Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Matca: Pierderi însemnate în legumicultură

Publicat: 27 martie 2013 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cauzele: vremea capricioasă şi mraniţa necorespunzătoare

Click pe poza pentru galerie!

Vremea rea din ultimele zile a produs pagube însemnate legumicultorilor din comuna Matca. Vântul puternic care a bătut cu peste 100 km/oră a smuls pur şi simplu învelişul din folie de polietilenă, iar în unele locuri a deteriorat sistemul de susţinere din lemn al solariilor.

Şi cum un necaz nu vine niciodată singur, temperaturile sub zero grade şi ninsoarea au compromis producţia de trufandale pe mai bine de 25 de hectare din spaţiile protejate.


Prima cultură - întârziată

Mulţi fermieri şi-a pierdut prima cultură de castraveţi, tomate, ardei şi salată, aşa că au fost nevoiţi să elibereze spaţiile de cultură şi să semene din nou. Acest lucru va însemna pentru cultivatori cheltuieli în plus, o întârziere şi o diminuare semnificativă a producţiei de legume de primă apariţie.

 

„În Matca este doliu financiar”

„Încă nu ştiu care sunt dimensiunile pagubelor la această dată, dar pot să spun că în Matca este doliu financiar”, ne-a declarat pentru portalul Agroinfo Mircea Croitoru, preşedintele Societăţii Agricole “Legume-Fructe Matca”.

Mircea Croitoru cultivă legume pe o suprafaţă de 2.000 mp de solar. El spune că a salvat culturile de castraveţi, tomate, ardei şi salată, dar a avut parte de un alt necaz. Din cauza întreruperii furnizării energiei electrice, i-a cedat centrala termică care asigura temperatura în solar. Aceeaşi păţanie li s-a întâmplat şi altor legumicultori.

 

Castraveţii – cei mai afectaţi

Specialiştii susţin că temperatura rece şi luminozitarea precară afectează, în general, castraveţii, cultură mai sensibilă, unde pierderile de producţie pot fi şi de 30 - 40 la sută.

 

Mraniţa necorespunzătoare

În acest ciclu de producţie, legumicultorii din Matca s-au mai confruntat cu un alt gen de probleme care au produs pagube însemnate la producerea răsadurilor. Unii dintre cultivatori au folosit necorespunzător dejecţiile de pasăre de la complexul avicol din comună.

Din cauza amoniacului degajat,  plantele s-au îngălbenit şi s-au oprit din dezvoltarea firească. De asemenea, gunoiul de grajd folosit la prepararea amestecului nutritiv nu a fost pregătit corespunzător, fapt ce a condus la pierderea răsadurilor din ghivece încă înainte de plantare. 


O comisie locală constituită special va stabili care sunt pierderile cultivatorilor din Matca.  

Vizualizat: 645 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!