Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O „vânătoare” de baladă: de veghe-n lanul cu porumb!

Publicat: 13 iunie 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Inginerul Doru Iamandi, din comuna gălățeană Umbrărești, n-a mai avut parte de un somn liniștit în zilele Sfintelor Paști, când toată lumea își dorește câteva clipe de binemeritată sărbătoare.

Click pe poza pentru galerie!

„Îmi pare că mă regăseam printre personajele baladei «Mistrețul cu colți de argint» a lui Ștefan Augustin Doinaș, parcă eram în ceata de vânătoare a prințului din Levant. Timp de șase-șapte nopți la rând am păzit porumbul de porcii mistreți, dar degeaba, tot mi-au distrus porumbul în două rânduri”, ne-a declarat mâhnit agricultorul. Ce s-a întâmplat? Fermierul gălățean deține o tarla în suprafață de 2,2 hectare pe care a însămânțat-o cu porumb ceva mai târziu, din cauza condițiilor neprielnice. „Și au dat iama mistreții în câmp, de mi-au distrus toată cultura. Eu am fost nevoit să mai discui, am reînsămânțat și am fertilizat suprafața de teren. Am stat de pază câteva nopți la rând. Dar, spre dimineață, când am plecat să mă odihneasc, turma a venit din urmă... Până anul acesta nu am avut probleme cu porcii sălbatici”, a susținut inginerul Doru Iamandi. 

 

Mistreții distrug recoltele fermierilor cu o precizie de laser

„Domnule, am atâția ani de agricultură, dar nu am mai văzut așa ceva; precizie de laser - de parcă ar fi fost coordonată prin... GPS! Turma o ia metodic de la un capăt și în câteva minute lasă dezastrul în urmă; cred că unul dintre mistreți avea un dinte lipsă, că la 30-40 de metri mai rămânea câte-un bob, îi cădea printre dinți!”, ne-a destăinuit agronomul Doru Iamandi, făcând haz de necaz. Acesta a continuat spunând că sunt mai multe victime în zonă. 

 

Un alt fermier, o altă baladă: Meșterul Manole!

„Exact ca în balada Meșterului Manole; ziua semănam, noaptea râmau! Am pagubă de circa 40.000 de lei, am reînsămânțat peste 40 de hectare cu porumb. Am sesizat paguba în fiecare an și tot degeaba! Mi se spune invariabil: fă-ți gardul!”, ne-a declarat Nicu Popa, fermier care lucrează în jur de 800 de hectare. Cultivatorul agricol susține că de jur-împrejurul exploatației sale sunt trei trupuri de pădure. „Plus de asta, a înflorit grâul și mă aștept ca și la spic să vină mistreții, mănâncă spicele de grâu când dau în lapte. În fiecare an îmi dijmuiesc din recoltă, după care, când dă porumbul în mătase, atacă la greu, asta se știe!”, a adăugat Nicu Popa. 

 

Mistreții în tură, vin noaptea și scurmă! 

Sătenii din Umbrărești au observat o turmă de 52 de mistreți. Aceștia susțin că, flămânzi, porcii sălbatici, negăsind suficientă hrană în pădure, își extind aria de căutare. Vin și scurmă după semințe, după tot ce s-a semănat! „Eu am făcut sesizare la Primăria din Umbrărești, a venit o comisie și a constatat paguba de peste 2.000 de lei. Am făcut plângere la Judecătoria Liești împotriva Ocolului Silvic Tecuci, cel care, din câte am înțeles, este administratorul fondului de vânătoare. Dacă scap eu porcul meu în grădina unui om, nu trebuie să-i plătesc ceea ce a distrus animalul? Așa e și aicea”, consideră Doru Iamandi.

În zonă mai sunt și alți fermieri care au avut de suferit de pe urma porcilor mistreți în această primăvară, dar nu au făcut plângeri din lipsa banilor pentru avocați, a timpului pierdut cu procesele, dar și a luptei în justiție, mai întotdeauna zadarnică, cu statul! 

 

Terenuri agricole cu gard - “vânătorească” recomandare

Spre exemplu, în speranța că cineva, dintre autoritățile statului, va lua până la urmă mistrețul de… colți, majoritatea producătorilor agricoli care au dat în judecată pe cauze asemănătoare au pierdut. Cod(r)ul Silvic - așa cum este el acum în vigoare, ca și Legea Vânătorii -, are numeroase… luminișuri și hățișuri juridice, toate interpretative și nu întotdeauna în favoarea cetățenilor.

Bunăoară, în acest sens producătorii agricoli devin vulnerabili în fața legislației pentru că nu au amplasat mijloace specifice de îndepărtare a mistreților sau nu s-au întrebuințat eficient pentru a asigura paza culturilor agricole! “Cea mai «vânătorească» recomandare este ca noi, fermierii, să ne îngrădădim suprafețele cultivate!? Însă nu ar fi mai bine ca silvicultorii să pună mâna și să ridice ei gard în jurul pădurii, că și așa au destul lemn… Tănase, să amenajeze adăpători și hrănitori pentru animale, pentru că mistreții și celelalte sălbăticiuni intră în fondul de vânătoare administrat de ei!?”, ne-au declarat mai mulți localnici. 

 

„Nu-i corectă legea!”

„Ideea este următoarea: împrejmuim noi terenul dacă este al nostru vânatul; dacă silvicul are vânatul, să aibă grijă de el! Răspund eu de aici încolo, dar să am și eu dreptul pe vânatul căruia îi dau mâncare din recolta mea. Așa, la mine mănâncă iepurele, căprioara, mistrețul; pădurarii vin, îi prind și-i vânează... Nu-i corectă legea!”, consideră gălățeanul Nicu Popa. 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.10(171) 1 - 14 iunie 2016

Vizualizat: 768 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?