Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Noi reguli pentru acordarea CNDP la bovine

Publicat: 02 septembrie 2013 - 17:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Plata națională complementară directă (CNDP) pentru sectorul bovine va fi acordată în acest după noi reguli. De sprijin vor beneficia crescătorii de vaci de lapte, taurine de carne, dar și cei de bivolițe

Click pe poza pentru galerie!

Sprijinul va fi acordat doar exploatațiilor care la 1 ianuarie 2013 aveau cel puțin trei animale adulte, pentru toate animalele din exploatație cu vârsta de cel puțin 7 luni. În plus, exploatațiile care fac dovada realizării unei cote de lapte, pentru vânzări directe sau livrare, de cel puțin 3 tone în anul de cotă 2011/2012, vor primi o plată suplimentară pentru fiecare tonă de lapte.

„Se schimbă total modul de acordare, vor fi două sisteme de plată, amândouă decuplate de producție: va fi o plată decuplată pentru lapte și una pentru carne. Am introdus la plata CNDP și vaci de carne și bivolițe și condițiile de eligibilitate se schimbă.

Ca să poată beneficia de primă, exploatația trebuie să aibă cel puțin trei capete de animale adulte la 1 ianuarie 2013, asta însemnând vaci care au fătat macar o dată, taur la maturitate, apt de reproducție, înregistrat la ANARZ sau bivolițe care au fătat cel puțin o dată. Pentru lapte, se va lua în calcul anul de cotă 2011/2012. Cei care au înregistrat minim trei tone de lapte la direcția de cotă, indiferent pe ce formă - vânzare directă sau livrare, vor primi și o sumă de bani pe tona de lapte realizată în anul de cotă.

Pentru pachetul lapte, condiția este ca exploatația să aibă minim trei capete adulte și minim trei tone de lapte realizate în anul de cotă 2011/2012, vânzare directă sau procesare. Livrarea o raportează procesatorul, iar vânzarea directă o raportează crescătorul.
Pentru pachetul carne, condițiile de eligibilitate sunt tot minim trei capete adulte la 1 ianuarie 2013, dar expoatația care are cel puțin trei capete adulte, primește pentru toate animalele din exploatație cu vârsta peste 7 luni la 1 ianuarie 2013.

Exploatațiile care au și vaci de lapte și de carne vor primi sprijinul pe vacile de carne, plus sprijinul pe cât lapte au livrat. Alte condiții de eligibilitate sunt ca animalele să fie supuse acțiunilor din programul strategic al ANSVSA și o adeverință de la o asociație a crescătorilor de bovine cu reprezentare națională, care atestă calitatea de crescător.

Asociațiile recunoscute la nivel național deocamdată sunt doar două, Federația și AGCTR. Ca să ai reprezentare națională, trebuie să ai reprezentare în cel puțin jumătate plus unu din numărul de județe”, a explicat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).


FCBR vrea ca depunerea cererilor să se încheie la 1 octombrie

Proiectul FCBR privind noile reguli de acordare a CNDP a fost deja discutat cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, iar modificările au fost făcute cu acceptul Comisiei Europene, a precizat Claudiu Frânc.

Președintele FCBR a adăugat că mai trebuie trimisă către Comisia Europeană doar forma finală a modului de acordare a sprijinului. O întâlnire cu reprezentanții Ministerului Agriculturii pentru elaborarea formei finale a ordinului care reglementează acordarea CNDP era stabilită în săptămâna 12-18 august, astfel încât crescătorii de bovine să poată depune cererile de solicitare a sprijinului din 19 august până la 1 octombrie a.c.. „Vrem ca până la 1 octombrie să fie centralizate toate datele, ca din 15 octombrie să putem lua adeverințe pentru credite”, ne-a mai spus Claudiu Frânc.

 

37 mil. euro pe lapte și 155 mil. euro pe carne

Potrivit acestuia, pachetul financiar pentru plata CNDP în sectorul bovine pentru 2013 este de 37 mil. euro pe lapte și 155 mil. euro pe carne.

Proiectul privind noile condiții de acordare a CNDP a fost prezentat și discutat și la Adunarea Generală a FCBR, la începutul lunii august a.c.. „Sperăm ca fermierii să înțeleagă și să raporteze laptele la direcția de cotă și așa vom vedea și adevărata cantitate de lapte care este în România și se împiedică și evaziunea.

La trei tone pe lapte, vor fi eliminate de la plată în jur de 20.000 de exploatații, iar la carne, tot în jur de 15-20% din exploatațiile care au fost eligibile pe vechea formulă vor cădea de la plată”, estimează Frânc. „Dar era de neconceput să se plătească 1,6 milioane de capete, când în realitate nu sunt nici 900 de mii. Aceștia sunt banii adevăraților crescători de vaci”, a argumentat președintele FCBR.


