Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Norme metodologice pentru vânzarea terenurilor

Publicat: 10 iulie 2014 - 17:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

La finalul lunii mai au intrat în vigoare normele metodologice pentru aplicarea Legii 17/2014 privind vânzarea-cumpărarea terenurilor din extravilan (Ord. 719/12 mai 2014, M.Of. 401/30 mai 2014). Normele nu se aplică însă contractelor de vânzare-cumpărare care au la bază antecontracte și pacte de opțiune autentificate anterior intrării în vigoare a Legii nr. 17/2014 (în vigoare din 11.04.2014)

Click pe poza pentru galerie!

Actul normativ clarifică pașii și atribuțiile primăriilor, ale direcțiilor agricole județene și ale Ministerului Agriculturii în procesul de tranzacționare a terenurilor din extravilan.

 

Documente depuse de vânzător

De asemenea, este detaliată lista documenteloe pe care vânzătorul trebuie să le depună la primărie împreună cu cererea privind afișarea ofertei de vânzare în vederea înstrăinării terenului:

a) copie a BI/CI a vânzătorului persoană fizică sau copie a pașaportului pentru vânzătorul persoană fizică cu domiciliul în străinătate;

b) copie legalizată de notarul public ori instanța de judecată, după caz, sau certificată pentru conformitate de către funcționarii primăriei a actului de proprietate asupra terenului de vânzare (după caz: contract de vânzare - cumpărare, contract de donație, proces-verbal de predare-primire, sentință/decizie civilă definitivă și irevocabilă, titlu de proprietate, certificate de moștenitor, contract de schimb, act de lichidare a patrimoniului, altele asemenea);

c) extras de carte funciară (CF) pentru informare, emis cu cel mult 30 de zile înainte de afișarea ofertei, însoțit de extrasul de plan cadastral de CF al imobilului, în sistem de coordonate „Stereografic 1970”, în condițiile în care terenul este intabulat;

d) - copie a certificatului constatator de la registrul comerțului sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, în cazul vânzătorului persoană juridică;

e) în caz de reprezentare, procura notarială, respectiv delegația, hotărârea adunării generale a asociaților, decizia asociatului unic, decizia reprezentantului formei asociative, după caz, în original, precum și o copie a BI/CI a împuternicitului persoană fizică sau o copie a pașaportului pentru împuternicitul persoană fizică cu domiciliul în străinătate;

f) hotărârea AG a asociaților, decizia asociatului unic, decizia reprezentantului formei asociative, după caz, în original, din care să rezulte acordul cu privire la vânzarea bunului aflat în proprietatea societății, în cazul vânzătorului persoană juridică;

g) certificat de atestare fiscală emis de către primărie;

h) alte documente doveditoare, după caz.

Modelul cererii privind afișarea ofertei de vânzare și al ofertei de vânzare sunt prevăzute de normele metodologice.

Primăria transmite MADR sau direcțiilor agricole, după caz, dosarul cu toate actele depuse de vânzător, precum și lista preemptorior, în 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.
Lista preemptorilor comunicată de către primării se poate completa ulterior transmiterii către MADR, cu preemptorii care dovedesc această calitate și depun la primării comunicări de acceptare a ofertei vânzătorului.

În cazul în care nici un preemptor nu își manifestă intenția de cumpărare, în termenul legal, vânzarea este liberă. În această situație, primăria eliberează vânzătorului o adeverință și o copie certificată de conformitate cu originalul a ofertei de vânzare, urmând ca vânzătorul să aleagă un cumpărător. Dacă în ofertă nu este prevăzută nici o condiție, terenul se poate vinde în orice condiții, cu excepția diminuării prețului.


Baze de date cu circulația terenurilor

MADR și direcțiile agricole înființează baze de date a circulației terenurilor agricole situate în extravilan, la nivel central, respectiv la nivel județean. Acestea vor cuprinde cel puțin informații privind suprafața de teren agricol din extravilan vândută-cumpărată la nivel județean, respectiv național, amplasamentul terenurilor, categoria de folosință a acestora, balanța terenurilor pe categorii de folosință, prețul de vânzare.

De asemenea, MADR și direcțiile agricole vor elabora periodic buletine informative privind piața funciară și circulația terenurilor agricole din extravilan, care vor fi publicate pe pagina de internet a MADR.
Legislația completă privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole se găsește pe platforma de internet www.maap.ro/terenuri-agricole, unde vor fi publicate toate tranzacțiile cu terenuri agricole, ofertele și avizele de vânzare.

 

9,93 mil. ha cerute la plată în 2014 

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a primit, în perioada 3 martie - 10 iunie 2014, 1,026 milioane cereri de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafață aferente anului 2014, pentru 9,93 mil. ha.
Cele mai mari suprafețe solicitate la plată se regăsesc în județele Timiș (542.317,87 ha), Constanța (489.779,39 ha), Dolj (444.314,61 ha) și Teleorman (437.759,68 ha), reiese din datele APIA.

 

UE lasă statelor membre decizia privind OMG

Miniștrii Mediului din statele Uniunii Europene au decis, la începutul lunii iunie a.c., să lase la latitudinea statelor membre dacă autorizează sau interzic cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor. Toate statele membre, cu excepția Belgiei și Luxemburgului, și-au dat acordul pentru acest compromis.

Noul cadru permite fiecărui stat să interzică un organism modificat genetic pe întregul sau pe o parte din teritoriul său din alte motive decât sănătatea sau mediul înconjurător, precum ordinea publică sau amenajarea teritoriului. De asemenea, statele membre care se opun organismelor modificate genetic nu vor putea interzice tranzitul OMG autorizate pe teritoriul lor.

Acordul politic este însă doar o etapă în procesul de autorizare. Acordul trebuie aprobat de noul Parlament European, care va începe să lucreze din 1 iulie 2014.

„Rezultatul este un text de compromis echilibrat. (...) Comisia va continua să ofere sprijinul său activ, astfel încât acest nou instrument poate fi, sperăm, folosit din 2015”, a comentat comisarul european pentru Sănătate, Tonio Borg, citat de Agerpres.

În ultimii 14 ani, în UE au fost autorizate pentru cultură doar patru OMG-uri, însă doar porumbul  MON810 mai este cultivat în prezent. Alte șase cereri de autorizare pentru OMG sunt în așteptare la Comisia Europeană, printre care și autorizația pentru porumbul Pioneer TC1507.

Vizualizat: 910 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Anomalie prosteasca!
|
07. 11, 2014. Friday 13:03
Daca terenul este intr-o zona necolectivizata(dar unde au existat evidente de carte funciara) sau a fost intabulat pana in anul 2006, aceste terenuri au extrase de carte funciara dar nu au extras de plan cadastral in sistem Stereo"70 deci te obliga sa faci actualizare de date adica sa remasori terenul si nu te lasa sa indeplinesti procedura de afisare, etc. In schimb daca terenul este inscris in titlu de proprietate si neintabulat procedura de preemtiune se poate desfasura DAR nu se poate intocmi contract de vinzare-cumparare in forma autentica. O absurditate! In plus, personal cred ca aceasta lege(17/2014) daca nu incalca dreptul de proprietate atunci cu siguranta in ingradeste!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?