Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Noutăți Fendt și Challenger

Publicat: 13 septembrie 2017 - 15:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prezent la un workshop dedicat tehnicii agricole și găzduit de Pavilionul de Mecanizare "George Bungescu" al Facultății de Agricultură a USAMVB din Timișoara, în luna mai a acestui an, Alexandru Karacsonyi de la MEWI Orțișoara a prezentat tehnica de ultimă generație pentru protecția plantelor și ultimele noutăți privind transmisia continuu variabilă pentru tractoarele de peste 400 CP (ML 400 Fendt 1000).

Firma Challenger produce mașini pentru protecția plantelor, tractate și autopropulsate. Ultima realizare a firmei Challenger este mașina de stropit autopropulsată Challenger RoGator.

Challenger RoGator

Mașina are un ecartament variabil pentru o bună încadrare pe rânduri în câmp și oferă posibilitatea de a circula pe drumurile publice. Ecartamentul mărit permite o viteză de lucru mai mare în curbe. Înălțimea de lucru este reglabilă, între 70 cm și 120 cm, permite lucrul în culturile de talie înaltă, de peste 200 cm. Direcția este pe toate cele patru roți pentru a proteja cultura. Raza de întoarcere este mult mai mică, 3,14 m pe raza interioară. Pentru deplasarea rapidă pe drumurile publice se face schimbarea de la direcția pe 4 roți la cea pe 2 roți.
Lățimea rampei poate fi de 24 m, 27 m, 33 m și 36 m. Rampele sunt dotate cu sistem de copiere, prevenind contactul cu solul sau cu recolta. Înălțimea este constantă pentru o distribuție ideală.
Implementarea ultimelor tehnologii de precizie pe aceste mașini, respectiv controlul prin GPS, permite optimizarea traseului de lucru. Cu o suprapunere minimă a trecerilor, economia de combustibil este substanțială. Productivitatea este mare iar consumul de fertilizant și de erbicid e mai mic. Traseele de trecere au fost optimizate în funcție de forma parcelei în care se lucrează. Secțiile rampei sunt controlate automat, prevenind dublarea lucrării și eficientizând distribuția produselor în câmp. Folosirea unui sistem de control automat al secțiilor aduce beneficii economice la fiecare aplicare.
Sistemul cu 30 de secții aduce o economie de 4116 euro, iar un sistem de 60 de secții permite economii de 5133 euro. "Impactul suprapunerilor în câmp la stropit duce la: aplicarea produselor de două ori în unele zone, ceea ce face ineficientă aplicarea și se pierd bani; suprapunerea la sămânță depreciază recolta iar impactul asupra mediului din cauza toxicității unor produse este ridicat", a afirmat Alexandru Karacsonyi.

Foto-7_b

Transmisia continuu variabilă de la Fendt

"Fendt a făcut pionierat în domeniul transmisiilor continuu variabile utilizate pe tractoarele pentru agricultură. Avantajele utilizării unei astfel de transmisii sunt: accelerare lină fără șocuri, pierderi aproape inexistente în transmisie, raportul de transmisie este întotdeauna optim, motorul este mereu la turația la care are putere maximă, viteza este mereu adaptată perfect la aplicația în câmp, timpii de întoarcere sunt mai scurți datorită posibilității de reversare din mers, iar economia de combustibil este substanțială. Tracțiunea 4x4 este variabilă datorită sitemului unic implementat de Fendt - Torque Distribution. Puntea din față trage tractorul în curbă, raza de întoarcere este cu 10% mai mică în câmp și mereu avem rază minimă de întoarcere și cuplu maxim la puntea față. Controlul tracțiunii se face într-un mod avansat și rapid, cuplul se transmite de la o punte la cealaltă într-un timp foarte scurt, iar tracțiunea este maximă în permanență. Puntea din față se decuplează la viteze de peste 25 km/h. La viteze de peste 40 km/h, tracțiunea se poate realiza pur mecanic, hidromotorul punții din spate fiind decuplat. Deoarece există un număr minim de angrenaje, pierderile de cuplu sunt minime", a explicat reprezentantul MEWI Orțișoara.

20170526_103434_b


Transmisia continuu variabilă de la Fendt este hidraulică, cuplul motor este transmis la roți folosind o pompă hidraulică și un hidromotor. Raportul de transmisie este calculat în funcție de unghiul elementelor hidraulice, dar și de volumul pompei și al hidromotorului. Raportul de transmisie (i) se calculează în funcție de diametrul roții conducătoare (D1) și de diametrul roții conduse (D2) (i = D1/D2). Dacă i>1, turația se reduce, iar cuplul crește. Dacă i<1, turația crește, iar cuplul se reduce. Dacă i = 1 cuplul și turația sunt egale cu cele ale motorului.

Articol publicat în revista Ferma nr. 15(198), 1-14 septembrie 2017

Vizualizat: 732 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?