Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„O să rămânem în istorie pentru camerele agricole”

Publicat: 22 august 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După „lupte seculare”, cum spune Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, după vreo patru întâlniri şi ore întregi de discuţii aprinse, componenţa finală a Comitetului Naţional de Iniţiativă (CNI) care va coordona primele alegeri pentru camerele agricole a fost stabilită în 13 august a.c.

Click pe poza pentru galerie!

La ora închiderii ediţiei, Ordinul de Ministru pentru validarea componenţei CNI aştepta publicarea în Monitorul Oficial, urmând ca, imediat după publicare, membrii Comitetului să se întrunească pentru a-şi alege un preşedinte, după care să înceapă efectiv demersurile pentru înfiinţarea camerelor agricole.

„Noi, ca minister, nu prea mai avem treabă după aia. Eu, personal, fiind membru în acest Comitet Naţional de Iniţiativă, voi străbate ţara în lung şi în lat, în aşa fel încât mi-aş dori, şi în calitate de secretar de stat, dar şi în calitate de producător agricol, să fiu unul din cei care am pus umărul la înfiinţarea camerelor agricole.

O să rămânem în istorie!”, ne-a spus secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu. „Dacă acest Comitet Naţional de Iniţiativă va respecta graficul şi va privi cu responsabiliate, va avea resursele financiare, considerăm că, în termen de 60 de zile, în România poate funcţiona cea mai înaltă formă de reprezentare a producătorilor agricoli”, a adăugat acesta.

 

„Lupte seculare” pentru reprezentarea în CNI

Deşi mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale din agricultură îşi aleseseră membrii şi preşedintele CNI în 1 august 2012, componenţa Comitetului nu a fost validată, pe motiv că nu au fost reprezentate la întâlnire toate organizaţiile şi patronatele din agricultură şi domeniile conexe, dar şi fiindcă nu toţi cei prezenţi au putut demonstra, conform legii, reprezentativitatea la nivel naţional a organizaţiilor din care făceau parte.

„Toţi cei care au candidat sunt reprezentativi conform OUG 103/2008 a interprofesionalelor, conform legii sindicatelor şi patronatelor 62 din 2011”, ne-a declarat Gheorghe Albu cu privire la soluţionarea problemei privind reprezentativitatea la nivel naţional.

Acesta susţine că a fost „impresionat” de „maturitatea celor care au participat, pentru că au cedat acolo unde au fost câte doi, trei reprezentanţi dintr-o filieră şi, la ora actuală, sunt reprezentanţi din toate ramurile agriculturii, industrie alimentară şi activităţi conexe, inclusiv piscicultură şi medici veterinari”.

Pe de altă parte, Claudiu Frânc, reprezentantul FCBR în CNI, care a făcut parte şi din Comitetul Naţional de Iniţiativă constituit în 2011, afirmă că „am fost foarte surprins să văd atâta încrâncenare din partea unora să facă parte din acest comitet. Când le-am explicat, având experienţa celuilalt comitet, cât e de muncă acolo, şi-au dat seama că nu-i chiar de pierdut vremea.

Chiar funcţia de preşedinte, cine şi-o asumă are o mare problemă, pentru că de această dată este o responsabilitate ce are prevăzute sancţiuni legale pentru cei care nu-şi duc la îndeplinire termenele de organizare a alegerilor”.

„Conform legii, după 10 zile de la înfiinţare, comitetul îşi poate începe activitatea, după ce îşi alege şi un preşedinte. Am fost eu ales, dar dacă n-am fost pe gustul ministrului, se alege până iese cine trebuie”, ne-a spus Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, ales preşedinte al CNI în întâlnirea din 1 august 2012.

 

Ce va face Comitetul Naţional de Iniţiativă?

Comitetul Naţional de Iniţiativă, care se va întruni la Ministerul Agriculturii, trebuie să preia prin detaşare, de la ministerele implicate, personalul necesar funcţionării şi să solicite ministerelor şi asociaţiilor implicate nominalizarea persoanelor care vor face parte din comitetele judeţene de iniţiativă.

În maxim 20 de zile de la data înfiinţării, CNI trebuie să convoace comitetele judeţene de iniţiativă, care, în aceeaşi perioadă, vor aproba programul de pregătire şi desfăşurare a alegerilor. CNI va monitoriza, pe parcursul alegerilor, activitatea comitetelor judeţene de iniţiativă şi va soluţiona sesizările venite din partea acestora.

