Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Microelemente cu superefect la pomi

Publicat: 30 octombrie 2021 - 15:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru a evita carențele de zinc și bor sau pentru a le corecta, vă recomandăm două produse având conținut ridicat din aceste microelemente: WUXAL® Zinc și WUXAL® Boron Plus.

Unii specialiști consideră că deficiențele nutritive cel mai des întâlnite în lumea vegetală sunt cele de zinc și de bor. Deși fac parte din categoria microelementelor, adică sunt prezente în cantități reduse în plante, zincul și borul sunt foarte importante pentru sănătatea și productivitatea plantelor, fiind implicate în fotosinteză, respectiv în construcția pereților celulari și funcționarea structurilor de reproducere.

Vom aborda în acest articol modul în care aceste microelemente influențează dezvoltarea și productivitatea livezilor, precum și măsurile ce pot fi luate pentru a evita și a ameliora aceste probleme de nutriție.

 

Zincul - cantități mici, dar esențiale


Zincul este unul dintre microelementele implicate în fotosinteză. Deși plantelor nu le este necesară o cantitate ridicată de zinc, aprovizionarea cu acest element e foarte importantă, deoarece influențează cantitatea de clorofilă și, prin aceasta, tot bunul mers al plantelor, culminând cu înflorirea și productivitatea.

 

Indiciile și consecințele carenței de zinc


Semnele insuficientei aprovizionări cu zinc se văd mai ales primăvara devreme: este vorba despre cloroza internevurală a frunzelor, precum și de prezența unor frunze mai înguste și ascuțite. În timp, vor fi afectate înflorirea și rodirea. Schimbările sunt mai evidente la baza frunzei, către pețiol. Cloroza internervurală se instalează întâi la frunzele inferioare, apoi se manifestă la cele aflate mai sus. În timp, frunzele atacate devin maro și se constată căderea timpurie a acestora.

Deficiența de zinc poate fi confundată cu cea de fier, mangan sau molibden. De aceea, este necesar să ne asigurăm că livezile primesc micronutrienții necesari și să aplicăm preventiv sau curativ o sursă de zinc, așa cum este Wuxal Zinc. O remarcă: deficiența de zinc apare întâi pe frunzele bazale.

 Foto 1 shutterstock_456412858_b

Foto 1: Deficiență de zinc la cireș

Photo credits Shutterstock


Productivitate cu o cantitate optimă de bor


Deficiența de bor la pomi conduce, în general, la două tipuri de simptome:

  • Slăbirea vârfurilor de creștere (vârfurile rădăcinilor, frunzele tinere, dar și mugurii și florile)
  • Deformarea organelor plantelor.

Deficiența de bor scade procesul de fotosinteză; o altă consecință a insuficientei aprovizionări cu bor este cantitatea crescută de lignină și fenol, ceea ce va determina atât o calitate mai scăzută a fructelor, cât și a lemnului.

De asemenea, borul influențează transportul zahărului în plantă, deci optimizarea cantității de bor va ajuta producerea unor fructe de calitate mai bună.

 

Legarea - un proces care are nevoie de bor


Deficiența de bor se instalează întâi în zonele tinere din plantă - frunzele tinere și, mai ales, muguri și boboci. O cantitate optimă de bor va asigura polenizarea și legarea bune, divizarea celulară și, prin aceasta, dezvoltarea fructelor.

Fertilizarea foliară este una dintre cele mai eficiente metode de a asigura nutriția corectă atât a livezilor, cât și a celorlalte culturi. Pentru a evita carențele de zinc și bor sau pentru a le corecta, vă recomandăm două produse având conținut ridicat din aceste microelemente: Wuxal® Zinc și Wuxal® Boron Plus.

 Foto 2 AdobeStock_103834465_b

Foto 2: Deficiență de bor la păr

Photo credits Adobe Stock


Wuxal® Zinc - adjuvanții contribuie la eficiența aplicării


Fertilizantul foliar Wuxal® Zinc este o suspensie concentrată, cu un conținut optim de zinc. Wuxal® Zinc este singurul produs de pe piața românească în care acest microelement este suprachelatat. Acest fertilizant foliar include doi agenți chelatori, EDTA și gluconat. Beneficiul: produsul are o stabilitate foarte bună în soluții cu pH de până la 9, ceea ce facilitează absorbția în plantă, molecula de zinc fiind foarte instabilă și foarte greu absorbabilă.

De asemenea, produsul oferă o nutriție echilibrată, oferind plantelor, pe lângă zinc, și alte elemente nutritive importante. Wuxal® Zinc prezintă aplicare sigură și nu provoacă arsuri, fiind un produs total solubil în apă, cu puritate ridicată, fără sodiu și carbonați, având un conținut foarte redus de clor.

 

Wuxal® Boron Plus, cea mai bună sursă de bor


Sursa de bor din Wuxal® Boron Plus este acidul boric, ceea ce aduce o sumă de avantaje fermierilor:

1. Borul din acid boric este ușor de absorbit și utilizat de către plantă datorită masei molare mai mici (61,83 g/mol vs 122,91 g/mol).

2. Borul din WUXAL® Boron Plus are biodisponibilitate mai ridicată față de produsele pe bază de carbonați sau sulfați, care pătrund mai greu prin cuticula frunzei.

3. Utilizarea acidului boric, dar și prezența adjuvanților, fac ca WUXAL® Boron Plus să corecteze valoarea pH-ului din amestecul de tratare. De aceea, acest fertilizant este un partener de amestec optim, asigurând atât absorbția nutrienților, cât și condițiile chimice proprice pentru acțiunea pesticidelor.

 

Nutriție optimă


Prin aplicarea WUXAL® Boron Plus, asigurați livezilor o nutriție optimă, punând la dispoziția pomilor macroelementele necesare. Microelementele conținute de WUXAL® Boron Plus completează nutriția și, în plus, sunt suprachelatate, ceea conferă aplicare sigură, fără riscul apariției de sedimente, absorbție crescută a nutrienților și acțiunea eficientă a pesticidelor. Macroelementele și microelementele din WUXAL® Boron Plus sunt în cantități echilibrate, ceea ce determină o nutriție completă a livezilor.

 

Când facem tratamentul!


Aplicarea celor două produse este recomandată și primăvara, la începutul înfloritului, urmată de încă o aplicare la înflorit.

Asimilarea micronutrienților este facilitată de prezența adjuvanților specifici gamei WUXAL®, dintre care menționăm adjuvantul Xtra® Uptake, un surfactant de înaltă performanță, capabil să crească suprafața foliară acoperită cu amestec și să sporească absorbția.

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Vizualizat: 1271 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?