Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mor fermele când vrea Tabără?

Publicat: 26 decembrie 2011 - 14:00
5 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de bovine vor primi 410 lei/cap de animal, iar cei de ovine şi caprine 40 lei/cap de animal pentru 2011, fix cât anul trecut, când costurile fermierilor erau, însă, mai mici decât în acest an

Click pe poza pentru galerie!

Deşi crescătorii de animale sunt complet nemulţumiţi de aceste sume mici, o parte din ei sunt dispuşi să însă să accepte şi numai atât, pe principiul “mai bine decât deloc”. „La care nu le convine suma, să-şi lichideze animalele”, le-a recomandat ministrul Tabără.

Protestele crescătorilor de bovine membri ai FCBR şi ai AGCTR menite să convingă conducerea Ministerului Agriculturii să aloce zootehniei mai mulţi bani au reuşit doar să îl înfurie pe Tabără, care n-a vrut să stea la discuţii cu reprezentanţii acestora, dar a avut grijă să-i denigreze pe şefii celor două organizaţii prin comunicate şi declaraţii de presă, nu faţă în faţă.

Dacă preşedintele FCBR, Claudiu Frânc, a devenit “persona non grata” pentru Tabără după ce a convins crescătorii de bovine să picheteze Ministerul Agriculturii, ministrul s-a întâlnit, totuşi, cu alţi crescători de bovine, cu care e dispus să discute. Printre aceştia, şi Mircea Ciurea, fost preşedinte al FCBR, care este, însă, „persona non grata” pentru actuala conducere a Federaţiei.

Reprezentanţii FCBR acuză conducerea Ministerului Agriculturii de „derapaje de la lege şi democraţie” atunci când refuză dialogul social instituţionalizat cu reprezentanţii legali ai fermierilor şi susţine că Ministerul Agriculturii i-a chemat la discuţii doar pe “cetăţenii agreaţi, care au aprobat în luna august, fără să se consulte cu organizaţiile pe care le reprezentau, nivelul ajutoarelor acordate, persoane care nu mai reprezintă interesele FCBR”, referindu-se la Mircea Ciurea şi la Nicolae Pătraşcu, pe care îi acuză că „au vândut interesele membrilor organizaţiilor din care făceau parte”.

Ciurea spune, însă, că nu mai crede în puterea protestelor în stradă, deşi a organizat şi el câteva în anii trecuţi, ci mai degrabă în rezolvarea prin dialog civilizat, dar şi că nu a fost chemat la minister, ci el a cerut o întâlnire, după ce mai  mulţi crescători de bovine l-au sunat să se plângă de problemele lor, deşi el nu mai face parte din conducerea FCBR.

„Ministerul nu a creat instrumentele necesare care să ducă la coagularea producătorilor în entităţi mari de reprezentare, ci a promovat acţiuni părtinice, cu scopul de a diviza organizaţiile. Ce vrea domnul ministru să obţină cu această acţiune de imagine? Susţinere. Să profite de impactul emoţional al măsurilor. Problema este că această solidaritate este însoţită de minciuni, ipocrizii şi populisme, şi nu de soluţii.

MADR nu are soluţii. MADR nu poate câştiga imagine pe baza soluţiilor, aşa cum n-a făcut-o niciodată, ci pe impactul emoţional al oamenilor”, susţin reprezentanţii FCBR şi ai AGCTR, Claudiu Frânc şi Toader Neaţă, referindu-se şi la programul de acţiune depus de FCBR la Ministerul Agriculturii încă din luna august 2011, program ce cuprindea măsuri şi forme de sprijin pentru sectorul de creştere a bovinelor şi pe care Ministerul Agriculturii l-a ignorat.


„Tabără se comportă ca un patron al SRL-ului MADR”

Crescătorii de ovine sunt şi ei nemulţumiţi, mai ales că l-au ospătat pe ministrul Tabără tot anul pe la târgurile şi întâlnirile lor, unde acesta le-a promis 60 de lei pe cap de oaie şi că-şi dă demisia dacă oierii vor primi măcar cu un leu mai puţin.

“Ne-a minţit, comportându-se ca un patron al SRL-ului MADR, condus din umbră şi de şeful de cabinet, domnul Vaida Gheorghe, care de fapt este autorul celor mai multe dezinformări de la MADR”, susţine Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Crescatorilor de Ovine şi Caprine din România.

