Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mioriţa de Timiş are probleme cu păşunile

Publicat: 20 mai 2009 - 21:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Adevărată zi de sărbătoare pentru Asociaţia Crescătorilor de Animale “Ovitim-Mioriţa”, care a organizat în ziua de 4 aprilie, prima ediţie a târgului „Ovitim Expo”, în satul Ţipari din comuna Coşteiu, judeţul Timiş. Membrii asociaţiei, majoritatea crescători de ovine, au venit la târg pentru câteva ore de relaxare în plin sezon pentru oierit, dar şi să afle care mai sunt noutăţile, când vin banii pentru subvenţii şi ce se mai aude de păşunea de care au atâta nevoie în activitatea lor.

Click pe poza pentru galerie!

Şi pentru că s-a nimerit să fie, în aceeaşi zi, şi marea campanie naţională de informare pusă la cale de Ministerul Agriculturii, la târgul de la Ţipari s-au perindat, rând pe rând, reprezentanţii direcţiei agricole judeţene, ai oficiului de consultanţă agricolă Timiş şi ai oficiului de plăţi. A fost mai mult o vizită de curtoazie, n-am observat să aibă loc vreo promovare de fonduri şi programe europene.

Desigur, nici nu era locul potrivit, pentru că această mobilizare generală a insituţiilor statului cu atribuţii în agricultură se face în strânsă legătură cu primăriile comunale şi orăşeneşti, cărora le revine sarcina de a chema cetăţenii la informare. Doar că, dacă e să ne luăm după ce spun crescătorii de aici, oamenii preferă să îşi vadă de agricultură decât să-şi mai piardă vremea cu aceleaşi discursuri prăfuite, rostite de funcţionarii veniţi pe teren doar ca să mai bifeze o zi de lucru şi câteva ore peste programul 8-16.

Norocul nostru, al consumatorilor, că producătorul agricol lucrează zi lumină şi că nu prea ştie ce înseamnă un concediu, că altfel ne-am mânca banii pe pită de import!

Caravana a trecut triumfătoare, problemele agriculturii au rămas la fel de nerezolvate. Să trecem deci de la informare la... păşunea comunală. De pildă, Asociaţia din Coşteiu a cumpărat pe subvenţia de anul trecut de la APIA un tractor nou şi utilaje pentru întreţinerea păşunii. Foarte bine, spunem noi.

Nu de aceeaşi părere e însă un primar de-al locului, care nu înţelege şi pace, la ce le trebuie oamenilor ăsta păşune, tractor şi bani de subvenţii?! Şi Primăria, din ce să trăiască? Drept urmare, pentru că tot le-a expirat oierilor contractul de un an pentru închirierea păşunii, s-a gândit mai marele obştei să-i oblige, pentru reînnoirea contractului, la plata unor taxe la hectar care se apropie (şi în unele cazuri similare din judeţ chiar depăşesc) sprijinul pe suprafaţă de la APIA. Adică nu iei pe păşune ce-i dai primarului...

Situaţia nu e nici pe departe rezolvată, dar la solicitarea membrilor Asociaţiei „Ovitim-Mioriţa”, am amânat puţin prezentarea detaliilor şi documentarea la faţa locului, pentru a vedea dacă lucrurile se pot rezolva ca între oameni, pe cale amiabilă, fără ambiţii şi orgolii personale. Oricum, în lipsa unei prevederi legislative care să stabilească foarte clar perioada minimă pentru încheierea unui contract de concesionare sau închiriere de păşune, crescătorul de animale e cam lăsat în voia sorţii şi a „scăpărilor” actualelor normative.

Va urma.

Sprijin condiţionat

Ministrul Agriculturii a semnat ordinul care reglementează procedura de acordare a sprijinului pe exploataţie aferent anului 2009 pentru sectorul ovin. Ordinul prevede că, pentru acordarea acestui sprijin, cererea depusă către APIA trebuie vizată de o asociaţie de crescători de animale legal constituită şi afiliată la federaţiile de profil.

ANSVSA elimină 31 de tarife

ANSVSA a propus eliminarea a 31 de tarife cuprinse în 7 categorii, care erau încasate, până acum, de la producătorii din industria alimentară şi de la crescătorii de animale. Printre tarifele propuse pentru eliminare sunt cele pentru autorizarea staţiunilor de montă naturală la animale, autorizarea târgurilor de animale, înregistrarea activităţii de vânzare directă a produselor primare (percepute micilor producători pentru vânzarea de lapte, ouă, etc.), autorizarea unităţilor de reproducţie şi selecţie a animalelor, consultanţă, instruiri periodice şi verificarea capacităţii analitice de laborator privind expertiza alimentelor şi furajelor etc.

Vizualizat: 576 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!