Lapte de vacă: mai puțin cu 4,4% în 2012

Producția totală de lapte de vacă a fost de 41,8 mil. hectolitri în 2012, în scădere cu 4,4%, comparativ cu 2011, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Potrivit datelor INS, citate de Agerpres, pe parcursul anului 2012, producția totală de lapte de vacă ajunsese la 41,823 mil. hectolitri (inclusiv consumul vițeilor), cu 1,905 mil. hectolitri mai mică.
Scăderi au fost înregistrate în regiunile de dezvoltare Sud Muntenia (minus 11,2%), Vest (minus 8,3%), Nord-Vest (minus 7,1%), Sud-Vest Oltenia (minus 4,1%), Sud-Est (minus 2,5%) și Nord-Est (minus 1,7%).

Pe de altă parte, creșteri ale producției totale de lapte de vacă s-au consemnat în regiunile: Centru (plus 1,8%) și București - Ilfov (plus 1,9%).

În ceea ce privește efectivele de bovine la 100 ha teren, România se afla printre primele zece țări ale UE, după Franța, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Italia, Spania, Polonia, Olanda și Belgia.


Crescătorii cu minim 20 de vaci, obligați să se înscrie în Registrul Genealogic

Crescătorii de bovine care dețin peste 20 de capete de vaci adulte rasă curată vor fi obligați să se înscrie în registrul genealogic al rasei respective. Această prevedere este una dintre completările pe care Federația Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) vrea să le introducă în noua lege a zootehniei, aflată, deocamdată, în fază de proiect, ne-a spus președintele FCBR, Claudiu Frânc.


Consiliul Concurenței investighează procesatorii de lapte

Consiliul Concurenței a declanșat, la jumătatea lunii iulie 2013, o investigație privind posibila încălcare a Legii Concurenței de către Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) și de către membrii acesteia. Investigația vizează posibile înțelegeri pe piața colectării, procesării și comercializării laptelui și produselor lactate.

Cu această ocazie, s-au efectuat inspecții inopinate la APRIL și 14 membri ai asociației, ridicându-se documente și informații relevante în desfășurarea investigației. Companiile care au fost inspectate sunt: Albalact SA, Covalact SA, Danone PDPA SRL, Frieslandcampina SA, Almera Internațional SRL, Dorna Lactate SA, Hochland România SRL, Lactate Natura SA, Napolact SA, Lactag SA, Lacto-Solomonescu SRL, Teletext SRL, Unicarm SRL și Unilact Transilvania SRL.

Inspecția inopinată este un instrument utilizat de către Consiliul Concurenței în cadrul investigațiilor declanșate, precizează un comunicat al Consiliului Concurenței.

„Legea Concurenței interzice orice înțelegeri exprese sau tacite între agenții economici ori asociațiile de agenți economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenței pe o anumită piață.
În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, actorii implicați riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență, în cadrul programului de clemență, pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale amenzilor”, mai precizează Consiliul Concurenței, în documentul citat.


Dorin Cojocaru: "Nu există înțelegeri de preț între membrii APRIL"

„Nu știți că, de obicei, investigațiile Consiliului Concurenței durează între doi și cinci ani? Sunt acțiuni de a-ți bloca activitatea, după care spun că n-a fost nimic. Tu plătești avocați, că nu poți să te reprezinți singur, te stresezi că cine știe ce vor de la tine. A început o investigație, care își urmează cursul și care durează mult, iar dacă ei găsesc ceva, începe ancheta. S-ar putea, peste 3-4 luni, să spună domnule, n-a fost nimic, încheiem investigația.

Dacă se găsește ceva, se transformă în anchetă, care durează 4-5 ani”, ne-a declarat Dorin Cojocaru, președintele APRIL. Acesta susține că nu se pune problema de înțelegeri de preț între procesatorii de lapte din România, mai ales în contextul concurenței tot mai acerbe dintre aceștia, pe o piață a lactatelor aflată în declin în ultimii trei ani, dar și că membrii APRIL plătesc fermierilor pentru laptele materie primă cu 30-40% mai mult decât media prețului pe România.


Federația Oierilor de Munte și Federația Romovis, „o singură voce”

Federația Oierilor de Munte din România și Federația Romovis au semnat, în premieră, un protocol de colaborare. Documentul a fost parafat în 8 august 2013, la Brașov, de președinții celor două forme asociative importante din sectorul creșterii ovinelor: Petru Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte din România și Nicolae Cioranu, președintele Romovis.

