Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ofertele expozanților, în atenția fermierilor

Publicat: 02 decembrie 2014 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La această nouă ediție a Târgului internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei - IndAgra, numeroși vizitatori veniți din toate regiunile țării au ținut să fie prezenți încă din prima zi a evenimentului. Mulți dintre ei au fost interesați de noutățile prezentate de expozanți. 

Click pe poza pentru galerie!

Ca de fiecare dată, redactorii revistei Ferma au fost prezenți printre vizitatori, consemnându-le opiniile și impresiile de la acest eveniment. 

 

Îmbunătățirea tehnologiei

Marcel Cucu, fermier din zona Viziru, județul Brăila: „Sunt la târg ca să mă documentez, să mă informez, am în intenție și ceva anume, dar e bine de văzut întreaga ofertă, pentru că unele produse sunt chiar interesante. Eu de profesie sunt inginer mecanic agricol, firesc, o să caut să văd utilaje și echipamente agricole, unele îți dau inspirație pentru diverse ocupații de business. Tot timpul noi avem nevoie de îmbunătățirea tehnologiei. Apoi vreau să trec în revistă expoziția de animale; integrarea producției presupune și zootehnie. M-ar interesa taurine de carne și capre, de asemenea, de carne”, ne-a declarat agricultorul. 

Întrebat cum apreciază acest sezon de producție agricolă, fermierul brăilean a răspuns: „Anul acesta, din punctul meu de vedere, a fost foarte dificil. Toți agricultorii susțin acest lucru. Sigur, ca producție, putem să ne lăudăm, important este să vedem cum acoperim cheltuielile și ce intră în buzunar; să poți să-ți plătești datoriile”, spune Cucu. 

 

Contactul cu partenerii

Petre Grigore, fermier din Galați: „Am venit IndAgra ca să-mi îmbunătățesc cunoștințele, să văd ce mai este nou în domeniul agricol. Vreau să țin contactul cu partenerii actuali și cu foștii colaboratori. Dacă văd ceva interesant, poate mai adaug ceva în ferma noastră. Acest an agricol, din punct de vedere al producției, a fost relativ bun; însă din punct de vedere al veniturilor, foarte prost; prețurile ne-au dat în cap, dar nu numai la cereale, ci și la legume, la fructe, peste tot se întâmplă aceeași chestie”. 

Cultivatorul, care este și un important legumicultor, a întărit cele spune și printr-un exemplu destul de sugestiv, aducând în discuție samsarii care-și umple buzunarele: “De pe porțile fermei noastre, cartofii au ieșit cu 0,3 lei/kg la distribuitor. Acesta își pune adaos și vinde mai departe pe lanț unui alt intermediar care stă la tarabă la piață. Din acest motiv, kilogramul de cartofi ajunge în sacoșa cumpărătorului cu un leu sau chiar mai bine. E un parcurs rău pentru noi, producătorii, cât și pentru clienți. La fel se întâmplă cu ceapa, care pleacă din fermă la 0,40 lei/kg, sau cu celelalte legume de câmp. Să nu mai spun că piața e doar la câțiva kilometri de fermă!”

 

Un elogiu muzical adus fermierilor

O tușă de sunet și de culoare, - la propriu - a fost realizată de formația de fanfară a crescătorilor de animale din județul Covasna. „Am venit cu fermierii din județul Covasna și cu fanfara după noi ca să vizităm expoziția de animale și văd că revista Ferma îmi oferă prilejul să urez tuturor crescătorilor și fermierilor din țară multă sănătate și fericire. Am adus muzica pentru a cinsti și pentru a respecta munca tuturor celor care trudesc din zori și până noaptea târziu în agricultură, indiferent de naționalitate. Vrem să se știe că noi, fermierii, suntem cineva în România; punem pe masa poporului pâinea, produsele lactate, carnea și mezelurile și vrem să luptăm pentru drepturile noastre”, ne-a declarat Janos Nyeso, liderul Asociației Producătorilor Agricoli - Covasna. 

Fermierul a venit la IndAgra împreună cu băiatul său, care vrea să se implice în agricultură. A vizitat standurile cu mașini și utilaje agricole și în funcție de oferte, de prețuri și de puterea de cumpărare, va lua o decizie în a încheia contracte de vânzare-cumpărare. „Sunt mândru că băiatul meu vrea să-mi continue activitatea pe care am dus-o o viață întreagă!”, ne-a declarat fălos Nyeso.

 

Semănătorile Maschio Gaspardo atrag fermierii

Neculai Ropotan, fermier din comuna gălățeană Băleni, a venit special la Târgul IndAgra pentru a achiziționa una din cele două semănători MTR și SP lansate pe piață de Maschio Gaspardo România. “Am aflat de soluțiile avantajoase oferite de cunoscuta companie privind finanțarea în sistem de leasing, cu dobândă subvenționată. Intenționez să cumpăr și un scarificator, în aceleași condiții de finanțare cu dobândă zero, pe o durată de 24 luni, achitând doar un avans de 20%”, ne-a declarat cultivatorul. 

 

Berbecuți cu preț subvenționat 

Gheorghe Gulie, un tânăr crescător de animale din Domnești, județul Argeș, a poposit la IndAgra mânat mai mult de dorința de a vedea cu ochii lui ce mai este nou în domeniul oieritului. „Am o turmă de aproximativ o sută de oi. Aș vrea să ameliorez rasa, cumpărând un berbecuț pentru reproducție. Sunt interesat deoarece am văzut că statul va subvenționa cu 50 la sută din preț. La 30 de mioare, se poate achiziționa un exemplar de prăsilă la jumătate de preț. E ceva!”, ne-a declarat fermierul argeșean. Gheorghe Gulie susține că nu dorește să mărească numărul de animale, întrucât nu are teren suficient. 

