Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Minimum 30 euro/tona. Preţul sfeclei de zahăr, la prima rundă de negocieri

Publicat: 26 octombrie 2021 - 17:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În anul 2021, în nord-estul ţării sfecla de zahăr a ocupat 13.160 ha, suprafaţă arondată fabricii Agrana Roman-Neamţ, producţia totală estimată fiind de aproximativ 600 de mii de tone, la o digestie a sfeclei de zahăr de 16%.

Cultivatorii de sfeclă de zahăr care produc materie primă pentru Agrana Roman - judeţul Neamţ au iniţiat din această perioadă negocieri privind clauzele din contractul cadru de parteneriat pentru anul 2022.

 

Preţ mai mare cu 15-20%


Pasul înainte făcut de către fermieri a fost acceptat de fabrica de zahăr din Roman, iar pe primul loc în lista de negocieri a fost solicitarea de creştere cu minim 15-20% a preţului de bază al sfeclei de zahăr predate de către fermieri. Pretenţia cultivatorilor de sfeclă de zahăr este motivată în primul rând de creşterea semnificativă a preţurilor inputurilor agricole. ”Ne aşteptăm ca preţul de bază pe tona de sfeclă de zahăr predată fabricii să ajungă la minimum 30 euro/tonă. Din păcate, chiar dacă preţul zahărului la poarta fabricii va mai creşte, saltul nu va fi proporţional cu creşterea costului de producţie, aşa cum se întâmplă la alte culturi. Dacă, în mod concret, în anul 2021, faţă de anul trecut, am avut o creştere cu 25% a preţului la combustibil şi o dublare (sau, chiar, mai mult decât o dublare) a preţurilor la îngrăşăminte, preţurile sfeclei şi ale zahărului nu au sărit în aceleaşi proporţii. În schimb, la porumb, preţul a crescut de la aproximativ 600 la 900 lei/tonă. Aşadar, creşterea a fost de aproximativ 50%”, menţiona Ioan Puiu, preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr (ACSZ) din Roman. Or, potrivit contractului, preţul de bază al sfeclei de zahăr predate fabricii s-a calculat în raport cu preţul zahărului, care, deocamdată, a rămas la 450-460 euro/tonă la Agrana Roman.

sfecla-de-zahar-2021_b 

Risc major: nerealizarea producţiei

 

În mod constant, în ultimii 7-8 ani, cei aproximativ 210 de fermieri, membri ai ACSZ Roman, cultivă sfeclă 12-14 mii ha. ”Anul acesta, avem 207 fermieri în asociaţie. Anual, doar 5-10% dintre fermieri încep sau abandonează cultura de sfeclă de zahăr. Majoritatea covârşitoare este reprezentată de către fermierii care ştiu bine tehnologia de cultivare a sfeclei de zahăr. Toţi şi-ar dori să continue parteneriatul cu unitatea procesatoare de sfeclă de zahăr şi ar fi păcat să nu mai poată asigura materia primă pentru fabrică, dacă nu vor fi agreate condiţii financiare actualizate inclusiv în raport cu evoluţia preţurilor inputurilor. Am început mai devreme negocierile, tocmai pentru ca noi să rezervăm culturii de sfeclă de zahăr cele mai bune parcele din cadrul fermelor, după recoltarea cerealelor şi a leguminoaselor”, adăuga Ioan Puiu.

 pret sfecla de zahar_b

 

Minimum 30 euro/tona de sfeclă predată


În zona de nord-est, în ordinea dimensiunii suprafeţelor ocupate cu sfecla de zahăr, judeţele Iaşi, Neamţ şi Botoşani se află în top, aici realizând circa 70-75% din producţia totală. ”Este adevărat că ideal ar fi fost ca dispunerea suprafeţelor cu sfeclă de zahăr să fi fost într-un cerc în jurul fabricii de la Roman, cu o rază de aproximativ 70 km, pentru a putea reduce cheltuielile cu transportul. Dar, deoacamdată, aceasta este realitatea economică din zonă şi, tocmai având-o în vedere, solicitarea noastră de creştere a preţului sfeclei de zahăr s-a oprit la ţinta de minimum 30 euro/tona de sfeclă predată fabricii de la Roman”, adăuga Ioan Puiu.

 

Cheltuieli de 2-3 ori mai mari decât la cereale


La cultura de sfeclă de zahăr, pentru realizarea unei anumite eficienţe economice, fermierii au şansa unei subvenţii consistente. În lipsa acesteia, chiar dacă producţiile ar fi de peste 60 t/ha, cultivatorii n-ar putea susţine costurile foarte mari. ”Cheltuielile la hectar sunt de 2-3 ori mai mari decât cele de la grâu ori porumb. Chiar dacă, până acum, preţul de bază de 26 euro/tona de sfeclă predată fabricii era unul relativ bun, trebuie să ţinem cont că fermierii pierd 2-3-4 euro/tonă (10-20% din preţ), din cauza faptului că, dacă producţia de află la peste 80-100 km faţă de fabrică, aceştia suportă un sfert din cheltuiala cu transportul. Acesta este un alt punct de negociere, pentru contractul pe anul 2022, deoarece, în actualele coordonate economice şi de piaţă, producerea sfeclei de zahăr devine tot mai scumpă şi, accentuez, în absenţa sprijinului guvernamental, chiar lipsită de eficienţă”, explica fermierul.

 

Bonusul pe digestibilitate


Fermierii care respectă tehnologia de cultură a sfeclei de zahăr şi care utilizează soluţii moderne de protecţie a plantelor, reuşesc să îşi crească veniturile ca urmare a încasării unor bonusuri acordate de către fabrică pentru producţia cu o digestie ridicată. Valoarea respectivelor bonusuri poate creşte cu 20-30% preţul producţiei standard, respectiv producţia cu un conţinut de zahăr de 16%.

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 1322 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?