Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ministrul Constantin nu renunță la irigații

Publicat: 28 octombrie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După ce, pe 30 septembrie 2015, proiectul care prevedea alocarea unui miliard de euro, până în 2020, pentru reabilitarea sistemului principal de irigații nu a primit suficiente voturi din partea deputaților, Daniel Constantin a găsit o nouă soluție: în calitate de deputat, el a depus amendamente la un alt proiect de lege privind îmbunătățirile funciare. Unul dintre amendamente se referă exact la alocarea acestei sume de bani din bugetul de stat.

Click pe poza pentru galerie!

La închiderea ediției curente, noul proiect primise doar avizul favorabil al comisiei de Agricultură (18 voturi „pentru”, din 35 de deputați prezenți la dezbaterea proiectului). Votul era programat pe 13 octombrie 2015.

Este o practică deja ca liberalii să se abțină de la vot chiar pe proiectele pe care, în calitate de membri ai Comisiei de Agricultură, le recomandă spre adoptare. La votul proiectului inițial privind irigațiile, au lispsit însă de la vot și mai mulți parlamentari ai Puterii. Pentru cel de-al doilea proiect, a anunțat că va susține propunerea ministrului Agriculturii și UDMR, deoarece consideră foarte importantă refacerea sistemului de irigații.

Pentru ministrul Constantin miza pare atât de mare, încât în ziua în care proiectul inițial a căzut, a declarat, oarecum dramatic, la TVR, că este pregătit să plece de la Ministerul Agriculturii dacă nu se găsește o soluție pentru irigații până la finalul acestui an. Premierul i-a sărit în ajutor, vorbind de posibilitatea unei ordonanțe de urgență. Reprezentanții producătorilor agricoli, membrii Pro Agro și ai Ligii Utilizatorilor de apă și-au arătat și ei susținerea pentru proiect.

Apoi, Constantin l-a atacat dur pe liberalul Nini Săpunaru, pe care îl acuză că a boicotat proiectul irigațiilor printr-un vot politic: „Nu are ce să caute un proiectant în fruntea Comisiei de Agricultură. Mai ales că funcționează împotriva intereselor fermierilor.”

 

Fără infrastructura principală, pierdem și banii pentru cea secundară

Ca să fie și mai convingător, pe ultima sută de metri înainte de vot, ministrul Agriculturii spune că am putea pierde toate fondurile alocate prin PNDR pentru infrastructura secundară de irigații dacă nu vom avea bani pentru reabilitarea infrastructurii principale.

„Am discutat și cu directorul DG Agri, dacă nu reabilităm infrastructura principală, riscăm să pierdem și banii pe care i-am alocat în acești ani pentru infrastructura secundară. Adică, 560 de milioane de euro, pe care i-am alocat în 2012 și apoi în noul PNDR, în 2015 și de acum înainte până-n 2020”, spune Daniel Constantin.

„(...) Condițiile de eligibilitate pentru a obține un proiect pentru reabilitarea infrastructurii secundare este ca infrastructura principală să fie funcțională. Dacă nu luăm niște măsuri cât de rapide pentru a reabilita infrastructura principală, să o facem funcțională în toată țara măcar pe bucățile construite de organizațiile de udători, atunci nici proiectele depuse de aceștia nu vor fi eligibile (...)”, explică și George Turtoi, secretar de stat în MADR.

Cel mai important amendament propus de ministrul Agriculturii în proiectul legislativ prevede că MADR va primi în perioada 2016 -2020 suma de 1,015 mld. euro, necesară reabilitării infrastructurii principale de irigații, astfel: în 2016, 145 mil. euro, urmând ca în următorii patru ani fondurile alocate să crească anual cu cca. 17%.

 

Abonament anual de irigații și desecare

Proiectul mai prevede că beneficiarii terenurilor deținute în baza unui titlu valabil de proprietate ori de folosință în amenajări de irigații declarate de utilitate publică, de desecare și drenaj, care beneficiază direct de aceste lucrări, sunt obligați să achite ANIF un abonament de irigații și desecare, corespunzător următoarelor componente/ categorii de lucrări: a) exploatarea, întreținerea și repararea amenajărilor de irigații de utilitate publică; b) exploatarea, întreținerea și repararea amenajărilor de desecare cu evacuare a apei prin pompare; c) exploatarea, întreținerea și repararea amenajărilor de desecare cu evacuare gravitațională a apei; d) administrarea, întreținerea și repararea lucrărilor de combatere a eroziunii solului. 

Valoarea abonamentului va fi stabilită anual. Se va calcula și plăti distinct pentru fiecare categorie de lucrări.

Un al amendament vizează încheierea contractelor multianuale între furnizorii de apă pentru irigații și organizații, federații și alți beneficiari pentru o perioadă de minim 5 ani. Tariful de livrare a apei pentru irigații va acoperi costul apei, costurile de transport al apei de la sursă sau priză la punctul de livrare a apei pentru irigații, prin intermediul infrastructurii de irigații din domeniul public și domeniul privat al statului, aflată în administrarea ANIF. Costurile de transport includ cheltuielile cu energia electrică și termică pentru pomparea apei. Tariful de livrare a apei pentru irigații nu cuprinde costurile de întreținere și reparații, care se acoperă din abonamentul pentru irigații și/sau fonduri ale ANIF.

 

 

Primul sistem de irigații din canalul Dunăre-Marea Neagră

Fermierii din jud. Constanța sunt primii care își vor iriga culturile cu apă din canalul Dunăre-Marea Neagră. Sistemul de irigații din Agigea a fost inaugurat pe 28 septembrie 2015. „Vorbim despre recepția finală a lucrărilor de construcție a prizei de apă și a conductei de refulare în lungime de 4,2 km pentru Stația de Pompare sub Presiune Movilița. Cu ajutorul acestui sistem, fermierii vor putea iriga 1.180 ha de culturi agricole, grâu, orz, rapiță, mazăre. Este primul proiect care se alimentează din canalul Dunăre-Marea Neagră și este unul din cele 121 de proiecte aflate în implementare”, a spus ministrul Agriculturii, care a spart de sticla de șampanie la inaugurare.

Sistemul de irigații, în valoare de 1 mil. euro, aparține OUAI Agigea, creată de unul dintre cei mai bogați fermieri din România, Gheorghe Lămureanu.


Credite garantate 100% pentru OUAI-uri

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri anunță că, din 1 octombrie 2015, acordă garanții de 100% Organizațiilor și Federațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații pentru creditele destinate implementării proiectelor finanțate prin Sub-măsura 4.3 „Infrastructură agricolă și silvică” - componenta irigații din PNDR 2020, contractate de la băncile partenere ale Fondului.

 

Vizualizat: 564 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?