Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Noi reglementări pentru agricultura ecologică

Publicat: 25 octombrie 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Debirocratizarea cerută de premierul Dacian Cioloș și aplicată deja în anumite domenii pare să nu aibă aceeași audiență și la MADR, minister care probabil confundă cultura legislativă cu cultura vegetală și nu ezită să elaboreze ordine care pot concura ca densitate de prevederi desimea unui lan de rapiță în floare.

Click pe poza pentru galerie!

De pildă, Ordinul 895/2016 ”pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de certificare și inspecție, de aprobare a organismelor de inspecție și certificare/ organismelor de control și de supraveghere a activității organismelor de control, în agricultura ecologică” este un document stufos, de 41 de pagini, cu o sumedenie de alineate, pentru a cărui lecturare inspectorii din agricultura ecologică, sosiți seara din câmp, cu siguranță nu mai dispun de resursele necesare. 

 

Inspectorii privați sunt nemulțumiți

Nouă capitole, 23 de articole, peste o sută de alineate și paragrafe formează materia legislativă având ca scop reglementarea agriculturii ecologice din România. Ordinul vizează cu precădere activitatea organismelor de inspecție și certificare (OC). Cele care au sediul principal în alt stat sunt reglementate distinct de cele care au personalitate juridică românească, deși ambele categorii au o sumedenie de cerințe comune. Responsabilii din partea OC-urilor active în prezent acuză că noul ordin le îngreunează munca. Iuliana Moisă, responsabil din partea Austria Bio Garantie GMBH Enzersfeld, sucursala București, ne-a declarat că noul ordin ”dublează munca fără să clarifice situația”. 

 

Traseul sinuos al actelor justificative

Totodată, Iuliana Moisă reclamă faptul că OC-urilor le-au fost impuse obligații către APIA: ”Nu văd de ce să avem obligații către APIA”, se întreabă reprezentantul Austria Bio Garantie GMBH. Cum reglementează ordinul relația OC-urilor cu APIA? Art. 12, din cap. IV, prevede, printre altele, ca ”OC să furnizeze documentele justificative în termenul stabilit, dar nu mai târziu de zece zile lucrătoare de la transmiterea solicitării. În situația în care OC nu furnizează explicațiile solicitate până la prima autorizare la plată a operatorilor, documentele justificative nu vor fi luate în calcul. Numai în cazul în care datele puse la dispoziție de către OC sunt relevante, edificatoare și conforme cu prevederile legale, APIA decide pozitiv în privința operatorilor”. Într-adevăr, e destul de complicat și de imprecis circuitul documentelor justificative, în condițiile în care potrivit acestui ordin, OC-urile sunt obligate să le elibereze operatorilor, care sunt obligați să le depună la APIA, dar și OC-urile la rândul lor sunt obligate să le depună la APIA, care oricum le primește de la operatorul care solicită subvenții! Așadar, subvenția solicitată de un operator în agricultura ecologică depinde de acum încolo de promptitudinea de care va da dovadă OC-ul în relația cu APIA, dar și de relevanța documentelor justificative. 

Nemulțumiți de noul ordin, care conține prevederi neabordate în timpul unor dezbateri desfășurate în perioada dinaintea aprobării acestui document, reprezentanții OC-urilor sunt deciși să ceară lămuriri MADR-ului. Elena Pașcan, reprezentantă a Ecoinspect, ne-a asigurat că, oricum, până la finalul sezonului nu poate aplica prevederile noului ordin, ci va aplica vechile prevederi. 

 

 

 

 

ATENȚIE LA DOCUMENTE!

Ce trebuie să știe fermierii care au culturi aflate în conversie sau deja certificate? Mai întâi să dea o fugă la MADR, ca să-și înregistreze activitatea în sectorul de agricultură ecologică. Apoi trebuie să supună exploatația sistemului de control și să asigure ”trasabilitatea produselor în toate etapele de producție, procesare și comercializare, inclusiv prin identificarea loturilor de produse obținute și utilizarea codurilor de identificare ale loturilor aferente astfel stabilite în toate documentele necesare tranzacționării (documente contabile, documente de transport etc). Totodată, le este interzisă cultivarea în paralel a aceleiași specii atât în sistemul convențional, cât și în sistemul ecologic pentru culturile anuale. Dacă a călcat pe bec și a fost exclus din agricultura ecologică, operatorul nu are dreptul să se mai înregistreze pe o perioadă de cinci ani de la data excluderii. 

Operatorii din sistemul de agricultură ecologică trebuie să păstreze toate rapoartele de control, documentele justificative și orice alte documente eliberate de OC sau care au stat la baza emiterii documentelor justificative sau certificatelor de tranzacție cel puțin cinci ani, pentru a fi puse la dispoziția autorității competente pentru agricultura ecologică și APIA. Așadar, grijă mare unde vă păstrați documentele!
 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.18(179) 15 - 31 octombrie 2016

 

Vizualizat: 948 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?