Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Medici veterinari vs. ANARZ

Publicat: 03 iulie 2013 - 16:00
12 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ordinul pentru aprobarea procedurilor de autorizare a operatorilor economici care desfășoară activități și servicii în domeniul însămânțărilor artificiale la animale (Ord. MADR 340/16 mai 2013, publicat în M.Of. 297/24 mai 2013) „scoate medicul veterinar de liberă practică din circuitul însămânțărilor artificiale”, acuză Patronatul Medicilor Veterinari Privați din România (PMVR), care cere completarea actului normativ ce pune pe primul loc asociațiile crescătorilor de animale

Click pe poza pentru galerie!

„Deși medicul veterinar de liberă practică a preluat, în ultima perioadă, greul activității de reproducție la bovine, pe un teritoriu abandonat de ANARZ, contribuind în tot acest timp la ameliorarea și creșterea valorii genetice a bovinelor în numeroase zone din țară, un Proiect de ordin al MADR dorește să ne întoarcă cu 10 ani în urmă, scoțând medicul veterinar de liberă practică din circuitul însămânțărilor artificiale, încercând să reînvie un defunct, respectiv asociațiile județene fantomă de crescători de animale care aparțineau angajaților ANARZ și care nu au făcut nimic decât să încaseze cotizații”, afirmă reprezentanții PMVR, într-un document semnat de președintele Patronatului, Bogdan Novenschi.

PMVPR a trimis, în 28 mai 2013, ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, o solicitare de amendare a Proiectului de Ordin, solicitând și sprijinul Colegiului Medicilor Veterinari din România.

Mai exact, PMVR propune ca „distribuitorii” de material seminal congelat (MSC), definiți la Art. 2 lit d) din Ordin, să fie atât „asociația județeană de crescători de animale autorizată care achiziționează și distribuie material seminal congelat, pe baza unui contract încheiat la începutul anului valabil, la solicitarea crescătorilor de animale, cu avizul autorității competente teritoriale, către operatorii de însămânțări artificiale autorizați, considerați utilizatori”, cum prevede actul normativ, cât și „distribuitorii autorizați în condițiile legii”.

Medicii veterinari susțin că „limitarea numai către asociațiile județene să fie distribuitor de material seminal constituie o încălcare a principiilor concurenței pe piață, iar teritorializarea asociațiilor la județene contravine principiilor liberei asocieri a fermierilor care au în vedere, în primul rând, criterii de rasă, performanțe sau cel mult regiuni (ex. Asociația de Bălțată cu Roșu tip Siemental, Asociația vacilor de lapte tip Holstein etc.)”.

În plus, „ar obliga utilizatorul și beneficiarul să folosească numai material seminal care îl distribuie respectiva asociație, care poate decide pe alte criterii de unde se aprovizionează, în contradicție, poate, cu dorințele beneficiarului. (...) Distribuitorii de material seminal autorizați distribuie, în general, material seminal provenit de la firme renumite pe plan momdial ca și producători și distribuitori de material seminal. Astfel, beneficiarul final va putea să obțină cea mai bună calitate, la cel mai bun preț”.

PMVR mai afirmă că definiția din Ordin va fi greu de interpretat „în cazul în care România va trece pe modelul administrativ pe regiuni de dezvoltare”, dar și că „nu văd rostul unui contract încheiat la începutul anului, deoarece un contract de furnizare între un distribuitor și un beneficiar sau utilizator trebuie să respecte anumite condiții legale, iar perioada de valabilitate este la latitudinea semnatarilor”.

PMVR vrea, de asemenea, ca „medicii veterinari posesori ai atestatului de liberă practică organizați în condițiile legii” să fie incluși la categoria „utilizator” de MSC, definit la Art. 2 . lit. e) din Ordin ca „operatorul de însămânțări artificiale autorizat, care prestează activități de însămânțări artificiale”.
„Medicii veterinari, conform legii 160/1998 cu completările și modificările ulterioare, au ca și activități de liberă practică autorizate prin atestatul de liberă practică eliberat de Colegiul Medicilor Veterinari din România, însămânțările artificiale.

În plus, în curicula școlară, la disciplina de reproducție se studiază tehnica însămânțării artificiale la vacă. (...) Susținem, așadar, includerea medicilor veterinari în cadrul utilizatorilor, fără alte autorizări din partea ANARZ; eventual, aceștia să fie înregistrați automat ca și însămânțător autorizat, în urma unei solicitări scrise din partea acestuia”, motivează PMVR.

