Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Modificare PNDR: Noi măsuri şi facilităţi

Publicat: 02 septembrie 2011 - 16:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană (CE) a acceptat propunerea României de modificare a Măsurii 112 Instalarea tinerilor fermieri prin creşterea valorii primei de instalare de la 25.000 de euro, în prezent, la 40.000 euro, şi modificarea nivelului minim de pregătire al beneficiarilor

Click pe poza pentru galerie!

La propunerea privind creşterea procentului sprijinului nerambursabil la 90% în cazul Măsurilor 312 Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi şi 313 Încurajarea activităţilor turistice, reprezentanţii CE au atras atenţia că 90% este prea mult, în condiţiile în care cele două măsuri vizează beneficiari privaţi şi au cerut argumente suplimentare pentru creşterea sprijinului.

De asemenea, reprezentanţii CE au agreat şi realocarea unor fonduri disponibile din economii şi rezilieri de contracte către măsurile 121 Modernizarea exploataţiilor agricole, 123 Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, 312 Micro-întreprinderi şi Leader, însă au cerut un mecanism mai clar şi transparent, care să permită prioritizarea proiectelor care vor putea fi selectate pentru finanţare din aceste alocări suplimentare.

Cea de-a şaptea propunere de modificare a PNDR include şi introducerea în PNDR a măsurii de bunăstare a animalelor pentru porc şi pasăre, despre care Comisia a precizat că este admisibilă, dar necesită completări şi modificări tehnice. Reprezentanţii CE au agreat, de asemenea, includerea în criteriile de selecţie din PNDR a abatoarelor mici şi a unităţilor de procesare a cărnii.

Toate propunerile discutate şi agreate de principiu vor fi transmise Comisiei după ce vor fi supuse aprobării Comitetului de Monitorizare al PNDR la începutul lunii septembrie.

 

Concurenţă pe Măsura 112

Peste 4.000 de cereri de finanţare au fost depuse de tineri fermieri în sesiunea iulie 2011, valoarea acestora depăşind, pentru prima oară, alocarea sesiunii. Valoarea celor 4.083 de proiecte conforme depuse se ridică la cca. 83,5 mil. euro, alocarea de 50 mil. euro a sesiunii fiind depăşită, ceea ce înseamnă că acordarea finanţării va fi decisă de punctajele obţinute de fiecare proiect, potrivit APDRP.

Cele mai multe proiecte vizează apicultura şi dezvoltarea de ferme vegetale, dar au fost cerute fonduri şi pentru exploataţii horticole şi zootehnice.

 

Condiţii noi pentru următoarele sesiuni

Următoarea sesiune pe Măsura 112 va fi deschisă în perioada 1-30 noiembrie 2011, iar beneficiarii vor putea primi maxim 40.000 euro pe exploataţie. Sprijinul propus pentru instalarea tânărului fermier va creşte de la 10.000 euro la 12.000 euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiunea minimă de 6 UDE, iar peste această dimensiune, sprijinul pentru instalare va creşte cu 4.000 euro/1 UDE, comparativ cu 2.000 de euro/1 UDE, în prezent.

De asemenea, nivelul minim de pregătire profesională a solicitanţilor eligibili se modifică, fiind necesar un certificat de calificare sau de absolvire a unui curs de formare în domeniul agricol de minim 150 ore, iar certificatele vor putea fi prezentate şi de către absolvenţii de liceu, de şcoli profesionale sau de arte şi meserii, altele decât cele cu profil agricol.


Sesiuni amânate pentru Măsurile 141 şi 313

Autoritatea de Management PNDR (AM-PNDR) din Ministerul Agriculturii a decis să amâne pentru începutul lui 2012 cea de-a doua sesiune pentru depunerea proiectelor pe Măsura 141 Sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă, programată, iniţial, pentru 3-31 octombrie 2011, din cauza numărului mare de proiecte (peste 28.000 proiecte) depuse în prima sesiune din acest an, desfăşurată în iunie, care face imposibilă finalizarea evaluării lor până la începerea noii sesiuni.

