Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

MĂSURI URGENTE PENTRU SPORIREA PRODUCȚIEI PAJIȘTILOR

Publicat: 01 iunie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În recentul „Ghid de întocmire a amenajamentelor pastorale”- întocmit de ICD Pajiști - Brașov, lucrare finanțată și difuzată prin grija MADR către toate unitățile administrativ-teritoriale din țara noastră, sunt trecute principalele măsuri de sporire a producției de iarbă.

Click pe poza pentru galerie!

Din păcate, multe din aceste măsuri nu sunt operaționale din cauza înscrierii majorității suprafețelor de pajiști permanente la diferite măsuri de agromediu care restricționează utilizarea unor produse chimice necesare corectării acidității solurilor, fertilizării, reînsămânțării și supraînsămânțării cu specii din afară, combaterii vegetației dăunătoare, recoltării la epoci mult întârziate față de cea optimă ș.a. Ideal ar fi fost ca măsurile de îmbunătățire ale covorului ierbos degradat al pajiștilor să fi fost efectuate înainte de înscrierea lor la APIA.

Acum este târziu, beneficiarii subvențiilor respectă normele de agromediu și pajiștile rămân în starea lor de degradare cu producții de iarbă mici și de slabă calitate furajeră, afectând și biodiversitatea acestora.

În acest caz, prin restricțiile de agromediu, perioada de îmbunătățire a covorului ierbos este mult mai lungă decât în cazul aplicării unor metode convenționale.

Recomand ca pe suprafețele de pajiști supuse unui regim de agromediu, pe lângă nivelul de 40 kg/ha/an azot din resursă organică, prin târlire sau aplicarea gunoiului de grajd, să efectuăm cu strictețe lucrările de combatere a vegetației nevaloroase și să respectăm încărcarea optimă cu animale și durata sezonului de pășunat, acțiuni care în timp mai îndelungat duc la rezultate bune.

O analiză detaliată privind capacitatea furajeră a pajiștilor permanente și valorificarea ei la un nivel superior, în funcție de trei parametri de bază - producția de iarbă, durata de pășunat și necesarul zilnic de iarbă pentru un UVM, citiți în paginile 46-47.

Vizualizat: 675 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!