Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O campanie zorită ce implică buna organizare

Publicat: 15 aprilie 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În această campanie agricolă de primăvară, agricultorii urmăresc să fructifice fiecare zi bună de lucru. Ei trebuie să execute un volum însemnat de lucrări de sezon într-o perioadă scurtă și în condiții de calitate ireproșabilă.  

Click pe poza pentru galerie!

Pe agenda lucrărilor de primăvară se înscrie pregătirea patului germinativ și continuarea semănatului la culturile de primăvară (floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, porumb), precum și plantatul cartofului; finalizarea însămânțărilor culturilor din prima epocă (borceag, mazăre, ovăz, orzoaică, lucernă etc.), acolo unde lucrarea este întârziată. De asemenea, trebuie efectuată fertilizarea culturilor cu îngrășăminte minerale și foliare la speciile de toamnă semănate în perioada optimă, precum și lucrări de întreținere - combaterea buruienilor și tratamentele fitosanitare.

 

MUREȘ

Lucrări în avans cu o săptămână

În județul Mureș, campania agricolă de primăvară e mai grăbită cam cu o săptămână, susțin cultivatorii. La începutul lunii aprilie, în exploatația fermierului Ionică Pop, de la SC Ceragrim SRL Ungheni, a început semănatul florii-soarelui. Petru Orosan, inginerul-șef al societății, a dat startul celor două semănători bine reglate și conduse atent de mecanizatorii Paul Buta și Petru Mogoș. „În această după-amiază de 2 aprilie mă găsiți în urma mașinilor de semănat; este prima zi de lucru la floare. Am măsurat temperatura în sol și la adâncimea de 10 cm erau 12 grade. Avem asigurată umiditatea de răsărire, ceea ce face ca semințele să încolțească mai repede și în același timp să crească germinarea de câmp. În acest sens, sunt îndeplinite condițiile pentru o dezvoltare mult mai uniformă a culturii, cât și pentru creșterea randamentului la hectar. Mă îngrijorează faptul că în profunzime nu mai e rezervă de apă, poate reușim să ne bucurăm de ceva ploi în zilele următoare. Avem un program de însămânțări pentru 160 hectare de floare și în maxim șase zile vom finaliza lucrarea”, ne-a declarat tehnologul. Petru Orosan era mulțumit că semănăturile de toamnă - 125 ha de rapiță, 350 de grâu și 140 ha de triticale - arată foarte bine, sunt hrănite corespunzător stadiului fenofazic de dezvoltare, sunt erbicidate și au o stare fitosanitară optimă. 

Agronomul ne spunea la începutul lunii aprilie că în funcție de vreme, în cel mult zece zile urma ca semănătorile să intre la înființarea culturii de porumb într-un pat germinativ bine pregătit pe suprafața de 450 hectare. Materialul semincer hibrid a fost procurat de la Pioneer.

 

Producția vegetală este valorificată în sectorul zootehnic

„Nu ne mai permitem să facem investiții pe mecanizare; avem cam tot ce ne trebuie, dar e foarte greu să ne mai dezvoltăm la prețurile de acum, inclusiv prețurile din zootehnie; mă refer aici la porc, vită, lapte...”, a susținut agricultorul. 

Societatea Ceragrim deține un sector zotehnic compus din două ferme mari de bovine și un complex de creșterea porcilor. “Mare parte din producția vegetală o păstrăm, avem spații de însilozare suficiente, avem o modernă fabrică de pâine, asigurăm furajele necesare pentru efectivele noastre de animale. Suntem nevoiți să facem producție, altfel ne putem aștepta la faliment, trebuie să realizăm recolte cel puțin la nivelul anului anterior, dacă nu mai bine!”, a ținut să precizeze Petru Orosan.

 

Rodnicia se măsoară în recolte mari și constante

Ceragrim lucrează 1600 ha la neirigat, repartizate în zece comune mureșene. În anii buni, rodnicia pământului și a oamenilor de aici se măsoară prin recolte de 10-11 tone de porumb la hectar, peste 4 tone la floarea-soarelui, de peste 3.000 kg la soia și 3.200 kg/ha la rapiță. Tehnologii aplică o tehnologie intensivă și costurile sunt destul de mari. 

 

CĂLĂRAȘI

Lucrări la zi: pregătirea terenului și revizia combinelor

Și agricultorii din sudul țării par a fi mulțumiți de stadiul de vegetație al culturilor de toamnă. În ferma lui Gheorghe Penu, din Ulmeni, structura culturilor înființate anul trecut este următoarea: 750 ha cu grâu, 350 ha de rapiță, 430 ha cu orz și orzoaică de toamnă. După cum ne spune cultivatorul, lanurile înverzite sunt fertilizate corespunzător cu îngrășăminte chimice minerale, îndeosebi pe bază de azot, în doze medii de 200 kg/ha, și erbicidate. La cultura de rapiță s-a făcut primul tratament cu fungicid și insecticid de îndată ce au dat căldurile. În funcție de presiunea bolilor și a dăunătorilor vor fi aplicate și alte tratamente. „Rapița este o cultură destul de pretențioasă, dar rentabilă, are preț bun; pretențiile vin din rigoarea tehnologică ce trebuie respectată”, a precizat fermierul. 

În epoca optimă au fost încorporate în sol semințele de mazăre pe 140 ha, urmând ca în a doua decadă a lunii aprilie să semene floarea-soarelui pe 30 ha - lot de hibridare, probabil între 15-20 aprilie. Restul suprafeței, de până la 2100 ha, va fi însămânțat cu hibrizi de porumb performanți recomandați pentru terenurile neirigate. Semănatul era programat în jurul datei de 5 aprilie.