Ce-a de-a treia solicitare a PMVR privește completarea definiției „beneficiarilor” de MSC (Art. 22, pct. 3 din Anexa 1) care prevede că „materialul seminal congelat în paiete va fi livrat către beneficiar (asociație județeană de crescători autorizată, fermier -crescător, înregistrat ca persoană fizică autorizată, inclusiv primării), numai în goblete cu capacitate corespunzătoare numărului de doze solicitate”.

PMVR dorește să fie incluse la beneficiari și „cabinete medicale veterinare înregistrate în condițiile legii”, motivând că acestea „sunt formele de organizare ale medicilor veterinari de liberă practică, iar, la solicitarea lor, pot deveni beneficiari, având personalitate juridică (SRL, SA, CMV)”.

 

„Sperăm să facem ordine în piața însămânțărilor”

„Medicii veterinari au fost incluși la utilizatori care execută însămânțarea artificială, nu i-am scos cu nimic. Dacă se uitau în proceduri, scrie foarte clar că utilizatori sunt operatorii de însămânțări artificiale și persoanele fizice care au studii superioare de specialitate, iar ăștia-s veterinarii și zootehniștii, dar se face modificarea asta, i-am pus încă o dată cu nume și prenume, ca să nu mai fie nici o problemă.

La distribuitori, sunt asociațiile județene de crescători și depozitele de material seminal, care aduc din import. La beneficiari, sunt medicii veterinari, nu pot să-i spun cabinet veterinar”, ne-a declarat Dan Gheorghe Neață, fost director al ANARZ și, în prezent, director general adjunct în Ministerul Agriculturii. Acesta a precizat că actul normativ a fost aprobat „cu acordul crescătorilor de animale, care și-au spus punctul de vedere”.

„Sunt proteste din partea asociațiilor de operatori de însămânțători, a SEMTEST-urilor, a tuturor comercianților de MSC, pentru că nu le convine deloc ca materialul să ajungă la operatorii însămânțători doar prin asociațiile recunocute prin ordin de ministru, pentru că, astfel, nu mai pot vinde orice scursuri și nu mai pot să facă un dezastru în populație, să lase ameliorarea în România la libera latitudine a operatorului însămânțător”, ne-a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, care a adăugat că prin apariția acestui act normativ „sperăm să facem ordine în piața însămânțărilor”.