Socoteala din târg nu se potriveşte însă cu cea de la minister, iar la final de an crescătorii de animale rămân cu datorii mari, bani puţini pe care nu se ştie când o să-i primească şi multe alte probleme nerezolvate, pentru care plătesc zi de zi.Subvenţie pe datorie şi cu costuri mari

Crescătorii de bovine şi de ovine/caprine vor putea lua credite în contul CNDP pentru 2011 de la mai multe bănci cu care APIA a încheiat protocoale de finanţare. Până la jumătatea lunii decembrie, APIA avea deja astfel de acorduri cu patru bănci, respectiv BCR, BRD, CEC Bank şi Raiffeisen Bank. Pe baza adeverinţelor eliberate de APIA, fermierii vor putea împrumuta maxim 80% din suma pe care o au de primit.

Cu dobânda de 1% pe lună pe care o au de plătit băncilor (în cazul în care condiţiile rămân aceleaşi ca anul trecut) şi comisionul de garantare de cca. 3% din suma împrumutată plătit către Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) care garantează creditul acordat de băncă, crescătorii de bovine care vor alege varianta împrumutului în contul subvenţiei vor mai rămâne cu aproximativ 320 de lei pe cap de animal, estimează fermierii.

Chiar şi aşa, în condiţiile în care mulţi sunt presaţi de plăţile pe care le au de făcut şi fără să ştie când o să primească banii de la stat, varianta aceasta este singura salvare pentru mulţi crescători de animale care încheie anul copleşiţi de datorii.

Potrivit lui Mircea Ciurea, care s-a întâlnit, împreună cu alţi crescători de bovine, cu conducerea Ministerului Agriculturii, reprezentanţii fermierilor au cerut eliminarea comisionului de garantare a creditului agricol. De comision, însă, nu au scăpat, deoarece băncile nu au fost de acord să crediteze crescătorii de animale fără garanţia FGCR. “Raiffeisen a semnat protocolul care include şi garanţia Fondului şi probabil toate celelalte bănci vor face la fel”, ne-a spus Ciurea.

Reprezentanţii crescătorilor de bovine au mai cerut şi o metodă de compensare pentru cei aflaţi în dificultate financiară, care au atât datorii la stat, cât şi restanţe la bănci mai mari de 90 de zile şi care nu vor putea să ia credite în contul banilor pe care îi au de primit. O propunere în acest sens a fost cesionarea de creanţe astfel încât măcar datoriile către bugetul de stat ale fermierilor să poată fi şterse în contul banilor pe care aceştia îi au de încasat de la APIA.

Nici fermierii care au o sentinţă judecătorească din cauză că au avut datorii anul trecut la depunerea cererii pentru CNDP şi vor pierde, astfel, subvenţia pe acest an, nu vor putea lua credite. Cei a căror situaţie fiscală nu a fost clarificată încă, vor primi adeverinţe de credit de la APIA. „Chiar dacă figurează cu datorii, dar nu au sentinţă judecătorească, li se vor elibera adeverinţe de credit, urmând ca după aceea să se clarifice situaţia”, ne-a spus Ciurea, după o întâlnire în 14 decembrie cu conducerea Ministerului Agriculturii.

Vizualizat: 783 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   
5.
cultivareaciupercilor
|
02. 01, 2013. Friday 14:07
Cum Sa Castigi 9000 lei Lunar Cultivand Ciuperci intr-un spatiu de numai 80 mp? Iata cum AFACEREA TA cu CIUPERCI devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce la o mirco ferma de 80 mp peste 23000 EURO pe an . Detalii pe www.cultivareaciupercilor.ro
4.
subventii
|
01. 11, 2012. Wednesday 15:31
da sa vina inapoi domnul FLUTUR sa faca un proiect sa si mai poata cumpara taranii tractoare cositori si aparate de muls subventionate cu 60 % ca a facut foarte bine atunci ii multum frumos.Noi tot prosti ramanem ca nu ne stim drepturile.DOMNULE TABARA.
3.
subventii
|
01. 11, 2012. Wednesday 15:31
da sa vina inapoi domnul FLUTUR sa faca un proiect sa si mai poata cumpara taranii tractoare cositori si aparate de muls subventionate cu 60 % ca a facut foarte bine atunci ii multum frumos.Noi tot prosti ramanem ca nu ne stim drepturile.DOMNULE TABARA.
2.
-
|
01. 11, 2012. Wednesday 12:03
MULTI PUTINI DAR CAND VOR INTRA ACESTI BANI IN CONTURI?
1.
-
|
01. 11, 2012. Wednesday 12:02
MULTI PUTINI DAR CAND VOR INTRA ACESTI BANI IN CONTURI?
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?