Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Noi descoperiri privind dezvoltarea culturilor tolerante la secetă

Publicat: 21 ianuarie 2020 - 11:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cercetătorii Universităţii Politehnice din Valencia (UPV) şi ai Universităţii din Malaga (UMA) au descoperit o nouă cale care ar putea duce în final la crearea de culturi agricole mai rezistente la condiţiile de secetă.

Oamenii de ştiinţă spanioli au studiat rolul proteinei vegetale BAG4 în reglarea procesului de evapotranspiraţie din plante. Aceştia au demonstrat că proteina în cauză are un rol în transportul de potasiu în celulele ocluzive şi, prin urmare, în deschiderea stomatelor, acei pori localizaţi în frunze, pe unde transpiră plantele. Această constatare este deosebit de importantă pentru dezvoltarea culturilor care sunt mai rezistente la condiţiile de secetă. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Plant Physiology.

În cadrul studiului, la care a participat şi Centrul de Biochimie şi Fiziologie Moleculară a Plantelor (BPMP) din Montpellier (Franţa), s-a făcut o analiză a proteinelor care pot interacţiona fizic cu canalul responsabil de reglarea modului în care potasiul intră în celulele ocluzive ale plantei, cunoscute sub numele de KAT1.

Germinare grau_b"KAT1 este responsabil pentru ca potasiul să intre în celulele ocluzive, ceea ce influenţează direct deschiderea stomatelor şi, în final, transpiraţia plantei. Scopul nostru a fost să ne concentrăm atenţia pe cunoaşterea modului în care transportul de potasiu este reglementat, pentru a-l îmbunătăţi în viitor", explică Antonella Locascio, cercetător la BPMP.

Pentru a face acest lucru, echipele implicate în proiect au căutat proteine care interacţionează direct cu canalul KAT1, folosind ca plantă model Arabidopsis thaliana (cunoscută sub denumirea populară de gâscariţă), organism folosit deseori în cercetările biologice şi moleculare. "Am făcut un studiu biochimic şi genetic al proteinei BAG4 pentru a evalua interacţiunea ei cu efectul asupra canalului. Din acest studiu, am descoperit că prezenţa acestei proteine îmbunătăţeşte semnificativ transportul de potasiu, contribuind la sosirea acestuia în membrana plasmatică a plantelor", a explicat Lynne Yenush, o altă cercetătoare implicată în acest studiu.

Concluziile susţin că proteina BAG4 poate deschide uşa către noi strategii de obţinere a plantelor mai rezistente la situaţii de secetă şi mai puţin vulnerabile la acţiunea agenţilor patogeni. "Stomele sunt o structură principală care reglementează eficienţa utilizării apei, precum şi uşa de intrare a multor agenţi patogeni care afectează culturile agricole. Cunoaşterea nivelului molecular şi modul în care este reglementat procesul complex de deschidere şi închidere a stomatelor ne poate ajuta să proiectăm noi culturi rezistente la dăunători şi secetă", susţin cercetătorii.

Vizualizat: 1236 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?