Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Minimisul pentru lână: multe cereri, puţine facturi

Publicat: 28 septembrie 2018 - 21:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de ovine înscrişi în Programul pentru comercializarea lânii au putut să depună la Direcţiile pentru Agricultură, până la data de 1 septembrie 2018, documentele justificative de plată, respectiv factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de lână comercializată.

Termenul iniţial a fost 1 august 2018, dar la solicitarea fermierilor a fost prelungită perioada cu încă o lună. Cel puţin la nivelul judeţului Iaşi, acest răgaz de timp nu s-a soldat cu un rezultat maxim în privinţa numărului beneficiarilor ajutorului de minimis de 1 leu/kg de lână comercializată. ”La Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Iaşi au fost depuse 1.290 de cereri de înscrieri. Dintre toţi aceşti solicitanţi, 5 viitori beneficiari au adus documente justificative de comercializare până la data de 01 septembrie 2018, pentru o cantitate de 7880 kg lână. Centralizarea sumelor, la nivelul Ministerului Agriculturii, se va face începând cu 1 octombrie 2018”, preciza Laurenţiu Precup (foto), directorul DADR Iaşi.

Laurenţiu Precup_b
În judeţul Iaşi, există aproximativ 1.530 de crescători de ovine, cu un efectiv total de peste 235.300 capete, pentru aproximativ 2.240 de capete fiind plătit şi sprijin cuplat.
În judeţul Vaslui, principiul se păstrează, dar cu valori ceva mai mari la capitolul ”număr de beneficiari care au depus documentele justificative”. La DADR Vaslui au fost primite 345 de cereri ale crescătorilor de ovine. La data de 30.08.2018, numai 67 potenţiali beneficiari ai acestui ajutor de minimis (19,40%) au depus şi documente de valorificare a lânii pentru perioada 2017-2018, însumând astfel o cantitate totală de 124.463 kg de lână, din care 9.351 kg din rasa Ţurcană, 1.810 kg din rasa Ţigaie, 104.181 kg din rasa Merinos şi 9.421 kg lână din alte rase. Conform cererilor înregistrate la DAJ Vaslui de către potenţialii beneficiari ai acestui ajutor, cantitatea totală de producţie lână pentru comercializare (2017 şi 2018) a fost estimată la 387.501 kg.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 16/221 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 242 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?