Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nădlac: Balul fermierilor - Ferma Media Grup, sponsor al evenimentului

Publicat: 04 martie 2011 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Recent, 70 de fermieri din Nădlac, judeţul Arad, au sărbătorit într-un mod anume bucuria de a fi fermier, reînviind o tradiţie a bunicilor, prin organizarea „Balului Fermierilor”. Ultima ediţie a balului iniţiat de înaintaşii actualilor fermieri, a avut loc în 1920

Click pe poza pentru galerie!

Evenimentul, desfăşurat la hotelul Nădlac, a reunit circa 180 de persoane, familii de fermieri, dar şi prieteni ai acestora. Printre susţinătorii evenimentului s-a numărat şi Ferma Media Grup, alături de ceilalţi sponsori: Agrovictoria Nădlac, Zetor Tractor, Limagrain, KWS, Caussade, Monsanto, Euralis, Pioneer, Divasol, Marchiza SRL.

Desigur, ca balul să fie autentic, a beneficiat de prezenţa unui ansamblu de dansuri slovac din localitate, care a încântat asistenţa prin programul susţinut. Din program, alături de momentele de joc şi voie bună, a făcut parte şi tradiţionala tombolă, prin care cei mai norocoşi fermieri din Nădlac au câştigat produse şi inputuri pentru agricultură oferite de sponsorii Balului.

La eveniment şi-a făcut prezenţa şi ministrul Agriculturii, însoţit de parlamentarul Iustin Cionca şi primarul localităţii Nădlac, Vasile Ciceac. Ministrul Tabără s-a declarat impresionat de prezenţa la bal a tinerilor fermieri, în număr mare: “Mă bucur să văd că tinerii din Nădlac sunt apropiaţi de agricultură. Reamintesc faptul că statul sprijină inclusiv prin programe de finanţare europene implicarea tinerilor în agricultură

(…)Toate evenimentele care se petrec acum pe plan mondial arată că rolul agriculturii va creşte şi că preţurile produselor agricole vor creşte, cei care vor şti să facă o agricultură performantă vor fi câştigători.

(…) Este necesar să se investească mai mult şi mai bine în agricultură. Daţi drumul la silozuri! Cine va avea silozuri, va câştiga. Noi n-avem voie să vindem produsele de pe tarla cui s-o nimeri, la subpreţ”.

La rândul său, Iustin Cionca, fost primar de Pecica, actualmente parlamentar, a lăudat iniţiativa nădlăcanilor de organiza un bal al fermierilor. Şi Cionca a apreciat că investiţiile în agricultură, mai ales în zone propice, cum sunt Nădlacul şi Pecica.

Desigur, ca în orice împrejurare în care este prezent şi şeful Agriculturii, fermierii ar fi dorit ca ministrul să le asculte păsurile. Unii au reuşit, alţii mai puţin, dat fiind şi cadrul în care s-a derulat întâlnirea cu demnitarul. Vestea bună este faptul că Tabără a promis „colectarea” tuturor problemelor fermierilor, printr-un consilier al Ministerului Agriculturii, care se va deplasa în curând la Nădlac, tocmai în acest scop.


Cele trei dorinţe ale fermierilor

Trei norocoşi fermieri din Nădlac, premiaţi cu abonamente anuale de către Ferma Media Grup, ne-au vorbit despre activitatea şi problemele lor.

Petru Pavel Lauko mărturiseşte că a crescut la un sălaş, deci ştie ce înseamnă agricultura, de mic copil. În prezent, administrează 100 hectare de teren agricol, din care jumătate sunt luate în arendă, pe care cultivă grâu, orz, porumb şi floarea soarelui. Nădlăcanul se laudă şi cu un parc auto din care nu lipsesc tractoarele, combina şi celelalte utilaje necesare.

Cele trei dorinţe ale sale ar fi următoarele: vremea să ţină mai mult cu fermierii, să aibă preţuri la cereale ca în 2010 şi statul să subvenţioneze mai consistent agricultura.

Pavel Gyebnar spune că s-a apucat serios de agricultură din prima zi în care a fost reîmproprietărit cu teren, după 1989. Înainte de Revoluţie a lucrat în domeniul horticulturii. Actualmente, exploatează 56 hectare de teren, cultivate cu grâu, orz, porumb şi floarea soarelui, la care se adaugă legumicultura axată doar pe legume proaspete.

Cele trei dorinţe ale lui Pavel Gybnar sunt: românii să fie trataţi la exact la fel ca şi ceilalţi fermieri europeni, guvernanţii să ne lase să lucrăm liniştiţi, iar statul să înceapă să reinvestească în sistemul de irigaţii, existent înainte de '89.

Milan Lavrincz este acţionar la SC Agrovictoria din Nădlac, unde lucrează pe post de magazioner. Terenul său din cadrul asociaţiei numără 7,5 hectare, fiind cultivat cu rapiţă, orz şi grâu. Dorinţele sale sunt: preţuri mai bune la cereale, statul să dea subvenţiile la timp şi condiţiile meteo să ţină cu fermierii.

În plus, Lavrincz Milan mai are o problemă: nu este de acord cu faptul că subvenţiile primite de către societate sunt ulterior impozitate de către acelaşi Guvern. „Prima dată ne dă bani, ca să ne ajute, da? Dar ulterior, acelaşi Guvern ne impozitează subvenţiile acordate ca ajutor? Unde este, de fapt, acest ajutor? Pe când la cei care îşi lucrează terenul în mod individual, statul nu le impozitează subvenţiile...”.

Evenimentul din Nădlac a fost interesant şi util în acelaşi timp, Balul fiind un excelent pretext ca oamenii să devină mai apropiaţi. La un pahar de vin, fermierii au făcut planuri şi au aflat care sunt strategiile dealerilor de inputuri din România.

Am observat că unele firme au trimis la Nădlac şefi de reţele ori chiar directori din Bucureşti, semn că îi interesează piaţa arădeană. Şi mai interesant este faptul că cele 70 de familii de fermieri participante la „Balul Fermierilor” se comportă deseori ca şi cum ei, toţi, ar face parte din aceeaşi asociaţie.

Care, desigur, juridic nu există, fiecare administrându-şi exploataţia pe cont propriu. Dar cine ştie, poate că într-o zi vom fi invitaţi să consemnăm că Balul de la Nădlac va fi susţinut de către Asociaţia tuturor fermierilor din localitate.

Vizualizat: 997 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Sigma Romania, prezență consistentă la Indagra! Tractorul anului 2021 și combina Ideal, vedetele standului la ediția din acest an! Un interviu cu Alexandru Antonesei - manager produs Massey Ferguson, Sigma România

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?