Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Miere mai puțină și mai scumpă

Publicat: 02 octombrie 2014 - 15:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producția de miere s-a redus la jumătate în acest an față de anul 2013, din cauza secetei înregistrate în vestul și centrul țării și a ploilor excesive din sud, iar prețul mierii a urcat deja cu 10-15%, pe fondul majorării cu 35-40% a prețurilor de achiziție de la apicultori la unele produse afirmă președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea. „În sudul țării a plouat în perioada de înflorire a salcâmului, iar în aceste condiții, la nivel național am obținut doar 30% față de media anuală, adică în jur de 1.000-1.500 tone, dintr-o producție anuală de 4.000-5.000 tone de miere de salcâm. Mierea de tei s-a făcut doar între 30 și 35%, pentru că în aproape toată țara s-au suprapus ploile, iar mierea de floarea-soarelui, în funcție de zone, s-a realizat între 45 și 60%. Numai în Lunca Dunării a fost o producție de miere aproape de normal”, a explicat președintele ACA, citat de Agerpres.

Click pe poza pentru galerie!

În 2013, România a fost pe locul patru în Europa, cu o producție de cca. 18.000 tone miere. România are, în prezent, 1,47 mil. familii de albine și în jur de 40.000 de apicultori. Peste 60% dintre aceștia, cu cca. 900.000 familii de albine, sunt membri ai ACA. Producția de miere ecologică a fost, în 2013, de 3.200 tone, cu 110.000 familii de albine certificate în sistem ecologic.

Compensații pentru cheltuielile cu hrana albinelor
Guvernul promite apicultorilor ajutoare de minimis pentru a compensa pierderile înregistrate în acest an din cauza ploilor din perioada mai - iulie. Potrivit proiectului privind aprobarea sprijinului, vor fi alocate 4,131 mil. lei pentru compensarea cheltuielilor suplimentare efectuate de apicultori din cauza ploilor. Apicultorii vor putea primi maximum 50% din cheltuielile efectuate cu achiziția hranei necesare menținerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 4 lei/familie pentru stupinele de până la 75 familii, respectiv 7,5 lei/familie pentru stupinele cu peste 75 familii.
Apicultorii au cerut acest ajutor pentru a completa rezervele pentru iernare, astfel încât „să nu avem surprize în primăvară că ne mor de foame familiile de albine”, afirmă Ioan Fetea, președintele ACA. „Sunt doar vreo două- trei județe care nu au avut probeleme. Mi se pare o măsură bună pentru că unii au reușit să își formeze 20% rezerve de iernare, alții 40% sau poate 50%. (...) Județele cele mai afectate sunt cele din vestul țării, pentru că au fost calamitate și din cauza secetei de anul trecut. Anul acesta, în Bihor, Satu Mare sau Arad, nu a plouat decât după ce a înflorit floarea soarelui”, a precizat Ioan Fetea, citat de Agerpres.

Termen extins pentru atestarea produselor tradiționale

Termenul de înregistrare a produselor tradiționale conform Ordinului MADR 724/2013 a fost prelungit  până la 30 noiembrie 2014, la solicitarea Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale.
Termenul inițial era 11 septembrie 2014. Potrivit MADR, până la 10 septembrie au fost atestate după noile prevederi 116 produse tradiționale, din 239 de dosare depuse. Alte 123 de dosare au fost respinse, deoarece nu corespund noilor reglementări de atestare.
În jud. Sălaj, până la jumătatea lunii septembrie a.c.. doar două firme și-au manifestat interesul pentru atestarea unor produse tradiționale conform noilor reglementări intrate în vigoare la sfârșitul lui 2013, fiind primite cereri de atestare pentru patru produse. Până la finalul anului trecut, în Sălaj au existat 160 de produse tradiționale atestate, dintre care 10 produse lactate, 24 produse din carne și preparate din carne și 103 produse de panificație.
În județul Timiș, au fost, în anii anteriori, 46 de producători și 120 de produse tradiționale atestate. Până la jumătatea lunii septembrie, DADR Timiș nu a eliberat nici un atestat, dar estimează că vor fi cca. 60 de produse pentru care vor fi depuse solicitări de atestare.
În jud. Covasna, doar trei produse tradiționale - un colac secuiesc și două tipuri de pâine cu cartofi - au fost reatestate conform noii legislații.

Cereri agricultura bio: Până în 28 noiembrie
Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului specific pentru agricultura ecologică a fost prelungită până la 28 noiembrie 2014, iar până la 5 decembrie 2014, pot fi eliberate certificatele de conformitate.de către organismele de inspecție și certificare (OIC). Controlul la fața locului se efectuează pentru minimum 5% din beneficiarii care au depus cereri de sprijin, începând cu 29 decembrie 2014.
Prin modificarea HG 759/2010, a crescut și plafonul maxim alocat pentru plățile anuale suplimentare în 2014, de la 3 mil. euro la 7,098 mil. euro, dintre care 5,798 mil. euro pentru producția vegetală și 1,3 mil. euro pentru sectorul zootehnic.

Plăți suplimentare pentru fermele vegetale
Cca. 9.600 de exploatații vegetale înregistrate în sistem ecologic vor împărți 10,6 mil. lei reprezentând plăți suplimentare pe 2014, acordate sub formă de ajutoare de minimis.
Potrivit proiectului de HG privind acordarea ajutorului, cuantumul sprijinului financiar va fi de aproximativ 270 euro (1.180 lei)/exploatație pentru cei care au între 0,3 ha - 5 ha, inclusiv, și de aproximativ 192 euro (845 lei)/exploatație pentru exploatațiile de 5,1 ha - 20 ha, inclusiv.

Carne, cereale și lactate din R. Moldova, fără taxe vamale
Începând din septembrie 2014, prin Acordul de asociere încheiat între UE și Republica Moldova, importurile de produse din carne, unele sortimente de carne, produse lactate, cereale, zahăr și ouă din Republica Moldova beneficiază de scutire totală de taxe vamale, informează Direcția Generală a Vămilor (DGV). Potrivit DGV, pentru aceste produse nu mai este necesar ca importatorii să aplice pentru contingent și să garanteze taxele la import.
Pentru unele sortimente de roșii, usturoi, struguri, mere și prune, Acordul de asociere prevede o scutire totală de taxe vamale, însă în limitele contingentelor tarifare.

Vizualizat: 720 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?