Comitetele judeţene de iniţiativă vor fi formate din câte 11 membri: directorul executiv al DADR judeţene şi a municipiului Bucureşti, 1 reprezentant propus de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare, 1 reprezentant al Instituţiei Prefectului şi 8 reprezentanţi propuşi de formele asociative din agricultură, industrie alimentară, silvicultură, piscicultură şi domenii conexe, cu reprezentare naţională şi/sau judeţeană. În cazul în care numărul propunerilor depăşeşte 8 reprezentanţi, se va supune la vot.

Tot CNI trebuie să solicite Ministerului Agriculturii lista cu persoanele care vor face parte din comisiile electorale şi birourile electorale. „Este vorba de 18.000 de persoane în secţiile de votare şi în comisiile electorale”, atrage atenţia Claudiu Frânc, preşedintele FCBR.

„Noi estimăm circa trei mii de secţii de votare, a câte cinci oameni pe secţie, dacă mai punem şi la nivelul judeţului 42 de comitete judeţene de iniţiativă cu 11 membri fiecare, sunt multe persoane implicate, dar dacă luăm volumul estimativ al celor cu drept de vot, de peste 1 milion de persoane, nu este foarte mult”, a detaliat secretarul de stat Gheorghe Albu.

 

60 miliarde lei vechi pentru primele alegeri

Bugetul estimat de Ministerul Agriculturii pentru organizarea primelor alegeri pentru camerele agricole se ridică la circa „60 miliarde de lei vechi, bani din care se vor tipări buletine de vot, se vor procura ştampile, materiale promoţionale şi publicitare, se vor plăti persoanele care vor lucra în secţiile de votare, bani de transport”, ne-a spus Gheorghe Albu.

Deşi aceşti bani nu au fost prevăzuţi în bugetul Ministerului Agriculturii pe 2012, „deoarece modificările la legea camerelor agricole au fost adoptate în ultima parte a sesiunii parlamentare din această primăvară, conform legii, Ministerul Finanţelor trebuie să aloce banii Ministerului Agriculturii”, a completat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii. Potrivit acestuia, suma va fi alocată prin Ordin de Ministru, după 10 zile de la validarea CNI.

Legea 283/2010 privind camerele pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală a fost modificată prin Legea camerelor agricole 122/6 iulie 2012 (M. Of. 472/11 iulie 2012) şi republicată în Monitorul Oficial 553 din 7 august 2012.

 

COMITETUL NAŢIONAL DE INIŢIATIVĂ

21 de reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale, patronate, sindicate din agricultură, piscicultură, silvicultură şi domenii conexe:

1. Călin Petre Mocanu - Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV)
2. Aurel Tănase, Romconserv - Organizaţia Naţională Interprofesională Legume Fructe (ONILF)
3. Aurel Popescu, Rompan - Organizaţia Interprofesională „Cereale şi Produse Derivate din România” (OICPDR)
4. Aurel Damian, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România - Organizaţia Interprofesională „Carne de Pasăre, Ouă”
5. Alexandru {tefan Stănescu - OICPDR
6. Laurenţiu Baciu, LAPAR - OICPDR
7. Gheorghe Glăman, Prodcom - ONILF
8. Nicolae {tefan - Agrostar
9. Ioan Câmpeanu - Federaţia Romovis
10. Andrei Marcel, Sindicatul Crescătorilor de Ovine - Agrostar
11. Cristina Mateescu, Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Apicolă - FNPAR
12. Dragoş Frumosu - Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară
13. Sorin Minea - Patronatul Romalimenta
14. Mihai Lungu, Cooperativa Muntenia - FNPAR
15. Viorel Nica, Liga Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România - FNPAR
16. Mihai Dimitriu, Federaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România - FNPAR
17. Ilie Tîlpeanu - Colegiul Medicilor Veterinari
18. Claudiu Frânc, Federaţia Crescătorilor de Bovine din România - FNPAR
19. Valentin Bucş - Asociaţia Naţională a Producătorilor din Pescărie „Romfish”
20. Costel Caraş - Sindicatul Crescătorilor de Taurine din România
21. Daniel Nicolăescu - Asociaţia Administratorilor de Păduri (AAP)
2 reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii:
- Gheorghe Albu, secretar de stat
- Elena Tatomir, director general Direcţia Politici Agricole şi Strategii
1 reprezentant al Ministerului Administraţiei şi Internelor: Constantin Cătălin Chiper - secretar de stat pentru relaţia cu Instituţiile Prefectului
1 reprezentant al Ministerului Mediului şi Pădurilor: Dan Achim, director Direcţia Păduri şi Dezvoltare Rurală

Vizualizat: 673 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?