Vizualizat: 1152 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [12]  
Pagini: [1]  1   
12.
ameliorare
|
02. 24, 2014. Monday 22:30
bai medicilor vet vedeti va de cateii vostrii
11.
despre medici
|
11. 15, 2013. Friday 20:12
doctori 99 nau in cap de cat bani al nostru nu stie numai sa vaccineze gaini si caini, in grajd miroase cum sa insaminteze
10.
DESPRE MEDICI
|
07. 17, 2013. Wednesday 08:44
Cineva comenta ca face insamintare artificiala legat la ochi.Tot asa elibereaza adeverinte pentru vaca defavorizata,pe 10 lei /cap,sau 50 lei pe exploatatie fara sa elibereze chitanta.Numerele matricole le tin fermieri ani in punga ,pentru-ca marii doctorii nu au timp sa le puna.Nu mai vorbim de corectitudinea datelor din opasapoarte,sau cum au condusa evidenta electronica.Cit despre interventii specifice ,noaptea ce sa mai vorbim .Si cu toate astea indivizii sunt totipotenti precum celulele stem.Cit despre genetica,ameliorare la cit au studiat nu ma mira.Uni au probleme cu recunoasterea raselor dapai cu diviziunea celulara,transmiterea caracterelor etc.Apropo mai stiu ceva.Sa vinda cota de lapte desi nu au avut niciodata vaci.Meseriasi,nu?
9.
intrebare
|
07. 13, 2013. Saturday 11:46
Colegiul medicilor veterinari a sesizat ca in ROMANIA nu sa mai testat nici un taur? asta trebuia sa ii ingrijoreze daca stie cineva acolo ameliorare.Citi tauti doreste sa difuzeze colegiul prin medicii veterinari ca acest deziderat sa se realizeze.Rominia este singura tara Europeana in care programul de testare nu functioneaza.ANARZ TREZESTETE
8.
sa reglementat foarte prost
|
07. 13, 2013. Saturday 11:29
este normal ca cei de specialitate sa execute insamintarea artificiala dar acest lucru implica si testarea viitorilor tauri.Am o intrebare pe care o pun celor care au elaborat ordinul... de ce nu se spune nimic de acest lucru si cum poate fi obligat medicul veterinar si inginerul zootehnist sa se inplice si in aceasta activitate.Consider ca este concurenta neloaiala fata de asociatii la care le pretindeti sa participe la programe de ameliorare si foarte multe cerinte pentru acreditate.
7.
Au fost o data medici veterinari.
|
07. 11, 2013. Thursday 14:02
Baietii astia,care fac individualizarea la pasti,umfla efectivele la ovine,caprine pasari cit sa poata lua uni fonduri europene,gratuitati de la stat sau sai-i asigure postul.Nu mai vorbim de cum au condusa evidenta pe calculator si citi bani pierd fermierii din cauza lor.Cu toate acestea nu le ajunge.Au uitat sa bage mina in vaca.Sunt doar inspectorii de mici,si acum vor si insamintarea.La cita genetica si ameliorare stiu ma mir ca nu solicita sa faca transfer de embrioni sau clonare.Consultatii fermierii,mici crescatori si veti vedea cu ce se ocupa marii doctori.Din nefericire si celalalt aspect este adevarat.Anarzu a murit pe mina fostilor conducatori,desi aceasta institutie ar fi trebuit sa fie virful de lance al zootehniei romanesti.
6.
am tot respectul
|
07. 09, 2013. Tuesday 19:08
am tot respectul pentru meseriasii adevarati si pentru medicii veterinari care fac insamintari artificiale ,sunt convins ca o fac foarte bine, dar aceasta activitate trebuie sa se faca intru-un mod organizat cu material semnial valoros din punct de vedere genetic. Operatorul de insamintari artificiale indiferent de specialitatea lui de baza, trebuie sa fie un pion coordanat tehnic conform programului de ameliorare elaborat de asociatia de crescatori din care fermierii pe care ii deservesc fac parte
5.
replica la comentariul ANONIMULUI
|
07. 08, 2013. Monday 11:16
BAI FRAIERE SUNT MEDIC VETERINAR DAR LA PARIU CU TINE CA-S DAU LECTII LA CE CAPITOL VREI TU IN REPRODUCTIE IAR DACA-I VORBA DE INSAMANTARI ARTIFICIALE LA PARIU CU TINE CA FAC INSAMANATARE ARTIFICIALA LEGAT LA OCHI
4.
Ameliorare
|
07. 07, 2013. Sunday 12:33
Din comentariile citite am tras concluzia ca doar niste idioti care scriu "cum-i pasa de..." in loc de "cum imi pasa" ar fi putut sa comenteze.A face insamantare artificiala la bovine presupune inainte de toate stiinta si nu insamantarea vitelelor de un an asa cum fac mai toti handicapatii de in insamantatori sa altii ca ei care acum se simt amenintati de medicul veterinar care are bunul simt sa faca totul ca la carte, cu respectarea tuturor procedurilor. Daca intereseaza pe cineva ameliorarea raselor de bovine primul este medicul veterinar ca sa nu mai fie cazul sa faca "curatenie" dupa toti tractoristii ,insmantatori ,zootehnisti sau ce naiba or mai fi ei.
3.
medici veterinaqri sa lase ameliorarea animalelor nu este treaba lor ca nu au invatat asta la facultate ...
|
07. 07, 2013. Sunday 11:33
un program de ameliorare a bovinelor nu se poate desfasura decit prin asociatii ale crescatorilor, acestia hotarasc in functie de directiile urmarite ce MSC trebuie sa achizitioneze,cabinetele veterinare si operatorii insamintatori presteaza doar servicii si nu pot hotari asupra programului de ameliorare,Materialul seminal de taur nu este o marfa oarecare si nu poate circula liber,in toate tarile europene infuzia de gene este controlata de asociatiiile de crescatori,deci orice discutie privindlibera circulatie a MSC este in defavoarea ameliorarii bovinelor.
2.
poate este necesar o completare
|
07. 07, 2013. Sunday 11:06
consider ca este necesar adaugarea la procedura ,, asociatie judeteana care participa la programul de ameliorare a cartilor de rasa,in acest caz nu vor mai fi comentarii lipsite de profesionalism ca cele a medicilor veterinari
1.
Nu lasati sa ne distruga acesti mercenari ai zootehniei.
|
07. 04, 2013. Thursday 11:56
Nu se poate, nu se poate, dupa ce au pacalit crescatorii de ovine cu identificarea acum vor sa intre peste operatori insamantatori in zootehnie. Probabil e rostul de ceva banuti , au cam terminat pe la identificare si intra pe o alta zona. Lasă ca le pasa lor de ameliorare cum-i pasa de mine daca animalele sunt de prasila sai pt sacrificare. Banul si atat la acesti indivizi fara bun simt si fara respect fata de fermier.
Rezultate: [12]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?