Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Noi, europenii, suntem mai catolici decât Papa

Publicat: 28 octombrie 2014 - 19:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe 12 septembrie, la Hotelul Crowne Plaza din București, Christian Pees - președintele COGECA și al Cooperativei Euralis - a susținut o conferință cu tema „Locul agriculturii românești în UE și reprezentarea acesteia la Bruxelles”.

Click pe poza pentru galerie!

În prima parte a conferinței, președintele COGECA s-a referit la negocierile, destul de crispate, din acordul comercial UE - SUA pe agricultură și produse agroalimentare. 

 

Două modele de organizare opuse

Pe acest segment al negocierilor acordului TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) cu SUA se opun două modele de organizare. Cel al SUA argumentează cu știința în mână că tot ceea ce înseamnă organisme modificate genetic, hormoni de creștere etc. reprezintă o normă științifică, axată pe productivitate, iar știința nu a demonstrat în nici un fel toxicitatea OMG. De partea cealaltă, UE este orientată pe noțiuni mai calitative, cum ar fi de exemplu produsele cu origine controlată. În mod sigur, de aceea, la această oră avem o dezbatere în cadrul acestor acorduri privind agricultura, ceva mai încordate. În cadrul acestor negocieri, președintele COGECA a întâlnit reprezentanții cooperativelor americane și pe cei ai fermierilor americani și și-a dat seama că între cele două părți există o reală problemă în a găsi o cale comună. ”De aici, tot felul de acuze aduse de partenerii americani cum că noi, europenii, nu am fi oameni raționali și că nu am crede neapărat în știință”, spune Pees. 

 

Produsele cu origine controlată - temă controversată

Americanii spun că în SUA sunt multe comunități de emigranți veniți din diverse părți ale Europei și că nu ar fi corect să-i împiedice ca în America să producă vinuri după rețetă franțuzească ori brânzeturi după rețete italiene. Adică în a folosi rețetele din țările lor de origine pentru a produce alimente sau băuturi și să folosească totodată și numele de origine din țara lor. 

Este totuși o dezbatere extrem de importantă, cu miză foarte mare, între cele două modele agricole, mai spune Christian Pees. „De o parte sunt americanii, care spun că trebuie să producem mai mult și mai ieftin, aduc aici exemplul puiului care se produce extrem de rapid, după care se dezinfectează totul cu clor, pe când în Europa atenția este orientată pe calitatea fiecărei etape din proces, ceea ce diminuează productivitatea globală și americanii spun foarte clar: Voi, «europenilor sunteți nebuni»”, a relatat Pees. 

 

Sistemul productivist al americanilor răspunde mult mai bine crizei alimentare

Teama reprezentanților COPA - COGECA la aceste negocieri este ca politicienii implicați în negocierea acordului să nu le strângă mâna la spate pentru a semna ceva care ar putea fi în defavoarea agriculturii europene. Asta, în cazul în care pe laturile principale ale acordului se va cădea la o înțelegere cu mult înainte ca noi să găsim o cale comună, mai ales că negocierile pe agricultură sunt foarte încordate, recunoaște președintele COGECA. Dar totodată, nu poate să nu facă observația că în condițiile actuale, sistemul productivist american este unul care face față acestei crize cu mai mult succes decât cel al europenilor. ”Nu trebuie să uităm totuși că agricultura americană are «o mare putere de foc». Este o agricultură care produce mult și are un model simplu iar la ei, în plus, și agricultura ecologică și cea bio sunt integrate cu mai multă naturalețe și este articulată cu agricultura tradițională, uneori chiar în interiorul aceleași ferme”, preciza Pees. Asta înseamnă că la ora aceasta americanii au o capacitate mare de a trimite în Europa cantități însemnate de produse bio și ecologice, pe când noi, în Europa, avem tendința de a fi “mai catolici decât Papa”, a continuat Christian Pees. 

Sunt multe de relatat despre imaginea de ansamblu a agriculturii pe care a prezentat-o, cu multă pricepere, unul din reprezentanții fermierilor europeni la negocierile pe agricultură din cadrul acordului TTIP cu SUA. 


REPREZENTANTUL FERMIERILOR EUROPENI 

Christian Pees este președinte al Euralis din anul 2000. Cooperativa Euralis reprezintă circa 12.000 de fermieri francezi și are în acest moment peste 5000 de salariați. Începând din 2012, Pees a fost ales și președinte al COGECA - organizație ce reprezintă la nivel european producătorii agricoli organizați în cooperative și care are în prezent 35 de membri titulari, 4 membri afiliați și 36 de parteneri.

 

 

Vizualizat: 491 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?