Potrivit protocolului de colaborare, cele două federații vor acționa împreună în baza unui program stabilit de comun acord, vor realiza conferințe, seminarii și simpozioane împreună și vor fi „o singură voce” în relația cu instituțiile statului.

„Problemele din sectorul ovin și caprin din România ne obligă să fim uniți. PAC 2014-2020 este una din prioritățile Federațiilor semnatare, dar și modul cum se implementează la nivel național, prioritățile care trebuiesc discutate cu MADR.

Un lucru este sigur, atunci când reprezentanții puterii doresc să ne dezbine pentru a conduce mai ușor, noi strângem rândurile în vederea salvării (ce se mai poate salva) ce nu s-a putut distruge în Romania-oieritul”, afirmă Președintele Federației Romovis, Nicolaie Cioranu.

În același timp, secretarul general Romovis, Ionică Nechifor, susține că „avem nevoie de o strategie care să dezvolte o agricultură bazată pe realitatea din teren, în cazul nostru, trebuie să arătăm, în ce stadiu se află sectorul ovin și caprin din România și la ce nivel dorim să ajungem în 2020. Sper că d-l Ministru să-și îndrepte privirea spre ce are România astăzi mai bun și de perspectivă.

Prioritățile care au fost discutate astăzi la Brașov cu siguranță vor fi înaintate către MADR și Comisia Europeană. Trebuie să acordăm mai multă atenție la ce cere piața UE, potențialul de care dispune România în acest sector, să nu uităm de resursele genetice și cum putem sprijini fermierii care păstrează această avuție națională”.


Ovine/caprine: APIA va elibera adeverințe de credit pentru 30 lei/cap de animal

Crescătorii de ovine/caprine care vor să ia credite pe adeverință în contul CNDP pe anul 2013 vor putea primi credite în limita sumei de 30 lei/cap de animal.

Cuantumul de 30 lei/cap de animal va fi înscris în adeverințele eliberate crescătorilor de ovine/caprine de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prevede Ordinul 732/31 iulie 2013 pentru aprobarea încheierii convențiilor privind finanțarea schemelor de plăți naționale directe complementare în sectorul zootehnic, la speciile ovine/caprine, precum și a cuantumului de plată înscris în adeverință, publicat în M. Of. 487/2 august 2013.

Crescătorii de ovine/caprine vor putea primi adeverințe de credit din partea APIA după finalizarea controlului la fața locului și administrativ, inclusiv verificarea respectării perioadei de retenție a efectivelor de animale pentru au solicitat sprijinul în acest an.


Reduceri la furaje și material seminal pentru partenerii FrieslandCampina

Fermele partenere FrieslandCampina România pot beneficia de o ofertă de 10% reducere la achiziția de furaje pentru diferite categorii de rumegătoare, de la Cargill Nutriție Animală, anunță compania. Cardul de reducere pentru achiziția de furaje emis de cele două companii este primul de acest gen de pe piața românească.

Totodată, până la finalul lunii septembrie 2013, fermierii parteneri ai FrieslandCampina România beneficiază de un pachet promoțional la achiziția de material seminal de la CRV Holding. În funcție de categoria de produs seminal aleasă, reducerea de preț poate ajunge până la 70%.


Șeptelul României în 2012

La 1 decembrie 2012, numărul total de porcine era de 5,23 mil. capete, în scădere cu 2,4% față de cele aproape 5,4 mil. capete consemnate în perioada similară din 2011, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Deși efectivul total înregistrat în decembrie anul trecut a scăzut, efectivul matcă (scroafe de prăsilă) a crescut cu 4,8%, până la aproape 400.000 de exemplare.

Datele INS, citate de Agerpres, mai arată că, la 1 decembrie 2012, numărul total de bovine era mai mare cu 1% față de anul precedent, iar efectivul matcă (vaci pentru lapte, bivolițe pentru reproducție și juninci pentru reproducție) a rămas aproape constant, respectiv 1,26 mil. capete.

Totodată, efectivele de ovine și caprine au crescut cu 3,4%, iar cel matcă (oi, mioare și capre) a crescut cu 3,2%, până la aproape 11 mil. capete.

Numărul total al păsărilor a înregistrat o creștere de 0,4%, până la 80,13 mil. exemplare, însă numărul de păsări ouătoare adulte a scăzut cu 0,1%, ajungând, în decembrie 2012, la 45,4 mil. exemplare.

Vizualizat: 878 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
cind incepe depunerea actelor pe cap de animal
|
09. 06, 2013. Friday 19:39
ce acte sunt necesare pentru a putea depune suventia pe cap de animal ,ca cei de la apia alba nu stiu nimic
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?