Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

NU dispare ABERAȚIA. Iată CINE încasează subvenția!

Publicat: 02 noiembrie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FĂRĂ VITE ÎN FERMĂ, DAR CU SUBVENȚIA ÎN BUZUNAR! Anunțul ministrului agriculturii, Achim Irimescu, o să-i necăjească pe mulți dintre fermierii români care se zbat să-ți hrănească vitele din fermă, dar care riscă să nu primească subvențiile pentru acestea.

 

Click pe poza pentru galerie!

În schimb, primesc subvenții cei care ți-au vândut vitele demult! NU dispare NEDREPTATEA! Băieții dețtepți din agricultură au avut vite în ferme exact la momentul potrivit, adică acela al datei istorice sau al termenului de referință! Ce mai contează că, ulterior, acețti fermieri ți-au vândut animalele sau poate unele dintre acestea au fost chiar sacrificate între timp. Ei continuă să încaseze subvențiile pentru vitele rămase doar în scriptele Agenției de Plăți ți Intervenție în Agricultură (APIA). 

Data istorică sau termenul de referință pentru bovine de care se ține seama la plata ajutorului național tranzitoriu (ANT) - o aberație din lege - nu dispare! 

Fermierii români au cerut cu insistență ca această dată să fie 1 ianuarie 2017, să nu mai încaseze bani cine nu mai are animale. Pe listele de plată APIA se vor regăsi, în continuare, ca eligibili pentru a primi această subvenție ți cei care ți-au vândut demult animalele ți care nu mai au grija lor. În schimb, cei care au cumpărat bovine, ulterior acestei date, ar putea rămâne fără banii din subvenție, doar cu grija animalelor care trebuie hrănite. 

"Această subvenție nu s-a dorit la nivel european, chiar bulgarii s-au opus ți eu, la vremea respectivă, cu mare efort am reuțit să mențin acest ajutor pentru că, uitați, aduce 500 de lei/cap de animal, atât a fost în acest an. Legislația europeană spune că este un ajutor decuplat ți dacă rămâi fermier chiar dacă nu ai nici o vacă primețti în continuare subvenție. De aici supărarea fermierilor, s-au supărat ți foțti minițtri", a anunțat ministrul agriculturii, Achim Irimescu. 

La începutul acestui an, în februarie, existau promisiuni de la Ministerul Agriculturii că va dispărea această dată istorică ți va conta câte vite ai în fermă la momentul acordării subvenției. Propunerea era ca datele de referință să se schimbe anual. Nu se poate! Râmâne cum a fost stabilit pentru că nu ne permite Comisia Europeană să schimbăm regula jocului. Chiar dacă este singura subvenție acordată de la bugetul național.

Când s-a instituit această schemă de plată în zootehnie, data de referință pentru bovine a fost 31 ianuarie 2008. Odată cu intrarea în noua alocare financiară, 2014-2020, noua dată de referință este 31 ianuarie 2013.

Fermierii care cumpără acum bovine sau îți înființează exploatații noi de crețtere a bovinelor ar putea să încaseze subvenția în cazul în care cumpărătorul este de acord să le cedeze ți acest drept la notarul public.

ANT (Ajutorul național tranzitoriu) se acordă fermierilor care dețin minim trei capete de bovine.

 

 

Achim Irimescu: "Asta este legislația, vom face demersuri, dar e greu să-mi imaginez că vom reuți ceea ce doresc fermierii, să aducem la zi data de referință. Regulamentul (european - n.r.) spune clar: o dată istorică. Data istorică nu este anul acesta, este cu nițte ani în urmă". 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.19(180) 1 - 15 noiembrie 2016

Vizualizat: 717 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!