Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Modificări la legea pajiștilor

Publicat: 27 mai 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În raportul comun finalizat la sfârșitul lunii aprilie 2014 și transmis deputaților la începutul lunii mai, Comisia pentru Agricultură și Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților recomandă aprobarea proiectului de lege a pajiștilor, dar cu modificări față de varianta aprobată de Senat în iunie 2013

Click pe poza pentru galerie!

Adoptarea legii pajiștilor (Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr.18/1991) a fost programată în 13 mai 2014 pentru dezbatere în procedură de urgență în Camera Deputaților, care este cameră decizională, însă a fost amânată din lipsă de cvorum.

Durata concesiunii/închirierii: 7-10 ani

Raportul celor două Comisii propune ca perioada de concesiune/închiriere, „în condițiile legii, pentru suprafețele de pajiști disponibile, proporțional cu efectivele de animale deținute în exploatație”, să fie cuprinsă între 7 și 10 ani (maximum 5 ani erau prevăzuți în varianta inițială a legii și minimum 10 ani - în forma adoptată de Senat).

Încărcătura, stabilită prin amenajamente pastorale făcute de primării

S-a renunțat la o încărcătură minimă obligatorie prevăzută prin lege. Aceasta va fi stabilită în amenajamentele pastorale ce vor fi incluse în cadrul documentației de concesiune/închiriere a pajiștilor și pe care fiecare primărie va avea obligația să le întocmească pentru toate pajiștile din comună, prin specialiștii din cadrul primăriilor, al direcțiilor agricole județene și din cadrul Camerelor agricole din subordinea Consiliilor Județene, conform ghidului elaborat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajiști Brașov. Conținutul amenajamentului pastoral va fi aprobat și detaliat prin normele metodologice de aplicare a legii, propuse de Ministerul Agriculturii și aprobate prin hotărâre a Guvernului în maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Minim 0,3 UVM/ha pentru subvenția pe suprafață

Solicitanții de fonduri europene pe suprafață persoane fizice și juridice proprietari/utilizatori de pajiști, vor avea „obligația să efectueze o activitate agricolă minimă echivalentă încărcăturii minime de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de pășunat, stabilite prin amenajamentul pastoral, începând cu anul de cerere 2015”.

Prioritate pentru asociațiile locale. Contract cu fiecare membru

Concesiunea/închirierea pajiștilor de către primării se va face cu respectarea dreptului de întâietate al asociațiilor patrimoniale ale membrilor colectivității locale, proprietari de animale înscrise în RNE.
Dacă membrii unei asociații exploatează în comun o suprafață de pășune, contractul de închiriere/concesiune va fi încheiat cu fiecare utilizator membru al asociației.

Prețul, în funcție de valoarea pajiștii și costul amenajamentului

Prețul concesiunii/închirierii va fi stabilit ținând cont de echilibrul financiar între valoarea producției de iarbă disponibilă și obligațiile impuse utilizatorului pajiștii prin cheltuielile cu implementarea amenajamentului pastoral.

Redefinirea pajiștilor permanente

Important de precizat că vor fi considerate pajiști permanente „terenurile consacrate producției de iarbă și de alte plante furajere erbacee cultivate sau spontane, care nu au făcut parte din sistemul de rotație a culturilor din exploatație timp de cel puțin 5 ani sau mai mult, conform alin. (1), lit. (h) al art.4 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013”.

Acestea pot include și alte specii, precum arbuștii și/sau arborii, utilizați și pentru pășunat, cu condiția ca iarba și alte plante furajere să rămână predominante, precum și terenurile bune pentru pășunat care fac parte din practicile și obiceiurile locului, unde, în mod obișnuit, suprafețele de pășunat nu sunt predominant acoperite cu iarbă și cu alte plante furajere erbacee. Astfel, suprafețele pe care, pe lângă plante erbacee, cresc și alte plante vor fi eligibile la schema de plată pe suprafață și, în același timp, va fi mai puțin afectată menținerea suprafeței totale de pajiști a României la dimensiunea de la 1 ianuarie 2007, conform Regulamentului (CE) 73/2009.

 

Condiții pentru scoaterea din circuitul agricol

Pajiștile din extravilan vor putea scoase definitiv sau temporar din circuitul agricol doar cu avizul Ministerului Agriculturii, în următoarele cazuri:
- amplasarea obiectivelor de interes național, județean sau local, declarate de utilitate publică;
- înființarea de noi capacități de producere a energiei regenerabile, care să nu afecteze buna exploatare a pajiștilor;
- lucrări privind apărarea, ordinea publică și siguranța națională, declarate de utilitate publică;
- operațiuni și lucrări legate de explorarea, dezvoltarea, exploatarea țițeiului și a altor resurse minerale naturale;
- reconstituirea dreptului de proprietate în condițiile Legii nr. 165/2013 a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist;
- lucrări în cadrul unor programe de dezvoltare locală/județeană/regională inițiate de autoritățile locale.

