Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Oierii nu vor carnete de comercializare

Publicat: 05 mai 2015 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescători de ovine din Tulcea, Brașov, Olt, Constanța și Sibiu s-au întâlnit, în 22 aprilie 2015, la Ministerul de Finanțe, cu secretarul de stat Dan Manolescu și cu secretarul de stat Daniel Botănoiu din Ministerul Agriculturii și au dezbătut problema impozitării și a carnetelor de comercializare, obligatorii de la începutul lunii mai 2015.

Click pe poza pentru galerie!

„Noi plătim deja impozit pe lapte, impozitul pe norma de venit. Dacă ducem brânză în piață, e un produs derivat din lapte, mai plătim o dată impozit pe carnetul de comercializare? La miei plătim câte 15 lei pe cap, dacă de Paște tai mielul și vând carcasă în piață, mai plătesc încă o dată impozit?” se întreabă Marcel Andrei, liderul Sindicatului Crescătorilor de Ovine și Caprine din România. „ Am fost sfătuiți să trimitem o adresă către Ministerul Finanțelor în care să expunem aceste nelămuriri și cei de la Minister o să ne răspundă în scris”, a spus acesta despre concluzia întâlnirii de la Ministerul de Finanțe.

„Suntem de acord cu atestatul de producător, dar nu și cu carnetul de comercializare”, ne-a spus Nicolae Cioranu, președintele Federației Romovis.

Carnetul de comercializare are scopul eliminării samsarilor din piețe, spune ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. „Noi ne asigurăm că acel producător care are 20 de oi, să spunem, vinde brânza de la cele 20 de oi. Sunt situații în care nu mai poate un intermediar să vină la Mărginimea Sibiului, să cumpere toată brânza și să meargă în piață, să vândă de parcă ar fi producător, pentru că are și el acasă două oi și și-a luat un atestat de producător. Garanția că el este cu adevărat producător este dată de carnetul de comercializare care trebuie să însoțească marfa, de fiecare dată, de la locul unde se produce până la piață. (...) Nu e vorba de impozitare dublă. Ei plătesc impozit pe norma de venit pe cap de oaie sau de vacă. Dar cel care este intermediar și colectează brânza de peste tot, ba mai mult cumpără brânză evazionată din alte state, nu mai poate să comercializeze (...), a explicat ministrul Agriculturii.

 

Administratorii piețelor cer modificarea Legii 145

Legea 145/2014, care prevede introducerea atestatului de producător și a carnetului de comercializare, obligă administratorii piețelor să pună la dispoziția producătorilor cel puțin 40% din spațiile de vânzare.

În municipiul Tulcea, doar șapte din cei peste 100 de producători care vând legume și fructe în piețele din oraș au atestate conform Legii 145. Atestatele de producător se eliberează de primării. Producătorii nu au dreptul să vândă în piețe dacă nu au atât atestatul, cât și carnetul de comercializare și actul de identitate.

În aceste condiții, multe piețe ar putea rămâne pe jumătate goale începând din luna mai. Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR) a trimis deja către MADR o listă cu propunerile de modificare a Legii 145, afirmă Rodica Pascale, președintele Comisiei de lucru pentru societăți comerciale pe marginea Legii 145/2014 din cadrul AAPR.

La începutul lunii iunie a.c., la inițiativa AAPR, la București, va avea loc o dezbatere pe Legea 145 între asociațiile de producători, autorități și reprezentanți ai societății civile.

Vizualizat: 502 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?