Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O nouă descoperire genetică ar putea creşte imunitatea culturilor agricole

Publicat: 07 martie 2020 - 16:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La fel ca oamenii, plantele se îmbolnăvesc. Ele pot fi infectate de diverşi paraziţi, precum ciuperci, bacterii, viruşi, nematode şi insecte. Pe de altă parte, asemeni oamenilor, plantele dispun de un sistem imunitar care le ajută să se apere de boli.

Prima lor linie de apărare sunt genele de rezistenţă la boli. Multe dintre aceste gene codifică receptorii imunitari, care sunt proteine ce detectează paraziţii şi declanşează răspunsul imunitar. Genomul plantelor poate codifica între 50 şi 1.000 de receptori imunitari, unii dintre aceşti receptori funcţionând individual, în timp ce alţii operează în perechi sau sub forma unor reţele complexe.

Pentru a proteja culturile agricole de boli, oamenii de ştiinţă şi-au propus să înţeleagă modul în care evoluează genele receptorilor imunitari. O forţă motrice în spatele evoluţiei multor gene este duplicarea acestora. Genele se reproduc şi apoi copiile pot evolua în moduri diferite. Receptorii imunitari originali sunt proteine multi-tasking, care detectează paraziţii dar şi declanşează răspunsul imun. În urma duplicării genelor, unii receptori imunitari sunt concentraţi doar pe detectarea paraziţilor, pierzându-şi capacitatea de a declanşa un răspuns de apărare.

plante-cultivate-in-laborator_bO cercetare comună a Laboratorului Sainsbury din cadrul Universităţii Cambridge şi a Universităţii East Anglia a descoperit o semnătură moleculară care defineşte subsetul de receptori imunitari ce pot declanşa răspunsul imun la plante. Acest tipar este format din 21 de aminoacizi (blocuri de proteine) la un capăt al receptorului şi, în mod remarcabil, un fragment scurt de proteină care conţine acest tipar este suficient pentru a declanşa răspunsul de apărare atunci când este sintetizat în plante.

În schimb, receptorii imunitari care s-au specializat pentru a detecta doar paraziţii au pierdut această semnătură moleculară de-a lungul evoluţiei, probabil pentru că nu au nevoie de ea, întrucât se bazează pe partenerii lor receptori pentru a declanşa apărarea.

În fiecare an, omenirea pierde hrană în valoare de miliarde de dolari din cauza bolilor la plante. Această nouă descoperire are acum potenţialul de a rezolva parţial problema, pentru că va permite clasificarea genelor de rezistenţă la boli pe diferite categorii, şi astfel va rezulta o îmbunătăţire a sistemului imunitar al plantelor. O mai bună înţelegere a acestui aspect şi modul în care evoluează reţelele de receptori imunitari ai plantelor ar trebui să stabilească ulterior care sunt plantele de cultură cele mai capabile să reziste bolilor.

Vizualizat: 893 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?