„În momentul de față pregătim terenul pentru culturile de primăvară. Solul se lucrează bine, există umiditatea de răsărire. În câmp, utilajele sunt conduse cu pricepere, ca și în anii trecuți, de mecanizatorii: Vasile Balteș, Viorel Petre și Marian Velicu”, ne-a declarat Gheorghe Penu.

În același timp, se desfășoară campania de reparații a mașinilor de recoltat, o activitate căreia i se acordă o foarte mare atenție. Flota de mașini de recoltat este desfăcută și fiecare combiner își verifică și reglează mașina, sub directa coordonare a șefului de fermă. 

 

BOTOȘANI

În ”Bărăganul Moldovei”, seceta îngrijorează fermierii

În nordul Moldovei, în județul Botoșani, supranumit și ”Bărăganul Moldovei” pentru cernoziomul cambic de Mileanca, aur pur pentru cei care vor să facă agricultură, marea problemă cu care se confruntă cultivatorii este seceta pedologică. “Mă îngrijorează deficitul mare de apă din sol. În toată luna martie au căzut cam 30 de litri/mp de precipitații, în sol este umiditate doar la nivel de ogor, până la 25 cm adâncime. Culturile de toamnă sunt frumoase la vremea asta, grâul are talia de 4-5 cm, rapița se dezvoltă normal”, ne-a declarat Marcel Clincinschi, administratorul SC Bașeul Balinți SA din Tătărășeni, comuna Havârna. Fermierul exploatează peste 600 ha, din care 150 cu grâu și rapiță. Lanurile au fost fertilizate cu îngrășăminte minerale complexe NPK 20:20:0, (250 kg substanță brută la hectar). La începutul lunii aprilie, Marcel Clincinschi a efectuat erbicidarea rapiței și tratamentul culturii de păioase cu pachetul tehnologic Falcon. 

Pe o solă unde condițiile de lucru au permis, a început și semănatul florii-soarelui, programată pe 170 ha. “Terenul este foarte bine pregătit. Culturile premergătoare au fost soia și porumbul, încă din toamna trecută am scarificat și discuit, iar înainte de semănat cu câteva zile am realizat o lucrare cu combinatorul. Am în lucru o semănătoare de mare precizie prevăzută cu fertilizator, care asigură semințelor o hrănire de tip starter cu 150 kg complex NPK 20:20:0. Acum, să dea Dumnezeu să ne ploaie, că aici la Botoșani parcă suntem blestemați!”, ne-a declarat fermierul botoșănean. 

 

GIURGIU

Tehnologie intensivă pentru 8 t/ha de grâu 

Și agricultorii giurgiuveni sunt angrenați intens la înființarea culturilor de primăvară. Condițiile de lucru sunt dintre cele mai bune: umiditate în sol, temperatură optimă, vreme excelentă, mașinile și utilajele bine reglate, la care se adaugă măiestria mecanizatorilor și experiența agronomilor în buna organizare a campaniei agricole. “Am început semănatul florii-soarelui și a porumbului, culturi ce vor ocupa fiecare o suprafață de o sută de hectare. Semănătorile sunt prevăzute cu fertilizatoare pentru a asigura și nutriția plantelor de cultură. Mă bazez pe tractoriștii mei, Eugen Moraru, Paul Prună și Nicu Ionoiu, oameni obișnuiți să tragă din greu”, ne-a declarat Stelian Pelin de la SC Sem Impex SRL din comuna Stănești. 

Fermierul lucrează 500 hectare cu următoarea structură de culturi: păioase-  200 ha, rapiță - 100 ha, floarea-soarelui - 100 ha și porumb - 100 ha. 

În câmp se pregătește terenul pentru a asigura front de lucru mașinilor de semănat. La rapiță au fost făcute toate tratamentele, inclusiv cel pentru butonul floral, pentru a combate un spectru larg de agenți patogeni și dăunători, cu produsele Pictor și Mospilan. De asemenea, la grâu, în fenofaza de burduf, va urma tratamentul al doilea cu un insecto-fungicid. “Am o mândrețe de grâu, e bine dezvoltat, plantele au ajuns la 3-4 noduri și la înălțimea de 30 cm. Am realizat densitatea necesară și am aplicat o tehnologie intensivă pentru a obține, ca și în anii anteriori, pe cele mai roditoare parcele, producții de 8000 kg boabe la hectar. Cultiv soiuri românești - Miranda și Glosa - bine aclimatizate în condițiile noastre”, a susținut agricultorul. 

După spusele fermierului giurgiuvean, și la rapiță și-a propus să aplice toate verigile tehnologice pentru a realiza o recoltă medie de 4,5 kg/ha. 

 

 

 

SPERANȚE PENTRU UN AN MAI RODNIC

„Anul acesta parcă sunt speranțe mai mari în obținerea producției, dacă nu va interveni ceva. Pot să spun că 2015 a fost unul bun pentru noi. Chiar dacă din 7 aprilie până în 22 iunie nu ne-a plouat și a fost secetă prelungită și arșită, totuși, producțiile au fost bune, chiar foarte bune la cerealele păioase. Am recoltat 7 tone/ha la grâu și orz, 3 t/ha la rapiță, 4 tone la mazăre și 7 t/ha la porumb, o cultură la care am avut ceva probleme din cauza secetei. Noi suntem conștienți că muncind pământul cu spor și cu multă dăruire, rezultatele vor fi pe măsură”, a concluzionat Gheorghe Penu. 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.7(168) 15 - 30 aprilie 2016

 

Vizualizat: 779 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?