Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Mistreţii distrug, fermierii plâng! Ce facem cu pagubele?

Publicat: 21 august 2020 - 14:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cu pagube anuale de zeci de mii de lei provocate de porcii mistreţi, fermierii îşi strigă disperarea: sole întregi de porumb au fost distruse. Pe ei îi aude cineva?!

Cititorul revistei Ferma, Dragoş Dobocan, agricultor din Fundata, judeţul Cluj, ne sesizează faptul că, an de an, porcii mistreţi dau iama prin culturile agricole, dijmuind serios din recoltă. „Toată agricultura transilvană are probleme cu porcii mistreţi. Pe lângă secetă, calamităţi şi altele asemenea, mai avem un necaz pe cap! De vreo cinci ani s-au înmulţit mistreţii, pentru că nu au niciun duşman natural, iar statul şi-a luat mâna de pe fondurile de vânătoare, le-a privatizat, le-a dat la diverşi. Unii fac treabă bună, alţii nu!”, consideră fermierul.

 

Pierderi anuale de 20.000 LEI


Cu o situaţie similară s-a confruntat clujeanul şi în anul 2019, când toată marja de profit pe cultura porumbului a fost pierdută din cauza mistreţilor. „Pagubele pe sezon se ridică la 20.000 lei. Distrugerile de recoltă cresc exponenţial de la un an la altul, semn că mistreţii se înmulţesc necontrolat. Alături de terenul meu este un fond de vânătoare de 22.000 ha. Teoretic, ar trebui să fie 110 mistreţi, adică doi porci la kmp. Numai într-o parcelă la mine-n porumb am numărat peste 50 de animale”, declară fermierul.

Dragoş Dobocan este tehnician veterinar şi cultivă terenul, împreună cu fratele său, din anul 2005. Are 60 ha de porumb în mai multe parcele şi, cu mari eforturi, a reuşit să împrejmuiască 20 ha. „Eu cred că s-au adus porci pentru a popula fondul de vânătoare şi asta ne va îngropa pe noi, fermierii. Autorităţile spun că mistreţii se împuşcă la cota anuală şi fondurile de vânătoare au încărcătura optimă de animale prevăzută de lege. Nu renunţ la porumb, dar voi micşora suprafaţa”, spune cultivatorul.

porc mistret Sursa pixabay.com_b

ULTRASUNETE şi TUNURI CU GAZ, TOATE ÎN ZADAR


Mihai Horvat este crescător de vaci cu lapte din Pâglişa, judeţul Cluj. Face agricultură de nouă ani şi tot de atunci se chinuie să gonească mistreţii din culturi. Terenul pentru asigurarea porumbului siloz este situat între două fonduri de vânătoare. În ultimii doi ani face pază în lanurile de porumb noapte de noapte, din iulie şi până în septembrie.
În primăvara trecută a reînsămânţat 15 ha cu porumb din cauza mistreţilor care au râmat după sămânţă. S-a dotat cu tun cu gaz, sirene, aparat cu ultrasunete, radiouri..., toate pentru a înlătura sălbăticiunile... Degeaba! Mistreţii mănâncă ştiuleţii de porumb chiar de lângă... tehnica de descurajare!

 

Recoltă de mistreți!


De mai multe ori, eforturile cultivatorului au fost în van. „Dacă aş calcula cu totul pierderile cauzate de sălbăticiunile pădurii (porci mistreţi, căprioare, bursuci), porumbul, mazărea şi lucerniera distruse, cantitatea mică de lapte obţinută, toate s-ar apropia de 30.000 lei. În loc să am recoltă de porumb-siloz, am avut de... mistreţi! O turmă trecuse prin gardul electric într-un lan de 12 ha şi nu a mai putut ieşi. Am ţinut animalele în interiorul lanului o lună de zile (pe hrană de la mine) până să se organizeze vânătoarea cu mare scandal! În urma ei, un singur exemplar a fost împuşcat”, relata Mihai Horvat pentru Viaţa satului.
În urmă cu trei ani, din 40 ha cultivate, opt au fost cu daună totală. Ei bine, de la un fond de vânătoare învecinat Mihai Horvat a primit despăgubire 10 t de porumb (cât producţia pentru un hectar), însă i-a trebuit o săptămână să întocmească documentele!

 porumb distrus de mistreti_b

Alt fermier, același necaz!


Vasile Paraschiv, din Ialomiţa, susţine că avut o solă de 30 ha cu porumb, iar mistreţii i-au distrus toată cultura. El speră să se dea liber la vânătoarea porcilor mistreţi, care, dincolo de pagubele aduse culturilor agricole, transmit şi pesta porcină. Paradoxul este că agricultorii hrănesc animalele care fac parte din fondul de vânătoare şi nu primesc nimic!

 

CE SPUN AUTORITĂŢILE?


Totul pleacă de la deţinătorul fondului de vânătoare care trebuie să respecte legea ce prevede doar 0,5 mistreţi pe kilometrul pătrat de teren! Ce-i peste, trebuie împuşcaţi!
Secretarul de stat la MADR George Scarlat a recunoscut public că la Ministerul Agriculturii sunt înregistrate numeroase sesizări pe această temă. Problema în cauză aparţine însă exclusiv de Ministerul Mediului. Ca atare, MADR nu poate oferi despăgubiri pentru pagubele de care este responsabil alt minister.

 

LIBER la VÂNĂTOAREA DE MISTREŢI


La începutul lunii mai 2020, premierul Ludovic Orban declara: „Este important să se dea drumul la vânătoarea de mistreţi”. Apoi, primul-ministru a dezvoltat: „la ora actuală sunt două motive extrem de puternice care determină necesitatea reluării vânătorii. Pe de-o parte, pentru limitarea răspândirii pestei porcine africane este evidentă necesitatea de diminuare a populaţiilor de mistreţi. Pe de altă parte, este vorba de protejarea culturilor agricole, pentru că excesul de mistreţi generează intrarea frecventă a mistreţilor pe terenurile cultivate, care şi aşa sunt afectate de seceta pedologică".

Legea Vânătorii e făcută de băieţii deştepţi, să fie fentată, şi nu ţine cu noi, cultivatorii. Ca proprietar de teren ai o grămadă de obligaţii! Ţara asta funcţionează ca frunza pe apă: te uiţi la ea cum se bate de mal, cum se răsuceşte sau urcă la deal!, DRAGOŞ DOBOCAN, Cultivator din judeţul Cluj

 

Efectiv dublu de mistreți


Din analizele oficiale, în România sunt aproximativ 81.000 de mii de exemplare, dar cu siguranţă efectivul este mult mai mare. Ministerul Mediului a declarat că pentru anul acesta doreşte o cotă de 40.000 de capete. Când, cum, cine o va face? Sunt întrebări fără răspuns!
Click AICI şi citeşte mai multe despre lupta fermierilor pentru despăgubirile privind pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic!

un articol de
MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 3689 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?