Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

OMG: Statele ar putea invoca argumente de mediu

Publicat: 04 august 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Statele UE vor putea invoca inclusiv argumente privind protecţia mediului atunci când decid dacă permit sau nu cultivarea OMG, a hotârât Parlamentul European (PE), în 5 iulie a.c., deşi Comisia propusese o oarecare libertate de decizie a statelor, fără însă permite folosirea motivelor legate de mediu

Click pe poza pentru galerie!

O decizie finală va fi luată în Consiliul miniştrilor Mediului.

Autorizarea şi controalele de siguranţă la nivel european vor continua să fie o pre-condiţie pentru cultivarea OMG, însă, potrivit hotărârii PE, statele ar putea argumenta cultivarea OMG prin prevenirea dezvoltării rezistenţei la pesticide, conservarea biodiversităţii sau absenţa datelor privind impactul negativ al OMG asupra mediului.

Toate statele trebuie să ia măsurile necesare pentru prevenirea contaminării culturilor convenţionale sau ecologice şi să se asigure că poluatorul plăteşte pentru toate efectele sau daunele neintenţionate.

În prezent, singurele culturi MG aprobate pentru cultivare şi asupra cărora statele ar putea decide sunt porumbul MON 810 şi cartoful Amflora. Potrivit europarlamentarului Rareş Niculescu, citat de Euractiv, Comisia pentru mediu discută aprobarea a 17 noi culturi MG - mai multe tipuri de cartofi, porumb şi soia MG, dar testările vor dura mult, iar rezultatul este incert.

În România, din cei 210 (din totalul de 465) de parlamentari chestionaţi în mai-iunie 2011 în cadrul unui sondaj realizat de Centrul Pentru Politici Durabile Ecopolis, 64% dintre aceştia au spus că nu sunt de acord ca în România să fie cultivate OMG, în timp ce doar 24% au declarat că susţin acest tip de culturi.

 

Noi reguli pentru pescuit din 2013

Comisia Europeană (CE) a adoptat propunerile de reformare a sistemului de gestionare a pescuitului în UE, care au drept scop readucerea pe profit a sectorului, eliminarea dependenţei de subvenţii şi creşterea economică în zonele de coastă. Noile măsuri ar duce la creşterea cu 70% a stocurilor de peşte şi cu 17% a capturilor totale.

Propunerile includ trecerea la un sistem de gestionare bazat pe obiective pe termen lung şi pe avize ştiinţifice, stabilirea unor cote de capturi care să readucă toate stocurile la un nivel sustenabil până în 2015 (în prezent, 3 din 4 specii de peşte sunt supraexploatate), interzicerea eliberării capturilor nedorite - pescarii vor trebui să aducă la ţărm tot peştele prins, reducerea capacităţii excedentare a flotei prin măsuri de piaţă, mai degrabă decât prin subvenţii (de ex., posibilitatea vânzării cotelor de capturi între operatori), sprijinirea operatorilor mici pentru a se adapta la schimbări, mai multă libertate pentru statele membre privind adaptarea măsurilor de conservare la nevoile regionale şi locale, dar şi pentru operatori, care vor putea lua anumite decizii privind dimensiunea flotei proprii şi aprovizionarea.

Alte propuneri vizează sprijinirea fermelor piscicole durabile şi informarea consumatorilor.

De asemenea, asistenţa financiară va fi condiţionată de respectarea normelor de mediu.
Propunerile CE vor fi analizate de Parlamentul European şi de Consiliul miniştrilor responsabili de pescuit din statele UE, care vor lua o decizie finală, Comisia dorind ca schimbările să intre în vigoare din 1 ianuarie 2013.

 

Ţara de origine, pe etichetă

Ţara de origine pentru carnea de porc, de oaie, de capră şi de pasăre va fi înscrisă pe etichetele alimentelor, a hotărât Parlamentul European, în iulie a.c.. Provenienţa anumitor alimente, cum este carnea de vacă, mierea, uleiul de măsline, fructele proaspete şi legumele, trebuie deja indicată pe etichete, iar în viitor, s-ar putea decide extinderea etichetării ţării de origine la alte categorii de alimente, cum este cazul cărnii folosite ca ingredient, al laptelui sau al alimentelor neprocesate, dar, înainte ca acest lucru să se întâmple, Comisia va trebui să deruleze evaluări de impact pentru a testa fezabilitatea şi costurile unor astfel de cerinţe de etichetare.


Bursă de peşte la Tulcea în 2013

România ar putea avea o bursă de peşte la Tulcea până la sfârşitul lui 2012, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură (ANPA).

Obiectiv strategic pentru zona Deltei Dunării, bursa de peşte se doreşte a fi un instrument de vânzare a peştelui colectat din întreaga Deltă, iar proiectul include clădirea administrativă de la Tulcea - al cărei teren a fost deja concesionat de Consiliul Local, sistemul informatic pentru desfăşurarea licitaţiilor, 15 puncte de colectare a peştelui, atât pe apă, cât şi pe uscat, flota necesară transportului peştelui, dar şi mai multe maşini frigorifice, investiţia fiind estimată de ANPA la cca. 20 mil. euro.

Bursa de peşte este, însă, în prezent, în fază extrem de incipientă, în sensul că încă se lucrează la elaborarea proiectului de accesare a fondurilor pentru edificarea bursei, am aflat de la reprezentanţii APDRP la sfârşitul lunii iunie a.c., la târgul de proiecte prin care au vrut să arate o parte dintre realizările Agenţiei, eveniment în cadrul căruia a avut loc şi o conferinţă de presă dedicată spaţiului dunărean şi al Deltei.


RoEnergy 2011 Bucureşti: Viitorul este al energiilor verzi

51 de expozanţi au prezentat, în perioada 7-9 iulie a.c., la Palatul Copiilor din Bucureşti, cele mai noi echipamente şi tehnologii regenerabile din toate domeniile,  de la eolian, hidro până la solar şi biomasă, în cadrul Târgului Internaţional de Energii Regenerabile şi Eficienţă Energetică în Construcţii – RoEnergy South-East Europe 2011.

„Această manifestare, susţinută de Comisia Europeană, cuprinde o parte expoziţională şi o parte de dezbateri în diverse seminarii, probleme la zi sau de legislaţie în domeniul energiilor verzi. Această ediţie aduce în România, în premieră, un număr total de 45 de expozanţi din Cehia, Finlanda, Olanda, Spania şi Italia, care, împreună cu firmele româneşti, acoperă o paletă largă de noi tehnologii şi produse specifice energiilor regenerabile.

La evenimentele noastre au răspuns invitaţiei reprezentanţi ai autorităţilor de mediu, din agricultură, ai dezvoltării regionale şi turismului, dar şi distinşi profesori universitari” a declarat organizatorul târgului, Cosmin Trif.

Mi-a plăcut faptul că, dacă în urmă cu câţiva ani subiectul energiilor regenerabile era dezbătut aproape exclusiv de specialişti, astăzi, prin manifestări precum aceasta, informaţia din acest domeniu a ajuns să fie căutată nu numai de cei care activează în sector, ci şi de marele public.

Următorul eveniment similar va avea loc în perioada 23-25 septembrie, la Timişoara.

Vizualizat: 701 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?