Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Miniştri vechi şi noi în noul Guvern

Publicat: 07 ianuarie 2013 - 15:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Daniel Constantin va fi în continuare ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi în noul Guvern, ce a depus jurământul în 21 decembrie 2012

Click pe poza pentru galerie!

Noul Guvern are 20 de miniştri, şase miniştri delegaţi şi un vicepremier fără portofoliu, faţă de vechiul Executiv, ce avea 16 ministere şi patru miniştri fără portofoliu. Printre noile ministere apărute este şi  Ministerul Apelor şi Pădurilor, ce va fi condus de Lucia Varga (PNL), fost secretar de stat în Ministerul Mediului în perioada 2005 - 2008.

Eugen-Orlando Teodorovici (PNL), fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe în Guvernul Tăriceanu, este noul ministru al Fondurilor Europene, iar Daniel Chiţoiu (PNL) a trecut de la conducerea Ministerului Economiei la cea a Ministerului Finanţelor Publice şi va ocupa şi una din funcţiile de viceprim-ministru în noul Guvern. 

„Bugetul, agricultura (şi asta ţine de taxare), energia (să continuăm reforma structurală, să vedem ce facem şi cu liberalizarea pieţei, dar şi cu investiţiile), modificarea Constituţiei, Legea electorală, pe care putem să le facem în prima sesiune a noului Parlament”, a spus premierul Victor Ponta referitor la priorităţile noului Guvern. Un punct important îl va reprezenta şi reorganizarea administrativ-teritorială, prin înfiinţarea regiunilor.

 

Irigaţiile, din nou pe lista priorităţilor

Dezvoltarea sistemului de irigaţii, finalizarea infrastructurii primare de irigat, respectiv Canalul Siret - Bărăgan, şi reabilitarea sistemului de îmbunătăţiri funciare au fost trecute din nou pe lista proiectelor prioritare din Programul de Guvernare pentru perioada 2013 - 2016.

Programul mai vizează proiecte privind creşterea competitivităţii agriculturii româneşti pe piaţa europeană şi internaţională, creşterea productivităţii agriculturii pentru acoperirea necesarului intern de produse agroalimentare şi majorarea exporturilor, în special de produse finite şi stabilirea filierelor pe produse.

Încurajarea agriculturii ecologice şi a produselor tradiţionale, dezvoltarea sectorului de producere a fructelor, crearea platformelor de preluare, sortare, condiţionare, păstrare, ambalare şi analiză a legumelor şi fructelor, precum şi funcţionarea corectă a pieţelor acestora sunt alte priorităţi incluse în Programul de Guvernare pentru perioada 2013-2016.

De asemenea, sunt vizate stabilirea fondului de creditare agricolă şi a celui mutual în agricultură, identificarea unor măsuri necesare dezvoltării rolului economic al organizaţiilor asociative din agricultură, reforma în domeniul cercetării şi inovării în agricultură şi elaborarea unui program naţional de cercetare - dezvoltare agricolă pe perioada 2014-2020, în concordanţă cu prevederile viitoarei Politici Agricole Comune, potrivit documentului citat de Agerpres.

 

Noul guvern promite TVA 9% producătorilor agricoli

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) va reveni la 19%, iar pentru producătorii de produse agricole va scădea de la 24% la 9%, promite noul Guvern în Programul de guvernare 2013 - 2016 anunţat deja. „Reducem TVA la producătorii de produse agricole de la 24% la 9%, iar 15% va rămâne la aceştia pentru dezvoltare. Măsura va fi valabilă doar pentru producţie, şi nu pe lanţul de prelucrare. Stimulăm astfel producătorii interni şi reducem evaziunea fiscală din agricultură”, se arată în documentul citat de Agerpres.

