Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Noua echipă managerială a USAMV Iași

Publicat: 05 aprilie 2016 - 10:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De la mijlocul lunii martie, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași are o nouă echipă managerială. Începute în luna decembrie 2015, alegerile pentru mandatul 2016-2020 sunt considerate încheiate din data de 8 aprilie 2016, odată cu validarea Prodecanilor, a Directorilor Școlilor Doctorale și a membrilor externi în Consiliile Școlilor Doctorale și CSUD, de către Senatul universitar.

Click pe poza pentru galerie!

Președinte al Senatului USAMV Iași, în următorii 4 ani, va fi Gerard Jităreanu, reales după un prim mandat deținut în perioada 2012-2016. Pentru funcția de Rector tot reales a fost Vasile Vântu, cu 87,2% voturi dintr-o prezență la urne de 94%. A urmat stabilirea de către Senatul USAMV Iași a echipei de prorectori. Aceste funcții vor fi ocupate, în următorii 4 ani, de către Benone Păsărin - prorector cu activitatea educațională, Teodor Robu - prorector cu dezvoltarea instituțională, patrimoniu și relațiile cu mediul de afaceri, Liviu-Dan Miron - prorector cu cercetarea științifică și relațiile internaționale și Vasilică Stoleru - prorector cu activitățile social-studențești și relațiile cu alumnii. Toți cei 4 prorectori sunt la primul mandat, dar nu sunt la începutul unei activități manageriale, fiecare având până acum diverse responsabilități în actul conducerii. De exemplu, Benone Păsărin a deținut timp de 8 ani funcția de decan al Facultății de Zootehnie Iași, Teodor Robu a fost decan al Facultății de Agricultură, iar Liviu-Dan Miron a fost decan al Facultății de Medicină Veterinară. „Competența, pregătirea profesională și responsabilitatea de care au dat dovadă și până acum au cântărit foarte mult în decizia de a-i ține aproape pe acești colegi și de a-i coopta în echipa managerială, administrativă a Universității Agronomice Iași. Împreună dorim să acționăm în așa fel încât instituția să se dezvolte, între priorități aflându-se atât zona didactică și de cercetare, cât și cea de dezvoltare a bazei materiale, pentru asigurarea condițiilor de studiu, de practică și de viață pentru studenți, precum și pentru stimularea pesonalului academic”, menționa rectorul USAMV Iași.

Câteva realizări din mandatul 2012-2016
În mandatul anterior, unul dintre factorii care nu prea au putut fi coordonați a fost blocajul fondurilor structurale. Acest blocaj a influențat mult ritmul de dezvoltare și de abordare a problematicii investiționale și financiare. Chiar și așa, USAMV Iași a avut realizări deosebite, atât pe plan didactic, cât și investițional. „Vizitele externe importante privind evaluarea instituțională, de exemplu din partea Asociației Universităților Europene, a ARACIS sau cele 18 programe de studiu care au fost acreditate pe diferite paliere au presupus destulă presiune și o activitate susținută a tututor. Inaugurarea Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu reprezintă un punct forte al USAMV Iași în privința cercetării. Pe partea de investiții, am continuat lucrările la noul sediu pentru Industrie Alimentară, am înființat, cu studenții, noi plantații didactice pomicole (3,5 ha) și viticole (12 soiuri de viță de vie), s-a finalizat înființarea și modernizarea Fermei Zootehnice de la Rediu - Iași, printr-un proiect european transfrontalier”, preciza Vasile Vântu.

Fondurile europene - o prioritate în următorii patru ani
Astăzi, mediul universitar și, în general, învățământul din România au nevoie de infuzie de capital și de resurse. Or, ceea ce se asigură pe plan intern este puțin, neputând fi acoperite toate solicitările. De aceea, în opinia conducerii USAMV Iași, nu există o altă sursă mai consistentă și mai certă decât fondurile europene. „Ne interesează mult și, acolo unde vom fi eligibili, vom depune proiecte pentru a accesa banii europeni puși la dispoziție pentru următorii ani. Pentru a aduce un plus de eligibilitate, pe lângă faptul că suntem membri ai cluster-ului coordonat de UMF Iași, am creat un cluster al Universității Agronomice Iași; este funcțional și avem parteneri importanți, dar anunț faptul că orice entitate din domeniul economic agricol și din consultanță ne poate fi partener în a accesa fonduri europene. În acest moment, ne bucură mult faptul că un proiect depus de noi prin noul PNDR are un punctaj foarte bun și este într-o zonă de finanțare, respectiv proiectul de investiții în Laboratorul de Virusologie, deosebit de important pentru noi și pentru ceea ce înseamnă securitatea alimentară”, explica profesorul Vasile Vântu.

Petronela COTEA MIHAI
redactor Radio România Iași


Articol publicat in revista Ferma nr.6(167) 1 - 14 aprilie 2016

Vizualizat: 535 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?