Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ne dăm eco şi bio, dar ne îngroapă deşeurile!

Publicat: 06 decembrie 2021 - 10:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mai ţineţi minte steguleţele roşii pe care România le primea de la UE în perioada de după aderarea ţării noastre? Erau multe, pe măsura problemelor nerezolvate cu mediul, agricultura, protecţia socială şi altele.

Nicoleta Dragomir nou_tNu suntem singurul stat european urecheat că nu îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de popor, dar trebuie să recunoaştem că batem recorduri ruşinoase în tot felul de topuri. De la venituri la educaţie, de la sănătate şi consumul de pastă de dinţi, la infrastructura rutieră şi starea deplorabilă a multor zone din spaţiul rural.

Ne mai salvează un an bun în agricultură, cu recorduri la cereale de luăm faţa tuturor în materie de exporturi, chiar dacă importurile agroalimentare trag în jos balanţa comercială de nici măcar statisticile făcute pe genunchi nu o mai pot echilibra! Suntem printre cei mai pesimişti europeni, şi chiar avem de ce să fim. Deşi stăm, pe româneşte, cu ochiul aţintit spre coteţul altora, avem noi mândria aia naţională de a nu face ca ei, nici măcar lucrurile bune, că, deh, noi prea le ştim pe toate...

Apropos de mândria naţională, dacă tot ne dăm mari patrioţi, am putea să cumpărăm mai mult de la confraţii noştri fermieri, să încurajăm astfel producţia locală şi să dezvoltăm comunităţile, mai mici sau mai mari, din care facem parte. Pentru asta nu ne trebuie nici studii, nici statistici şi nici prea multă ştiinţă. Mai ales că sunt producători, şi nu puţini, care îţi aduc la poartă de toate cele necesare gurii. Voinţă şi decizie să fie!

Şi da, aminteam de steguleţele de la UE. Şi nu întâmplător. România este sufocată de gunoaie, şi la figurat, dar mai ales la propriu! Până să deprindem noi obiceiurile bune ale altora de a selecta resturile menajere de plastic, sticlă şi carton, depozitele de deşeuri neautorizate ne trimit, din nou, în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru nerespectarea pe deplin a hotărârii Curţii din 18 octombrie 2018, care constata neîndeplinirea de către România a obligaţiilor sale în temeiul Directivei privind depozitele de deşeuri (Directiva 1999/31/CE). Conform acestei hotărâri, România avea obligaţia ca, până la 16 iulie 2009!!! să închidă şi să reabiliteze toate depozitele de deşeuri care nu au obţinut o autorizaţie de funcţionare. La trei ani de la pronunţarea hotărârii, România a închis şi a reabilitat 24 de depozite de deşeuri. Aşadar, 44 de depozite nu au fost încă închise, iar pentru multe dintre ele nu au fost încă prevăzute lucrările necesare pentru reabilitarea lor.

În traducere liberă: în timp ce toată suflarea europeană îşi bate capul cu "scenariul verde" şi racordarea economiei la cerinţele de mediu, România şi încă patru ţări sunt chemate "la bară" să dea socoteală pentru depozitele de deşeuri care îmbibă solul şi apele cu tot felul de poluanţi. Au trecut 12 ani şi pe autorităţi le doare fix în pix!

Şi bine ar fi să nu ne mai dăm atât de bio-eco-organici fără o patalama care să certifice asta. Cu 2,4% eco din totalul suprafeţei agricole a României, ocupăm penultimul loc din UE la agricultura ecologică!

 

NICOLETA DRAGOMIR

Senior editor

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

 

Vizualizat: 702 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?