De asemenea, Guvernul mai are în vedere scutirea de impozitare, pe o perioadă de 5 ani, a dividendelor care vor fi reinvestite în utilaje şi echipamente tehnologice, cercetare-dezvoltare, sub forma majorării capitalului social la societăţile unde sunt acţionari, sau participarea la capitalul social al altor societăţi comerciale şi care conduc la crearea de noi locuri de muncă. Plafonul de scutire de TVA va creşte la 65.000 euro pentru micii întreprinzători.

 

POLITIC
Şefii Comisiilor Agri

Comisia pentru Agricultură din Senat va fi condusă de Gheorghe Saghian (PSD) - preşedinte, Mihai Niţă (PC) - vicepreşedinte şi Tanczos Barna (UDMR) - secretar. La Camera Deputaţilor, Comisia pentru Agricultură va fi condusă de Nini Săpunaru (PNL).

PREŢURI
Cresc accizele la motorină

Accizele la motorină vor urca de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă de la 1 ianuarie 2013, operaţiunea fiind avizată de Guvern, prin Ordonanţă de Urgenţă, în 12 decembrie 2012.
Un studiu Bloomberg elaborat în mai 2012 pentru 55 de ţări arăta că România se numără printre statele cu cel mai ridicat cost din lume la benzină, raportat la puterea de cumpărare. Ţara noastră se situa pe locul al şaptelea după ponderea preţului unui galon de benzină în venitul mediu zilnic.

PIAŢA MUNCII
Venituri mai mici cu 16,4%

Veniturile reale ale angajaţilor din sectorul agricol românesc au înregistrat o scădere de 16,4% în 2012 faţă de 2011, în timp ce în UE27 veniturile angajaţilor din agricultură au crescut, în medie, cu 1%, potrivit datelor preliminare publicate de Eurostat. Datele arată că veniturile reale ale angajaţilor din sectorul agricol au crescut în 2012 în 16 de state membre şi au scăzut în 11 ţări membre.

Cele mai mari creşteri ale veniturilor s-au înregistrat în Belgia - 30%, Olanda -14,9%, Lituania - 13,6% şi Germania - 12,1%, iar cele mai mari scăderi ale veniturilor s-au înregistrat în România - minus 16,4%, Ungaria - minus 15,7% şi Slovenia - minus 15,1%.

Vizualizat: 577 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ne-au luato inainte
|
01. 19, 2013. Saturday 12:15
Printre noile măsuri de sprijin anunţate marţi de Ministerul Agriculturii din Republica Moldova, se numără şi cea privind „Stimularea consolidării terenurilor agricole”. Aceasta prevede compensarea parţială a costurilor ce ţin de autentificarea notarială a contractelor de înstrăinare a terenurilor agricole (vânzare - cumpărare, schimb, donaţie), de taxa de stat la autentificarea contractelor respective şi de înregistrarea contractelor date la oficiile cadastrale teritoriale. O a doua măsură importantă mai ales în contextul pierderilor suferite de agricultura acestui stat, datorită secetei din 2012, ţine de sprijinirea irigaţiilor. Astfel, măsura privind „stimularea irigării terenurilor agricole” prevede compensarea cheltuielilor la pomparea apei pentru irigare, (pînă la 80% din costul cheltuielilor energetice), subvenție care va fi acordată producătorilor agricoli prin intermediul asociațiilor utilizatorilor de apă. Ministrul moldovean al agriculturii, Vasile Bumacov a prezentat, ieri, un bilanţ al utilizării fondurilor acordate agricultorilor anul trecut. Potrivit acestuia, în anul 2012 au fost recepţionate 4698 de dosare ale beneficiarilor de subvenţii. Cu ajutorul fondurilor acordate, s-au plantat 1868 ha de plantaţii pomicole, 552 plantaţii de vii, s-au procurat 1809 unităţi de tehnică agricolă, 121 instalaţii pentru irigare, s-au construit 118 hectare de sere şi s-au renovat 21 de ferme zootehnice Ar fi bine daca si la noi s-ar putea face schimburi de terenuri mai usor la notar fara planuri parcelare si schite cadastraleplus ca nu au facuta nici iesirea din indiviziune
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?