Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Micii crescătorii de Brună pierd sprijinul cuplat

Publicat: 27 octombrie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mulți dintre fermierii români care cresc vaci din rasa Brună pierd anul acesta sprijinul cuplat din cauză că nu și-au înscris animalele în Registrul Genealogic. Criteriile de acordare a sprijinului au fost făcute pentru fermierii mari, acuză mici crescătorii.

Click pe poza pentru galerie!

Registrul Genealogic (RG) al Rasei Brună este condus de Agenția Națională de Zootehnie (ANZ). Rasa este slab reprezentată în România, deși este recunoscută pentru calitățile deosebite ale laptelui, procent bun de grăsime și proteine. Sunt 220.00 de capete de vaci și juninci, din care doar 10.000 de animale sunt în ferme mari. Celelalte exemplare sunt risipite în gospodăriile țărănești. Efectivul existent nu permite derularea unui program de ameliorare, astfel că RG nu a fost cedat de ANZ asociației care reprezintă crescătorii de Brună.

„În anii trecuți, prin 2013, mulți dintre fermierii care dețineau peste 20 de capete de vaci și-au împărțit fermele în două. De ce? Un fermier care crește peste 20 de capete este obligat să aibă animalele înscrise în Controlul Oficial al Producțiilor (COP). Crescătorii încasau doar ajutorul național tranzitoriu și nu prea le venea să plătească pentru COP. Taxa este aproximativ 2,8 lei pe cap de vacă pe lună și ajungeau la câteva milioane de lei vechi pe an. Acum e alta situația. Sprijinul cuplat e mare, undeva la 11 milioane de lei vechi, fermierii sunt interesați să-l încaseze. Din păcate, crescătorii noștri nu știu cum să procedeze și pierd startul. În primul rând, animalele trebuie înscrise în COP. Un tehnician veterinar ia probe de lapte etc., datele strânse merg la asociația fermierilor care execută COP și abia după aceea animalul poate fi înscris în Registrul Genealogic”, spune Dorel Codrea, președintele Asociației „Bruna-Schwyz” Maramureș.

Sprijinul se acordă doar fermierilor care dețin peste 10 capete de bovine, de lapte sau pentru carne. Fermierii mari care cresc Brună le-au înscris în RG, așa că ei își vor încasa sprijinul cuplat. „Au fost prost negociate criteriile de eligibilitate. Am încercat să discutăm la Ministerul Agriculturii. Fără șanse. Asociația noastră este membră în Federația Europeană pentru Rasa Brună. Când mergi în Europa cu argumente solide, nu se poate să nu ți le accepte. Dar aici e o luptă între marii fermieri și micii crescători. Este motivul pentru care s-a și stabilit să se dea sprijinul cuplat de la 10 capete în sus. Vrem să schimbăm această condiție. Sunt exemplare valoroase din Rasa Brună în România, dar aceste animale se găsesc în micile ferme”, susține Codrea.

Asociația pe care o conduce acesta și-a unit forțele cu o asociație de crescători de vaci din Satu Mare și speră să reușească astfel să preia RG al rasei Brună.

 

Mai mulți bani pentru bovinele eligibile

Sprijinul cuplat ar putea fi anul acesta mai mare de 250 euro/vaca de lapte și 300 euro/vita de carne. Numărul animalelor solicitate la plată este mai mic de 300.000 de capete, pentru cât este pregătit bugetul, din cauză că acordarea sprijinului cuplat este condiționată de înscrierea animalelor în Controlul Oficial al Producțiilor (COP) și în Registrul Genealogic al rasei, ceea ce presupune costuri suplimentare pentru crescătorii de animale.

„Cheltuielile cu controlul oficial al producțiilor sunt în jur de 200 de lei/cap de bovină/an, din care statul suportă 70%, iar Registrul genealogic este susținut 100% de stat. (...) Aici e și o mare lipsă de încredere a fermierilor că se poate obține o asemenea sumă pe cap de animal. În momentul în care vor vedea că fermierii au primit banii, fermierii care au făcut acest efort financiar, pentru că este un efort financiar la controlul performanțelor și la registrele genealogice, sunt convins că, fiind o schemă cu inventariere anuală, anul viitor ne vom apropia de cele 300.000 de capete de bovine pentru care avem finanțare”, spune Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

 

 

OLANDEZII NE ÎNVAȚĂ SĂ PRODUCEM MAI MULT LAPTE

Ministerul Agriculturii a anunțat, pe 5 octombrie 2015, lansarea unui parteneriat între România și Olanda prin care se urmărește creșterea producției autohtone de lapte de vacă destinat procesării la 2,5 milioane de tone/an, până în 2020, de 2,5 ori mai mult decât anul trecut.

Proiectul în sectorul laptelui promovează fermele de familie, ca soluție pentru dezvoltarea lanțului producție, procesare și vânzare a laptelui. Pentru început, proiectul va fi implementat în mai multe ferme din Transilvania, care vor fi sprijinite de olandezi să își dezvolte afacerea și să obțină, cu costuri minime, un lapte de cea mai bună calitate.

Vizualizat: 568 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?