Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Negocieri pe Legea pajiștilor

Publicat: 03 martie 2014 - 17:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Reprezentanții crescătorilor de ovine s-au întâlnit în 5 februarie 2014 cu membrii Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților pentru a discuta proiectul de lege a pajiștilor (proiectul de lege pentru aprobarea OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991)

Click pe poza pentru galerie!

Pe aceeași temă, a fost programat, o săptămână mai târziu, un dialog și cu reprezentanții crescătorilor de bovine, urmând ca în 19 februarie să aibă loc o dezbatere finală atât cu crescătorii de ovine, cât și cu cei de bovine.

La întâlnirea din 5 februarie au fost prezenți Ionică Nechifor, din partea Federației Romovis, dr. Ion Săvescu, vicepreședinte al Federației Oierilor de Munte, Iancu Polifronie și Valentin Marian din partea Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din România (Asociația Crescătorilor de Ovine din Dobrogea), Ruxandra Joițoiu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Teleorman și Dumitru Andreșoiu, din partea Federației ProOvis (Asociația Dacia Hunedoara).

Problema discutată a fost legată de încărcătura minimă de animale pe pajiște: Romovis și oierii de munte au cerut minim 0,5 UVM/ha, care ar fi și varianta acceptată de Comisia de Agricultură, în timp ce Asociația din Teleorman și Andreșoiu - 0,3 UVM/ha, iar reprezetanții asociației din Dobrogea au propus o zonare și o încărcătură diferențiată în funcție de zonă (alpină sau câmpie), ne-a declarat Ionică Nechifor, secretar general Romovis.

O încărcătură de 0,3 UVM/ha nu respectă nici nevoile reale, nici interesele tuturor crescătorilor de ovine, susține Nechifor. Potrivit acestuia, 0,3 UVM/ha reprezintă echivalentul a 2 ovine/ha, în timp ce 0,5 UVM/ha ar fi cca. 3,3 ovine/ha.

„Trebuie să populăm zona de munte. În prezent știm că munții sunt goi, dispar specii floricole pentru că zona alpină nu e curățată, nu e pășunată, dar subvenție se ia. Un al doilea argument pe care l-am prezentat Comisiei a fost acela că dacă într-o comunitate care deține 500 de hectare de pășune sunt șapte fermieri din care unul are o mie de oi și ceilalți au până în 500 de oi, cu 0,3 UVM/ha acel om cu o mie de oi îndeplinește condițiile să concesioneze toată suprafața. În realitate, cel cu o mie de oi nu are nevoie de 500 de hectare de pășune, se descurcă cu maxim 300 de hectare, urmând ca celelalte 200 de hectare să le subînchirieze în mod tacit către ceilalți crescători de ovine, care nu mai au de unde închiria. Aceasta este, de fapt, miza unei încărcături mai mici. Miza este subvenția, și nu sprijinul către micul fermier de a avea posibilitatea să concesioneze și el o anumită suprafață”, a detaliat Nechifor.

 

Contracte pe OUG 34, până la aplicarea legii

Legea pajiștilor va fi adoptată și va intra în vigoare până la 1 mai 2014, când începe, practic, sezonul de pășunat, este de părere Nechifor. Până atunci, contractele de închiriere/concesiune a pajiștilor pot fi încheiate conform OUG 34/2013, care este în vigoare, cu tot cu normele de aplicare (Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 34/2013, aprobate de Guvern în 11.12.2013, M. Of. 833/24.12.2013), chiar dacă legea nu a fost încă adoptată.

OUG 34/2013 prevede însă o încărcătură de minim 0,3 UVM/ha și o perioadă de maxim 5 ani pentru închirierea/concesionarea pajiștilor. Actul normativ mai prevede că data la care se organizează licitațiile de închiriere/concesiune este de 1 martie a fiecărui an.

„În condițiile în care nu iese legea la timp, chiar dacă anul ăsta admitem că se poate încheia un contract, acel contract ar trebui încheiat pe un an, ca să permitem apoi aplicarea legii. La ora actuală, OUG 34 spune nu mimin, ci maxim 5 ani, ceea ce permite, până la apariția legii, ca aceste contracte să fie încheiate pe un an”, a explicat secretarul general al Romovis.

Despre perioada de închiriere/concesionare nu s-a discutat la întâlnirea dintre crescătorii de ovine și membrii Comisiei de Agricultură, însă aceasta ar putea fi crescută de la maxim 5 ani la minim 7 ani, potrivit unor propuneri anunțate și agreate de deputații din Comisie. „Deputații susțin foarte mult ca banii primiți drept subvenție să se întoracă spre pășune. Dacă vrem să facem un lucru serios, putem să facem un contract între minim 5 ani și maxim 15 ani, în ideea ca după 5 ani să fie făcută o evaluare a stării pășunii”, a mai spus Nechifor.

Acesta a mai precizat că ar putea fi introdusă în normele de aplicare a legii și o prevedere specială pentru a permite ca pășunile pentru care contractele de închiriere/concesiune sunt reziliate pe parcursul perioadei de pășunat să poată fi scoase la licitație și date în folosință altor crescători de animale și înainte de termenul de organizare a licitațiilor prevăzut de lege (1 martie).


CINE SUNT UTILIZATORII PAJIȘTILOR?

Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 34/2013 definesc utilizatorul pajiștilor astfel: crescător de animale persoană fizică având animale înscrise în Registrul național al exploatațiilor (RNE) /crescător de animale orice tip de persoană juridică de drept public sau de drept privat, constituită conform prevederilor Codului civil, având animale proprii sau ale membrilor înscrise în RNE, care desfășoară activități agricole specifice categoriei de folosință pajiști conform clasificării statistice a activităților economice în Comunitatea Europeană pentru producția vegetală și animală.

Vizualizat: 679 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
In sfarsit un articol bine scris
|
11. 05, 2015. Thursday 00:48
Asteptam de multa vreme un articol clar pe aceasta tema, in conditiile in care toata lumea bate apa in piua.Multumim Violeta
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?