Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

MĂSURI URGENTE PENTRU SPORIREA PRODUCȚIEI PAJIȘTILOR

Publicat: 01 iunie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În recentul „Ghid de întocmire a amenajamentelor pastorale”- întocmit de ICD Pajiști - Brașov, lucrare finanțată și difuzată prin grija MADR către toate unitățile administrativ-teritoriale din țara noastră, sunt trecute principalele măsuri de sporire a producției de iarbă.

Click pe poza pentru galerie!

Din păcate, multe din aceste măsuri nu sunt operaționale din cauza înscrierii majorității suprafețelor de pajiști permanente la diferite măsuri de agromediu care restricționează utilizarea unor produse chimice necesare corectării acidității solurilor, fertilizării, reînsămânțării și supraînsămânțării cu specii din afară, combaterii vegetației dăunătoare, recoltării la epoci mult întârziate față de cea optimă ș.a. Ideal ar fi fost ca măsurile de îmbunătățire ale covorului ierbos degradat al pajiștilor să fi fost efectuate înainte de înscrierea lor la APIA.

Acum este târziu, beneficiarii subvențiilor respectă normele de agromediu și pajiștile rămân în starea lor de degradare cu producții de iarbă mici și de slabă calitate furajeră, afectând și biodiversitatea acestora.

În acest caz, prin restricțiile de agromediu, perioada de îmbunătățire a covorului ierbos este mult mai lungă decât în cazul aplicării unor metode convenționale.

Recomand ca pe suprafețele de pajiști supuse unui regim de agromediu, pe lângă nivelul de 40 kg/ha/an azot din resursă organică, prin târlire sau aplicarea gunoiului de grajd, să efectuăm cu strictețe lucrările de combatere a vegetației nevaloroase și să respectăm încărcarea optimă cu animale și durata sezonului de pășunat, acțiuni care în timp mai îndelungat duc la rezultate bune.

O analiză detaliată privind capacitatea furajeră a pajiștilor permanente și valorificarea ei la un nivel superior, în funcție de trei parametri de bază - producția de iarbă, durata de pășunat și necesarul zilnic de iarbă pentru un UVM, citiți în paginile 46-47.

Vizualizat: 526 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?