Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Metodă nouă pentru a demasca fraudele ecologice

Publicat: 15 octombrie 2019 - 10:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au dezvoltat o nouă tehnică ce îşi propune să ajute agenţiile publice şi interesele comerciale să combată alimentele ecologice etichetate în mod fraudulos.

Creşterea cererii consumatorilor şi perspectivele asigurării unor profituri mai mari pentru producători au făcut ca alimentele ecologice să fie sensibile la fraude alimentare. Deşi controalele alimentare daneze sunt destul de stricte şi există o trasabilitate a produselor comercializate, chiar şi în această ţară apar situaţii în care unele fruce sau legume se dovedesc că nu au fost cultivate în sistem ecologic, cu toate că ajung la raft să fie etichetate drept bio.

legume bio_bÎn timp ce mijloacele actuale de a afla dacă un fruct sau o legumă sunt cu adevărat ecologice se concentrează pe identificarea reziduurilor de pesticide, Kristian Holst Laursen, profesor asistent la Universitatea din Copenhaga, a dezvoltat o metodă mult mai simplă care determină modul în care culturile ecologice sunt fertilizate.

De exemplu, utilizarea pesticidelor pe un câmp vecin sau urme din producţia convenţională anterioară pe un câmp acum ecologic poate altera culturile. Mai mult decât atât, analiza reziduurilor de pesticide nu este în măsură să dezvăluie dacă toate regulile pentru producţia ecologică au fost respectate, cum ar fi absenţa îngrăşămintelor anorganice.

"Metoda noastră nu dezvăluie dacă pesticidele au fost folosite, ci dacă culturile ecologice au fost fertilizate corect. Ca atare, metoda completează controalele analitice existente şi, în general, oferă o imagine mult mai detaliată a istoricului cultivării acestor produse", explică Kristian Holst Laursen.

Vizualizat: 515 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?