Soaterea definitivă a pajiștilor din circuitul agricol pentru înființarea de noi capacități de producere a energiei regenerabile se va face cu obligația de recuperare. De asemenea, se va face recuperare pentru amplasarea obiectivelor de interes național, lucrări de apărare și siguranță națională, precum și pentru explorarea și exploatarea resurselor minerale, dar raportul celor două Comisii subliniază că „avizarea scoaterii definitive din circuitul agricol fără obligația de recuperare se face până la echivalarea suprafeței de pajiști din România cu suprafața prevăzută la alin. (2) al art. 6 din Reg. (CE) 73/2009”.
Pentru scoaterea temporară a pajiștilor din circuitul agricol nu se va face recuperare.

Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiștilor din extravilan va fi reglementată printr-un ordin comun al ministrului Agriculturii și al directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, emis în 30 de zile de la intrarea în vigoare a Legii pajiștilor.
Pajiștile vor putea fi introduse în intravilan cu avizul MADR. De asemenea, pajiștile proprietate publică și/sau privată a statului din intravilan vor putea fi scoase din circuitul agricol cu avizul MADR.

 

Primarii care nu respectă prețul, amendați cu maxim 10.000 lei

Modificările propuse de cele două Comisii ale Camerei Deputaților mai prevăd și introducerea unei noi contravenții: nerespectarea stabilirii prețului concesiunii/închirierii, pentru care amenda va fi de la 5.000 lei la 10.000 lei. Tot la capitoul contravenții, va fi permisă circulația pe pajiști, pe lângă mijloace de transport folosite pentru activități agricole de către cel care utilizează pajiștea, și „cu orice mijloace de transport în situații de urgență generate de calamități, accidente de orice natură, precum și cu autovehicule, motociclete și ATV-uri sau mopede în vederea organizării de activități sportive, de recreere și turism, cu acordul deținătorului sau utilizatorului pajiștii”.

Pentru circulația pe pajiști cu orice alte mijloace de transport decât cele permise, pentru pășunatul neautorizat sau introducerea animalelor pe pajiști în afara perioadei de pășunat, precum și pentru nerespectarea bunelor condiții agricole și de mediu, amenzile vor fi de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 4.000 lei la 8.000 lei pentru persoanele juridice.

Arderea vegetației pajiștilor permanente va fi amendată cu sume de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Pentru introducerea pe pajiști a altor specii de animale decât cele din contract și pentru neîndeplinirea de către deținătorii/utilizatorii de pajiști a obligațiilor din contract, amenzile rămân de la 250 lei la 500 lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 2.000 lei la 4.000 lei pentru persoanele juridice.

La fel ca în varianta inițială a legii, de la 5.000 lei la 10.000 lei, rămân și amenzile pentru primarii care concesionează/închiriază pajiștile către persoane care nu au animale, precum și pentru scoaterea din circuitul agricol a pajiștilor fără aprobări legale, care va fi sancționată și cu desființarea lucrărilor și aducerea terenului în starea inițială pe cheltuiala contravenientului, dar și pentru amplasarea pe pajiște a altor obiective de investiții decât cele prevăzute de lege.


Construcții permise pe pajiști

Va fi permisă însă amplasarea pe pajiști, fără să se aplice prevederile OUG 34/2013, a: construcțiilor care servesc activitățile agricole, precum și anexe la exploatațiile agricole; refugiilor montane; drumurilor publice și private; investițiilor realizate din fonduri europene; locuințelor și investițiilor în cadrul unor programe de dezvoltare/locală/județeană/ regională aprobate de autoritățile locale; investițiilor în acvacultură cu infrastructura și utilitățile necesare.

 

DETALII DESPRE ÎNTOCMIREA AMENAJAMENTELOR PASTORALE, ÎN REVISTA FERMA

Teodor Marușca, director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajiști Brașov, ne-a declarat că Institutul urmează să elaboreze un Ghid complet pentru întocmirea amenajamentelor pastorale. Un prim draft al modului în care trebuie întocmite aceste amenajamente a fost publicat în revista Ferma, în nr. 8(111)/2012, pag. 40-41, nr. 9(112)/2012, pag. 55-56, nr. 10(113)/2012, pag 55-56.

„Acel proiect cadru de amenajament pastoral publicat în revista Ferma a venit în întâmpinarea elaborării normelor metodologice de aplicare ale Legii 214/2011 pentru organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor, publicat în Monitorul Oficial Partea I nr. 819 din 21 noiembrie 2011, norme care nu au apărut, iar legea a fost abrogată prin OUG 34/2013. Pornind de la acel proiect cadru, care trebuie dezvoltat conform noii legislații și a normelor metodologice, noi vom elabora un ghid complet. Nu vor fi modificări majore față de ceea ce am propus atunci în ceea ce privește conținutul amenajamentelor pastorale. Acum, noi am solicitat la Ministerul Agriculturii bani ca să elaborăm ghidul definitiv, cel pe care va trebui să îl difuzăm în mii de exemplare și să îl dăm primăriilor, direcțiilor agricole județene și Camerelor agricole din subordinea Consiliilor Județene. Angajații acestor instituții sunt neinstruiți pentru a întocmi astfel de proiecte. Ori, noi trebuie să instruim personalul, pe regiuni, pe județe”, a detaliat Teodor Marușca.

Proiectul Cadru de Amenajament Pastoral elaborat de ICD Pajiști - Brașov (prezentat în anul 2012 în Revista Ferma), care va constitui baza ghidului complet pentru întocmirea amenajamentelor pastorale, va fi republicat în edițiile viitoare ale Revistei Ferma.

Vizualizat: 782 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?