Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Modificări la vânzarea terenurilor

Publicat: 10 martie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, în 18 februarie 2014, o serie de modificări la legea privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole extravilane, după ce Preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii

Click pe poza pentru galerie!

Legea se va aplica atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice cu naţionalitate română, a unui stat membru UE, a statelor parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE) şi a Confederaţiei Elveţiene, precum şi apatrizilor cu domiciliul în România, într-un stat membru UE sau parte la ASEE, ori în Confederaţia Elveţiană. Cetăţenii şi persoanele juridice din UE, din state parte la ASEE sau Confederaţia Elveţiană vor putea cumpăra teren agricol în România în condiţii de reciprocitate.

Cetăţenii şi persoanele juridice cu naţionalitatea unui stat terţ, precum şi apatrizii cu domiciliul într-un stat terţ vor putea cumpăra terenuri agricole în România în condiţiile reglementate prin tratate internaţionale, pe bază de reciprocitate, în condiţiile legii adoptate.

Principiul reciprocităţii ar putea ridica însă o problemă comunitară, pentru că legea română este restrictivă, critică deputatul UDMR Cseke Attila. „În Olanda nu scrie că la graniţa cu Belgia îţi trebuie avize de la serviciile secrete. Unde este principiul reciprocităţii? S-a introdus în lege, dar, practic, nu se respectă, ceea ce va putea ridica o problemă comunitară”, a precizat Cseke Attila, citat de Agerpres.


Modificări în lista preemtorilor

Drept de preempţiune vor avea, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale, coproprietarii, arendaşii, proprietarii vecini şi Statul român, prin ADS. Vânzarea se va face şi cu respectarea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de codul civil.

Arendaşul care doreşte să cumpere terenul trebuie să deţină această calitate pentru terenul respectiv, stabilită printr-un contract de arendă valabil încheiat şi înregistrat potrivit dispoziţiilor legale, la momentul afişării ofertei de vânzare la sediul Primăriei.


Avize speciale la 30 km de graniţă

„Terenurile agricole din extravilan pe o adâncime de 30 km faţă de frontiera de stat şi ţărmul Mării Negre, către interior, precum şi cele situate în extravilan la o distanţă de până la 2.400 m faţă de obiectivele speciale pot fi înstrăinate prin vânzare-cumpărare doar cu avizul specific al Ministerului Apărării Naţionale”, mai precizează legea adoptată de deputaţi.

Extinderea limitei la 30 km de frontieră va afecta şi mai mulţi proprietari de terenuri agricole, din 19 judeţe de graniţă. „Dacă pe formula iniţială de 20 km, în Bihor erau terenuri extravilane a 101 localităţi, în urma creşterii acestei fâşii sunt afectate 174 de localităţi”, a mai spus deputatul UDMR Cseke Attila, citat de Agerpres.

Şi deputatul UDMR Kereskenyi Gabor susţine că această prevedere va afecta aproape întreaga suprafaţă a judeţului Satu Mare.

 

Lege greoaie, în favoarea străinilor

Prin noua formă a legii s-a renunţat la înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare. Avizele vor fi emise de direcţiile agricole judeţene pentru terenuri sub 30 ha, iar pentru terenuri peste 30 ha, de către o structură din MADR. Alte modificări în procedura de vânzare-cumpărare obligă vânzătorul să depună odată cu cererea de înregistrare a ofertei de vânzare şi lista preemtorilor, „lucru aproape imposibil pentru fermier (...)”, susţine Barna Tanczos, secretar al Comisiei pentru Agricultură din Senat, care este de părere că noua lege favorizează cetăţenii străini şi îi dezavantajează pe fermierii români.

O altă modificare prevede că dacă un preemptor de rang inferior oferă un preţ mai mare decât cel din ofertă, vânzătorul poate relua, o singură dată, licitaţia de vânzare, cu acest preţ, cu preemptorii de rang superior.

De asemenea, dacă în 30 de zile nici unul dintre titularii dreptului de preempţiune nu îşi manifestă intenţia de a cumpăra terenul, vânzarea este liberă, urmând ca vânzătorul să înştiinţeze în scris Primăria. Totuşi, vânzarea liberă la un preţ mai mic decât cel din oferta de vânzare ori în condiţii mai avantajoase atrage nulitatea absolută a tranzacţiei. Dispoziţiile acestei legi nu se aplică tranzacţiilor între rude până la gradul trei, inclusiv.


Probleme cu cadastrul şi cu succesiunea

Noua lege este greoaie şi mai mult încurcă fermierii, afirmă Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Baciu consideră că nu s-a luat în calcul faptul că pentru multe terenuri nu există cadastru şi nici nu este făcută succesiunea. „Adevărul este că o să coste mai mult succesiunea şi cadastrul decât valoarea unui hectar de teren. O să se vândă şi cumpere teren în România cu zapiscă de mână, ca în anii ‘50”, a spus Baciu.


Şapte zile pentru normele de aplicare

Dacă va fi promulgată de Preşedintele Băsescu, noua lege va intra în vigoare în 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Normele metodologice vor fi emise în 7 zile de la data intrării în vigoare a legii. Până la publicarea normelor metodologice, se aplică regulile de drept comun.

Vizualizat: 498 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?