 

„Nu suntem competitivi pe piață”

La salonul zootehnic l-am remarcat pe Ștefan Druică, fermier din județul Galați, președintele Asociației crescătorilor de caprine și ovine „Covurlui”. „Am rămas cu un gust amar, văd cum o să moară crescătorii de animale, cum o să ne moară afacerile. Noi, fermierii, nu suntem competitivi pe piață, crescătorul nu trebuie să primească nimic din altă parte, el trebuie să fie lăsat în pace de autorități să muncească. În legislație nu-i nimic clar, totu-i interpretabil”, și-a vărsat nemulțumirea Ștefan Druică. Fermierul consideră că în exploatația lui zootehnică trebuie să micșoreze efectivele de animale, pentru a crește indicii de performanță.

 

„Nu am bani pentru o afacere!”

Abia sosit de la o conferință pe tema noului PNDR, Ion Ghinea din Sascut, județul Bacău, era un pic bulversat. „Aș vrea să încep o afacere, dar nu am fonduri. Ce să fac dacă tata nu a fost bogat? Eu n-am pădure, n-am nimica, dacă nu vor să dea banii, cu ce să mă apuc de treabă? Ne-au zis să începem noi cu 15 -20 la sută din valoarea proiectului!”, spune deznădăjduit Ion Ghinea.

Vizitatorul ne spune că a crescut niște viței, dar a fost nevoit să renunțe. La fel s-a întâmplat și cu lotul de vaci de lapte; procesatorul trimitea mașina de la 30 kg distanță, lua laptele cu 70-80 bani litrul și-i plătea după trei luni. În acest timp cumpăra furaje, cheltuia. „Porumbul este 0,4-0,5 lei/kg, grâul costă 60 bani kilogramul, iar tărâța 0,9 lei, iată unde am ajuns!”, își varsă amărăciunea Ion Ghinea. 

 

Fără teren de pășunat

Marcel Constantin din Gârbovi, județul Ialomița, este crescător de animale. A venit la târg să vadă ce mai e nou prin sectorul cu dragele lui mioare. Ar vrea să cumpere ceva de rasă, dar nu le poate exploata așa cum ar trebui. Marea sa nemulțumire este lipsa terenului de pășunat. „Nu avem unde duce animalele. Primăria a avut izlaz de vreo 180 ha, dar l-a vândut. (?!) Acum, noi ne chinuim cu oile, mergem cu ele prin alte sate, pe unde trecem, ne certăm cu lumea, cu proprietarii”, ne-a declarat femierul. Și cum un necaz nu vine niciodată singur, iată-l: „Eu am ținut peste iarnă animalele într-un fost CAP, în această toamnă l-a cumpărat cineva și mi-a trimis vorbă că mă mai lasă până la primăvară!”

 

Genetica autohtonă este valoroasă

Un fermier începător este Ovidiu Chira, din comuna Siliștea Glodeanu, județul Buzău. A plecat de la târg hotărât să cumpere oi din genetica autohtonă valoroasă. „Sunt intrat într-un business agricol de doi ani. Am accesat niște fonduri comunitare printr-un proiect pentru realizarea unei ferme de ovine. Am luat și niște pământ pentru baza furajeră, căci dacă îți cumperi furaje, ieși pe pierdere”, consideră fermierul. Supărarea lui este că oamenii nu vor să muncească!? „Am avut niște viței și i-am dat, deoarece nu am găsit pe cineva să aibă grijă de ei!”, explică agricultorul. 

La Glodeanu Siliștea, an de an pășunea a fost fertilizată, însămânțată, îngrijită de primărie. Acum s-a constituit o asociație a crescătorilor de animale care va primi izlazul în concesiune, dar și subvenția pe suprafață. 

Pasul următor pentru Ovidiu Chira este achiziționarea unui un tanc pentru răcirea laptelui. Până acum, s-a descurcat binișor: „Ne mai ajută subvențiile astea. Se mai dau cu ceva întârziere, dar sunt binevenite. Am deschis un magazinaș în sat, mai vând o bucată de brânză, o pastramă, tai oaia în fața omului, la mine este curățenie, mă știe lumea de om cinstit și onest”, susține fermierul.

 

Țigaia cu cap negru de Teleorman 

Ana Mihnea a venit însoțită de un grup de crescători de animale din județul Galați. „Am fost plăcut impresionată de realizările din sectorul ovin. Cei care sunt cu mine au remarcat rasa Țigaie cu cap negru de Teleorman, mulți dintre crescătorii din zona Covurluiului vor să cumpere și să extindă această rasă în sudul Moldovei”, ne-a declarat fermiera. De asemenea, iubitorii de animale s-au arătat deosebit de interesați de exemplarele din rasa de bovine Bălțată românească sau de Bruna de Maramureș, aceasta din urmă, altădată, a fost exploatată în unele ferme zootehnice din nordul județului Galați. 

 

Animale puține, rase bune

Marius Nicu Pavel, tehnician veterinar din Smârdan, o comună din apropierea municipiului Galați, a venit pentru prima dată la IndAgra. „La o primă impresie, am constatat că sunt animale puține, dar calitativ, rase bune, exemplarele sunt bine întreținute. În ceea ce privește zootehnia, viitorul acestui sector va depinde de Guvern, de cât de mult ajută crescătorul, dar și de om, de cât de gospodar este. Sigur, fermierul este nemulțumit din cauza banilor insuficienți, de prețurile mici de pe piață, dar și de politica agrară și de impozitele împovărătoare”, a susținut tehnicianul. 

Vizualizat: 732 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?