin în luna noiembrie a anului trecut. Deci ce să înțelegem că, în fapt, Ministerul Agriculturii nu există? Sau e neputincios?

 

În urma celor expuse revenim cu solicitarea noastră publică de modificare a acestui Ordin. Precizarea unei distanțe de amplasare a unui obiectiv zootehnic fără a fi fundamentat științific și legal contravine oricărui principiu de mediu sau de sănătate publică aplicat în Comunitatea Europeană. Analizând Ordinul 119 din 2014 al Ministrului Sănătății și comparându-i prevederile cu legislația națională și europeană din domeniu, cât și cu literatura de specialitate consultată, rezultă clar o neconcordanță între acest ordin și reglementările legale naționale și europene. 

În plus, OMS 119 defavorizează fermierul/gospodarul român în comparație cu cel european. Legislația națională trebuie să fie armonizată cu regulamentele europene și ar trebuie să protejeze cetățeanul și să-l ajute indiferent dacă este producător sau consumator. Pentru ambele categorii trebuie să existe o legislație care să nu dezavantajeze o parte și să avantajeze alta. Ordinul 119/2014 dezavantajează fermierii români, dar și micii gospodari, încălcându-le drepturile fundamentale cu privire la crearea unui climat propice pentru dezvoltarea și bunăstarea lor. 

Având în vedere cele prezentate, solicităm abrogarea Art. 11 cu privire la distanțele minime de protecție sanitară între teritoriile protejate și o serie de unități care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației și Art. 15 din Normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației aprobate prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 119 din 4 februarie 2014, deoarece reglementarea strictă a unor distanțe minime între unitățile care produc disconfort (în speță exploatațiile zootehnice/gospodăriile populației) și locuințe, precum și a numărului maxim de animale pe exploatație zootehnică/gospodărie contravin prevederilor Constituției României și ale următoarelor acte normative: art 148 din Legea 278/2013, O.U.G. 195/2005, Ordinul Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor nr. 1182 din 22.11.2005, Ordinul MADR nr. 1270 din 30.11.2005 și Directiva (UE) nr. 75 din 24 noiembrie 2010.

 

Asociația Profesională a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din județul Iași

Vizualizat: 1647 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [15]  
Pagini: [1]  1   
15.
Infectii intraspitalicesti
|
08. 13, 2016. Saturday 09:52
a explodat bomba in spitale iar tov doctori de la DSP in loc se ocupe de domeniul lor au grija fermelor. Atentie se filmeaza.....
14.
Infectii intraspitalicesti
|
08. 13, 2016. Saturday 09:52
a explodat bomba in spitale iar tov doctori de la DSP in loc se ocupe de domeniul lor au grija fermelor. Atentie se filmeaza.....
13.
atentie la biofilm (se filmeaza!)
|
05. 21, 2016. Saturday 12:29
MOTOR DOMNILOR DOCTORI... se (bio)filmeaza :)
12.
poate faceti si in spitale
|
05. 16, 2016. Monday 09:25
ETAPELE DECONTAMINĂRII La decontaminare, lucrările se execută în ordinea următoare: - evacuarea mecanică a aşternutului existent şi a părţii grosiere a aşternutului; - finisarea şi eliminarea tuturor rămăşiţelor din perimetrul halei; - flambarea tuturor suprafeţelor din hala de producţie; - spălarea halei: tavanul, utilajele, pardoseala, buncărele de furajare, ventilatoarele, aleile de deservire; - aspersia cu soluţie decontaminantă, apoi văruirea; - termonebulizare I, apoi introducerea aşternutului în adăpost; - din nou apersia cu soluţie decontaminantă; - reglaje hală şi izolaţie termică; - termonebulizare II.
11.
DSP>>>MS
|
05. 16, 2016. Monday 08:57
De ce nu verifica sursele de apa sau vaccinurile??? sau de acolo autoritatile mai mananca ceva? este mai simplu sa rupi gatul unui amarat de fermier decat sa te iei la tranta cu multinationalele
10.
DSP... MS... INSP... Inspectia Sanitara ...
|
05. 15, 2016. Sunday 14:44
"În legislația UE privind sănătatea animalelor nu există prevederi care să reglementeze distanțe minime între exploatațiile agricole și zonele rezidențiale urbane pentru nicio specie de animale. " ASA ESTE.. OAMENII DIN COMUNTATI NU IMBOLNAVESC ANIMALELE DIN FERME... insa invers deja este posibil!!! Uitati-va ce pacate trag copii din Jud. Arges - CAUZA este cunoscuta, SURSA inca nu! Uitati-va ce nenorocire este pe capul oamenilor care au trecut prin spoitale apropo de dezinfectanti! In ferme este ceva "traznet"? Sau este tot o colcaiala nenorocita de bacterii care au devenit rezistente la antibiotice si le dati oamenilor in cap cu ventilatorul??
9.
MRSA in SUA ucide mai abitir decat SIDA...
|
12. 17, 2015. Thursday 08:40
dar alimentatia defectuasa, faptul ca mergeti la medic odata la 5 ani, dar faptul ca mergeti la wc tot in fundul gradinii, ca nu utilizati apa si sapunul, nu stiti ce este pasta de dinti. Despre aceste lucruri nu vorbiti, gasiti vinovatul de serviciu pasarile. Sunteti intr-o dunga
8.
MRSA in SUA ucide mai abitir decat SIDA
|
12. 16, 2015. Wednesday 19:27
Ca sa lamurim... MRSA = Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (responsabila si de infectiile nosocomiale)
7.
olaf-dna
|
11. 02, 2015. Monday 09:33
Unii care comentează sunt ori imbecili ori idioti. Ce treaba are dna si olaf cu o ferma de pui. Doar idiotii care au dat autorizatii de construire lângă ferma pot sa aibă o problema. Si daca se constata ca autorizatiile de construire sunt ilegale atunci sa ii vedem pe cei care au cumpărat case in aceasta zona ce fac.
6.
OLAF + DNA
|
10. 31, 2015. Saturday 14:28
Succes! http://voceaclujului.ro/olaf-a-sesizat-dna-in-cazul-fermei-de-pui-amareto-floresti/
5.
...biosecuritate
|
09. 28, 2015. Monday 12:20
corect, atunci va rog sa mutati spitalele si dispensarele cat mai departe de orase pentru ca sunt bombe biologice si nu respectati masurile de biosecuritate mey desteptilor
4.
....biosecuritate...
|
09. 27, 2015. Sunday 19:42
Biosecuritatea se refera atat la OAMENI cat si la PASARI/VITE mey doctorilor!!
3.
biosecuritate definitie
|
09. 22, 2015. Tuesday 13:34
poate nu stii ce inseamna biosecuritate- ansamblul de metode şi mijloace care trebuie asigurate pentru protecţia efectivelor de păsări, în scopul apărării sănătăţii animalelor
2.
amestecare generala
|
09. 22, 2015. Tuesday 08:31
mai colegu care tot le ametesti ce are treaba Ministerul sanatatii cu biosecuritatea fermelor, esti cazut din copac si nu intelegi niste termeni elementari. De biosecuritatea fermei se ocupa DSV si exista reglementari de exemplu:ORDIN Nr. 147 din 21 iunie 2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile avicole comerciale, precum şi a Procedurii privind mişcarea păsărilor vii, a produselor, subproduselor şi a gunoiului de la păsări
1.
Amestecarea generala ...
|
09. 21, 2015. Monday 23:03
Din nou dl. Stafie amesteci chestiuni de biosecuritate cu cele de protectia mediului (poluanti). Ce pot face pt. dvs sa nu mai induceti confuzie???
Rezultate: [15]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?