Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O nouă descoperire genetică ar putea creşte imunitatea culturilor agricole

Publicat: 07 martie 2020 - 16:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La fel ca oamenii, plantele se îmbolnăvesc. Ele pot fi infectate de diverşi paraziţi, precum ciuperci, bacterii, viruşi, nematode şi insecte. Pe de altă parte, asemeni oamenilor, plantele dispun de un sistem imunitar care le ajută să se apere de boli.

Prima lor linie de apărare sunt genele de rezistenţă la boli. Multe dintre aceste gene codifică receptorii imunitari, care sunt proteine ce detectează paraziţii şi declanşează răspunsul imunitar. Genomul plantelor poate codifica între 50 şi 1.000 de receptori imunitari, unii dintre aceşti receptori funcţionând individual, în timp ce alţii operează în perechi sau sub forma unor reţele complexe.

Pentru a proteja culturile agricole de boli, oamenii de ştiinţă şi-au propus să înţeleagă modul în care evoluează genele receptorilor imunitari. O forţă motrice în spatele evoluţiei multor gene este duplicarea acestora. Genele se reproduc şi apoi copiile pot evolua în moduri diferite. Receptorii imunitari originali sunt proteine multi-tasking, care detectează paraziţii dar şi declanşează răspunsul imun. În urma duplicării genelor, unii receptori imunitari sunt concentraţi doar pe detectarea paraziţilor, pierzându-şi capacitatea de a declanşa un răspuns de apărare.

plante-cultivate-in-laborator_bO cercetare comună a Laboratorului Sainsbury din cadrul Universităţii Cambridge şi a Universităţii East Anglia a descoperit o semnătură moleculară care defineşte subsetul de receptori imunitari ce pot declanşa răspunsul imun la plante. Acest tipar este format din 21 de aminoacizi (blocuri de proteine) la un capăt al receptorului şi, în mod remarcabil, un fragment scurt de proteină care conţine acest tipar este suficient pentru a declanşa răspunsul de apărare atunci când este sintetizat în plante.

În schimb, receptorii imunitari care s-au specializat pentru a detecta doar paraziţii au pierdut această semnătură moleculară de-a lungul evoluţiei, probabil pentru că nu au nevoie de ea, întrucât se bazează pe partenerii lor receptori pentru a declanşa apărarea.

În fiecare an, omenirea pierde hrană în valoare de miliarde de dolari din cauza bolilor la plante. Această nouă descoperire are acum potenţialul de a rezolva parţial problema, pentru că va permite clasificarea genelor de rezistenţă la boli pe diferite categorii, şi astfel va rezulta o îmbunătăţire a sistemului imunitar al plantelor. O mai bună înţelegere a acestui aspect şi modul în care evoluează reţelele de receptori imunitari ai plantelor ar trebui să stabilească ulterior care sunt plantele de cultură cele mai capabile să reziste bolilor.

Vizualizat: 836 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?