BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Număr record de familii de albine, miere puțină

Publicat: 26 octombrie 2016 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Avem familii de albine mai multe, dar cantitatea de miere produsă la nivel național este mai mică decât în alți ani. 

Potrivit unor date publicate pe site-ul MADR, în România se află 1.622.222 de familii de albine, cu 350.000 mai multe decât în 2011. Cu toate acestea, în 2011 au fost raportate 24.127 tone de miere de albine, anul trecut au fost declarate 34.999 tone, în timp ce anul acesta au fost raportate 20.870 tone. 

Click pe poza pentru galerie!

Statistica raportată de MADR pentru anul acesta se oprește la 30 iulie, dar este greu de crezut că până la finalul sezonului ar fi fost recoltate cantități spectaculoase de miere. Vorbim, deci, despre un an sărac în miere, cel puțin dacă îl comparăm cu anii precedenți, în schimb numărul de familii de albine este cel mai mare de până acum. 

 

Motoarele apiculturii turate cu bani europeni

Creșterea numărului de familii de albine în România a fost determinată în mod direct de accesarea fondurilor europene, în cadrul măsurilor 112 și 141. Sectorul apicol a absorbit sume semnificative din fondurile oferite prin PNDR. O scurtă incursiune prin arhiva AFIR relevă la tot pasul, cu nume și sume, beneficiarii banilor europeni. Să ne oprim în județul Constanța, unde au fost declarate eligibile o sumedenie de proiecte. De pildă, 7500 de euro au fost acordați pentru sprijinirea unei ferme de semi-subzistență cu profil apicol din satul Nisipari, comuna Castelu. Cu aceeași sumă a fost ajutată și o fermă apicolă din com. Cobadin, situată în același județ. Alte ferme au primit câte 7500 de euro pentru creșterea și comercializarea familiilor de albine, mătcilor, roiurilor, mierii de albine și a altor produse apicole. 

Alți apicultori din Constanța au primit în cadrul PNDR-ului sume mult mai mari. De pildă, în com. Tortoman, o întreprindere individuală a încasat 352.000 de euro pentru dezvoltarea exploatației apicole prin achiziția de stupi complet utilați și de material biologic pentru producția apicolă. În același scop, o altă întreprindere individuală, din aceeași localitate, a beneficiat de 392.000 de euro. Proiectele au fost depuse și declarate eligibile în sesiunea noiembrie 2011 - ianuarie 2012. Potrivit datelor publicate pe site-ul MADR, în 2012, în județul Constanța se aflau 27.268 de familii de albine. În 2016, au fost raportate 34.992 de familii. Ce cantități de miere au recoltat apicultorii de la malul Mării Negre? În 2011 - 525 tone, în 2012 - 631 tone, în 2013 - 955 tone, pentru 2014 raportările naționale lipsesc, în 2015 - 190 tone, iar pentru anul acesta, până la 30 iulie, apicultorii din Constanța nu au raportat nici un kg de miere! E singurul județ care nu a comunicat date către MADR. 

 

Județe cu minus, județe cu plus

Constanța a înregistrat anul trecut una dintre cele mai slabe recolte de miere, deși ca număr de familii de albine s-a plasat pe un loc fruntaș, având 34.992. Județul Alba a avut 35.600 de familii și a obținut 1170 tone de miere! Sălajul a avut 33.740 de familii și tot a obținut 531 tone de miere. Anul acesta, până la sfârșitul lui iulie, apicultorii din Alba au recoltat 810 tone. Greu de crezut că vor ajunge la nivelul de anul trecut. Cantități mai mici înregistrează și județele cu tradiție în apicultură. Mureșul a raportat 637 tone, până la 30 iulie. Anul trecut, la finalul sezonului apicol, județul a avut o producție de 2790 tone. Sunt și județe unde producția de miere de anul acesta este un pic mai mare decât cea de anul trecut. De exemplu, în Timiș, au fost obținute 469 tone, iar anul acesta apicultorii au recoltat, până la finalul lunii iulie, 479 tone. În Teleorman sunt, deocamdată, câteva tone peste nivelul de anul trecut. O creștere a producției a înregistrat și Hunedoara: de la 488 tone anul trecut, la, deocamdată, 713 tone. Sunt, așadar, insule de productivitate crescută față de anul trecut, într-o jale aproape generalizată. 

 

 

 


SEZON APICOL COMPROMIS DE VREMEA NEFAVORABILĂ

Inamicul principal al apicultorilor a fost, desigur, starea vremii. Au căzut ploi nesfârșite care au compromis culesul de-a lungul sezonului apicol. Sosiți cu pavilioanele de la distanțe mari lângă pădurile de salcâm și cele de tei din sudul și estul țării, apicultorii au asistat neputincioși la evoluția nefavorabilă a condițiilor meteorologice. Mulți or fi accesat fonduri europene, cu ajutorul cărora și-au înmulțit familiile de albine. Factorul meteo este însă decisiv, iar în ultimii ani a lovit fără cruțare, provocând pierderi considerabile. Până la urmă, vremea nefavorabilă nu este o invenție modernă, iar apicultorii trecuți prin multe știu să își redimensioneze afacerea și să aștepte ani mai buni.  

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.18(179) 15 - 31 octombrie 2016

 

Vizualizat: 957 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?