În plus, în sesiunea din iunie au fost licitate toate fondurile alocate Măsurii 141 în 2011 (210 mil. euro), fiind ceruţi de două ori mai mulţi bani decât fondurile disponibile sesiunii (105 mil. euro), iar amânarea va da posibilitatea solicitanţilor eligibili, dar neselectaţi din lipsă de finanţare, să redepună proiectele în următoarea sesiune.

De asemenea, sesiunea de depunere de proiecte pentru Măsura 313 Încurajarea activităţilor turistice din PNDR, programată pentru 1-30 septembrie 2011, a fost amânată pentru a putea îmbunătăţi condiţiile de accesare a fondurilor europene.

Perioada exactă de desfăşurare a următoarei sesiuni va fi stabilită ulterior şi va fi anunţată în timp util. Sesiunea pe Măsura 313 programată pentru septembrie 2011 avea o alocare financiară de 85 mil. euro.


2.000 proiecte finalizate prin PNDR

Aproximativ 2.000 de proiecte au fost finalizate prin PNDR până în august 2011, iar restul sunt în diferite etape de implementare. Valoarea contractată a tuturor proiectelor finalizate depăşeşte 374 mil. euro.
Cele mai multe proiecte finalizate (959 proiecte) sunt pe Măsura 121 Modernizarea exploataţiilor agricole.

Pentru aceste proiecte, APDRP a semnat contracte de finanţare de peste 202 mil. euro. Alte 488 de proiecte au fost finalizate pe Măsura 312 Micro-întreprinderi, acestea primind fonduri nerambursabile de peste 63,2 mil. euro, în timp ce în cadrul Măsurii 123 Produse agricole şi forestiere, dar şi a Schemelor de Ajutor de Stat XS 13/2008 şi XS 28/2008, au fost finalizate 227 de proiecte de investiţii, pentru care au fost semnate contracte de finanţare de cca. 75 mil. euro.

Pentru Măsura 112 Instalarea tinerilor fermieri, beneficiarii au finalizat 83 de proiecte pentru care au primit aproximativ 1,8 mil. euro.

Beneficiarii Măsurii 313 Activităţi turistice au finalizat 5 proiecte (din cele 890 de contracte semnate), cu valoare totală nerambursabilă de peste 550.000 euro.

APDRP a semnat cu beneficiarii fondurilor europene nerambursabile peste 33.000 de contracte de finanţare, în valoare de peste 4 mld. euro, ceea ce reprezintă cca. 60% din sumele alocate României prin PNDR.


Contribuţie de 5% la cofinanţare

România va putea să îşi diminueze contribuţia la proiectele de dezvoltare rurală, pescuit şi coeziune pe care le cofinanţează în prezent împreună cu UE până la minim 5% din valoarea nerambursabilă a proiectelor, conform unei hotărâri a CE din 1 august a.c.. Dacă Parlamentul European şi Consiliul vor aproba această decizie, măsura ar putea fi aplicată de anul viitor.

Potrivit estimărilor Comisiei, prin reducerea cotei de cofinanţare naţională de la 15% la 5%, România ar putea beneficia de maxim 714 mil. euro. De asemenea, prin aplicarea acestei măsuri, Comisia prognozează lansarea unor noi programe care nu au fost aplicate din lipsa fondurilor naţionale.

Măsura nu reprezintă o finanţare nouă sau suplimentară, ci permite plata anticipată a unor fonduri deja alocate în cadrul politicilor UE privind coeziunea, dezvoltarea rurală şi pescuitul. Pentru aceasta, fiecare stat membru va trebui să facă o cerere pentru a beneficia de noul sistem.

Reducerea cofinanţării de la bugetul de stat vizează şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), din care este finanţat şi PNDR, precum şi Fondul European pentru Pescuit (FEP), din care este finanţat Programul Operaţional pentru Pescuit (POP).

Vizualizat: 712 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
masura 141
|
01. 15, 2012. Sunday 20:09
buna sunt posesorul unui proiect eligibil depus in iunie 2011,din comentariul de mai sus se intelege ca toate dosarele eligibile vor intra la finantare asa e? va rog sa ne lamuriti ,multumesc.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?