Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nu lăsați lupu’ să-şi facă loc în blana oii!

Publicat: 20 ianuarie 2021 - 10:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

An nou, provocări noi, guvern... aproape nou şi multe, foarte multe probleme vechi. Asta ne aduce la start 2021. 

Cu o producție totală de cereale redusă la jumătate - 17,03 mil. tone în 2020 faţă de 30,4 mil. tone în 2019, fără doar și poate, agricultura a pierdut în 2020. Sectorul agricol a tras în jos PIB-ul României, arată INS. Cifrele confirmă pierderile enorme dintr-un sector vital și prioritar al economiei. Pagube care pe lângă faptul că au sărăcit vistieria țării, au creat și o povară finaciară suplimentară prin efortul bugetar consistent la care statul s-a obligat pentru a despăgubi fermierii (peste un miliard de lei pentru culturile de toamnă afectate de secetă și o alocare estimativă de peste 800 de milioane de lei pentru cele de primăvară).

Două „molime” au marcat anul trecut agricultura - seceta și pandemia. Dacă în cazul pandemiei, fermierii și-au mai adaptat strategiile de supraviețuire și au ieșit cumva la liman, desigur, pentru unii a contat și ajutorul de CoVid-19, în cazul secetei există o singură salvare: APA, adică irigații și tehnologii inteligente de captare și conservare a apei în sol. Altfel, vorba unui fermier cu state vechi în agricultură: „Dacă nu reușim să gestionăm apa profitabil, nu vom produce plus-valoare și se va trăi cu lamentări, din subvenții și calamități”. Și ne întrebăm ce-ar fi fost dacă banii alocați pentru despăgubiri ar fi fost investiți în irigații?

Dar pentru a aduce agricultura pe linia de plutire, după dezastrul anului trecut, este nevoie nu doar de bani mulți, ci și de decizii înțelepte, de programe viabile şi aplicabile. De aceea ne uităm cu oarecare speranţă din nou spre... politic. Însă, în timp ce fermierii duc lupta lor de zi cu zi, factorii decizionali din agricultură duc o altfel de luptă. După ce și-au împărțit aproape frățește funcțiile prin parlament și minister, unii păstrându-şi locurile călduţe, alţii venind cu suflu nou, cu toţii s-au „înarmat” degrabă cu intenții dintre cele mai bune. Programele de guvernare trâmbiţate în toamna lui 2020 au fost pompoase şi promiţătoare şi iată că a venit timpul să treacă la fapte! Desigur, începem cu aşteptarea... bugetului pe anul 2021, care să le permită noilor aleși să deblocheze banii şi să repornească motoarele înţepenite ale agriculturii.

Ce vor negocia cei în măsură să o facă și cum se vor împărţi apoi sumele între cei mulţi, rămâne de văzut. Noi toţi trebuie să fim atenţi şi implicaţi, să urmărim traiectoriile proiectelor de acte normative, să participăm activ la dezbaterile publice și să fim vigilenți. Altfel..., există riscul ca lupul să-şi facă loc în blana oii. Şi ştim cu toţii ce înseamnă asta: promisiuni fără acoperire, măsuri deloc realiste, decizii proaste și efecte pe măsură. Aleşi sau numiţi, nu uitaţi că ei sunt în slujba dumneavoastră, a fermierilor. Şi nu invers. Politicul ne poate fi cel mai bun prieten, dar şi cel mai aprig duşman. De el depinde bunul mers al agriculturii, de aceea e bine să ştim ce se dezbate, ce se votează, cine şi încotro dă direcţia banului public.

Noi vom fi alături de dumneavoastră şi în 2021, cu informaţii corecte şi cu dragostea faţă de ceea ce ne leagă - agricultura. Să rămânem aşadar sănătoşi şi bine informaţi în noul an!

PAULA CIUPAG
Redactor Ferma Media Grup
E-mail: paula.revistaferma@gmail.com

Vizualizat: 1613 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?