Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Modificarea genetică ar putea reduce consumul de apă al culturilor cu 25%

Publicat: 25 martie 2018 - 18:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cercetătorii americani au descoperit o cale de a reduce impactul secetei asupra culturilor agricole, prin tehnici de manipulare genetică, fără a fi afectate în mod semnificativ randamentele.

Orz_bPrin modificarea unei singure gene, oamenii de ştiinţă din cadrul Institutului de Biologie a Plantelor de la Universitatea din Illinois au reuşit să îmbunătăţească rezistenţa în condiţii de stres hidric a plantelor de tutun - o cultură tipică utilizată adesea în experimente - pentru a se dezvolta la un nivel aproape normal, cu doar 75% din cantitatea de apă necesară de obicei.

În cazul în care acest experiment va da rezultate la nivel macro şi asupra culturilor agricole de interes majore, ar putea fi rezolvată una dintre cele mai mari probleme ale omenirii - hrănirea populaţiei în creştere pe fondul diminuării resurselor de apă.

Echipa de cercetători condusă de profesorul Stephen Long a modificat gena care codifică proteina PsbS, crucială pentru fotosinteză, procesul prin care plantele convertesc lumina în nutrienţi. PsbS joacă un rol-cheie în transmiterea informaţiilor despre cantitatea de lumină naturală, care declanşează deschiderea şi închiderea porilor microscopici din frunze, aşa numitele stomate.

În plantele modificate genetic, nivelul crescut de PsbS au determinat celulele stomate să se închidă mai devreme decât în mod normal, permiţând plantei să păstreze mai multă apă, împiedicând astfel evaporarea.

Vizualizat: 419 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?