Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Norma de venit, câteva precizări

Publicat: 15 aprilie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Activitatea agricolă are un caracter ciclic, determinat de succesiunea anotimpurilor, dar și de obligativitatea achitării în fiecare an a taxelor și impozitelor către Direcția de Finanțe din fiecare județ.

Click pe poza pentru galerie!

Produce ferma ba lactate, ba cereale sau butoaie cu miere și vine un moment când fermierul trebuie să declare veniturile și, în consecință, să plătească statului dările fixate prin lege. Or, legile se schimbă atât de des, normele de aplicare sunt uneori greu înțelese de numeroși contribuabili, astfel încât apar, inevitabil, dileme și confuzii. 

 

Sosit de pe câmp sau de la târlă, fermierul intră în casă și își bate capul cu acte și documente legislative în general, fiscale în particular, să priceapă cum trebuie să procedeze, ca să nu greșească și să-l sancționeze inspectorii pentru evaziune fiscală. E bine știut că dacă greșește contribuabilul, plătește, iar dacă greșește funcționarul, ori plătește tot contribuabilul, ori nu mai plătește nimeni. 

 

O somație buclucașă

Un oier din județul Hunedoara, membru al Asociației „Retezatul Hațeg”, a declarat la Fisc, pentru stabilirea normei pe venit, oile care au fătat cel puțin o dată, adică oile de la 2 ani în sus. Recent, fermierul susține că a primit de la Direcția Județeană de Finanțe o somație potrivit căreia trebuie să plătească impozit și pentru oile de un an. Oi mai multe, impozit mai mare. „Nu-i o diferență mare, a recunoscut fermierul, dar așa, ca principiu, de ce să ia niște bani, dacă nu ar trebui să-i plătim?”, întreabă oierul. Omul precizează că nu știe exact cum stau lucrurile. A aflat că Direcția de Finanțe a preluat date de la DSVSA, unde, într-adevăr, fermierul a declarat, potrivit legii, toate animalele. Iată, comunicarea între instituții nu mai permite declarații diferite din partea aceluiași fermier. Ai declarat la DSVSA și la APIA un efectiv, ei bine, efectivul acela va ajunge și în registrele Fiscului! 

Declarațiile fiscale se corelează și cu efectivul de animale înregistrat la APIA pentru plata subvenției, susține fermierul: “La APIA declar oile cu vârsta de minim un an, animale neproductive, dar subvenționate. Dacă acestea sunt luate în calcul pentru impozitare, atunci Finanțele nu-mi fiscalizează cumva venitul din subvenții?!”

Ce spune noul Cod Fiscal, în vigoare din 13 ianuarie 2016? Ovinele femele trebuie să fi fătat cel puțin o dată pentru a putea fi declarate și fiscalizate. Asta e legea și credem că nici o Direcție de Finanțe nu poate acționa altfel decât în baza legii. 

 

Calendarul fiscal

Contactată de redacția Ferma, Direcția Județeană de Finanțe Hunedoara a negat că ar încasa impozite și pentru oile de un an sau pentru oile care nu au fătat. “Exact așa cum scrie în Codul Fiscal, eu nu pot să interpretez altceva. Pentru anul 2014, normele metodologice de aplicare ale Codului Fiscal din 2015, la Art. 71, punctul 149, alin. 3, definesc ce înseamnă oi care intră în calcul: femele din specia ovine care au fătat cel puțin o dată. ~n Codul Fiscal pe 2016, Normele metodologice aprobate prin H.G. 1/2016, Secțiunea 1 - Definirea veniturilor, Pct. 28, alin. 3, prevăd același lucru”, ne-a explicat serviciul Asistență Constribuabili al AJFP Hunedoara. Prin urmare, fermierii hunedoreni, dacă au primit somații de plată pentru animale care nu se încadrează în impozitarea legală, nu trebuie să plătească decât pentru oile care au fătat cel puțin o dată. 

L-am contactat pe Stelian Mușat, fermier crescător de oi la Dragalina, județul Călărași, să aflu cum stau lucrurile. Mușat mi-a spus că a fost fiscalizat pentru oile care au fătat cel puțin o singură dată. Femelele fătătoare au fost declarate în primăvară, inspectorii călărășeni i-au calculat norma de venit, apoi, prin august, i-au comunicat ce impozite are de plătit. Fermierul achită 50% din impozit în luna octombrie, iar restul de 50% îl achită în decembrie. Stelian Mușat a mai spus că este posibil ca erorile să apară când funcționarul înregistrează în computer datele din declarația de venit. 

Nu ezitați să chestionați inspectorii fiscali pentru orice nelămurire. Mai bine întrebați de zece ori înainte să completați declarația decât să completați eronat. Direcțiile de Finanțe sunt obligate să ofere informații contribuabililor, iar funcționarii sunt obligați să respecte legea, întocmai cum sunt obligați și cetățenii. Legea e una singură pentru toți.

 


ATENȚIE LA TERMENUL LIMITĂ!

Declarația se depune la Fisc până la data de 25 mai, inclusiv. Potrivit noului Cod Fiscal, “modificarea structurii suprafețelor destinate producției agricole vegetale/numărului de capete de animale/familiilor de albine, intervenite după data de 25 mai, nu conduce la ajustarea normelor de venit, respectiv a venitului anual impozabil”. Adică, vânzarea animalelor după depunerea declarației fiscale nu anulează sarcina fiscală. Ai vândut, dar ești obligat să plătești impozitul pentru oile declarate în prealabil. Numai în cazul pierderii, din cauza unor epizootii, a peste 30% din efectivul de ovine, fermierul va plăti un impozit diminuat în funcție de pierderile înregistrate. Adică, “norma de venit se reduce proporțional cu pierderea respectivă”. De asemenea, e bine de știut, dacă un fermier a depus declarația fiscală înainte de 25 mai, dar până la această dată au avut loc modificări ale numărului de animale, acesta poate depune o nouă declarație, dar nu mai târziu de termenul limită, declarație în care să cuprindă efectivul de animale actualizat. Dacă ați întârziat și veți depune declarația după 25 mai, ”informațiile cuprinse în declarație vizează capetele de animale deținute la data de 25 mai”.

 

Articol publicat in revista Ferma nr.7(168) 15 - 30 aprilie 2016

 

Vizualizat: 631 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?