Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Măsura 121 se deschide în 20 mai

Publicat: 13 mai 2014 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prima sesiune de depunere de proiecte finanţate din PNDR 2014-2020 va fi deschisă pe 20 mai 2014

Click pe poza pentru galerie!

115 mil. euro (95% contribuţia UE, 5% - a României) vor fi alocaţi pentru modernizarea fermelor: 50 mil. euro pentru sectorul vegetal, 50 mil. euro pentru cel zootehnic (achiziţii de utilaje ‐ câte 40 mil. euro; proiecte cu construcţii montaj - câte 10 mil. euro) şi 15 mil. euro pentru implementarea standardelor pentru lapte crud. Alte 35 mil. euro vor fi alocate special pe Măsura 121 pentru fermele de familie: câte 17,5 mil. euro pentru vegetal, respectiv zootehnic.

Plafonul minim pentru un proiect finanţat prin Măsura 121 este de 5.000 euro şi poate ajunge la 2 mil. euro pentru ferme individuale şi la 4 mil. euro pentru proiecte depuse de forme asociative. Sprijinul nerambursabil poate varia între 40% şi 70%. Depozitarea este cheltuială eligibilă pe Măsura 121 numai pentru producţia fermei respective, iar capacitatea depozitului trebuie corelată cu producţia obţinută în cadrul fermei.

 

Ferma de familie: 2-50 UDE

Beneficiarii banilor pentru fermele de familie sunt fermierii cu exploataţii de 2-50 UDE. Exploataţiile rezultate din fracţionarea în 2013/2014 a altor exploataţii nu vor fi eligibile. La proiectele de modernizare, dimensiunea se va calcula pentru anul în curs, la data depunerii Cererii de Finanţare. În cazul proiectelor ce prevăd activităţi agricole complet noi, dimensiunea economică va fi cea rezultată după realizarea investiţiei. Beneficiarul sau reprezentantul legal trebuie să dovedească o pregătire profesională, în raport cu proiectul.

 

Proiecte de maxim 125.000 euro

Pentru toate proiectele depuse pe Măsura 121 ‐ ferme familiale, atât pentru sectorul zootehnic, cât şi pentru cel vegetal, valoarea maximă eligibilă a unui proiect va fi de 125.000 euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil - de 40% (50.000 euro), dar poate creşte cu câte 10% pentru: tinerii agricultori care au sub 40 ani la data depunerii Cererii de Finanţare, investiţii în zone montane defavorizate, zone defavorizate şi arii protejate, precum şi pentru operaţiuni ca „Îmbunătăţirea eficienţei utilizării şi depozitării îngrăşămintelor cu azotat”, „Instalaţii pentru tratamentul apelor reziduale”.

Formele asociative pot primi maxim 50.000 euro, fără alte majorări. „(...) diferit faţă de anul trecut este că vom avea în vedere să fie angajate numai rudele până la gradul trei. Nu se permite angajarea de persoane străine în cadrul fermelor de familie", a declarat directorul general adjunct al APDRP, Nicolae Popa.

MADR va pune la dispoziţia micilor fermieri şase proiecte tip, atât pentru sectorul vegetal, cât şi pentru cel zootehnic, odată cu deschiderea sesiunii de depunere din luna mai. Ulterior vor mai fi întocmite alte 4-5 proiecte, a mai spus Popa.

 

Produse pentru pulverizare aeriană

Şapte produse de protecţia plantelor de la BayerCropScience, un insecticid de la Syngenta şi un insecticid omologat de Chemtura vor putea fi utilizate pe teritoriul României prin pulverizare aeriană. Lista acestor produse, cuprinsă într-un proiect de Ordin publicat de MADR, va intra în vigoare după ce primește avize atât din partea MADR, cât și a Ministerului Mediului și Ministerului Sănătăţii: Biscaya 240 OD (substanţă activă tiacloprid), Decis 25 WG (deltametrin), Falcon 460 EC (Triadimenol + tebuconazol +spiroxamină), Folicur Solo 250 EW (tebuconazol), Nominee 400 SC ( Bispiribac-sodiu), PROFILER 71,1WG (Fluopicolid + fosetil de aluminiu), ZANTARA 216 EC (Bixafen + tebuconazol) - toate omologate de BayerCropScience, Germania; Karate Zeon (Lambda-cihalotrin) - deţinătorul omologării Syngenta Ltd, Anglia; DIMILIN 48 SC (Diflubenzuron) - deţinătorul omologării Chemtura Europe Ltd, Anglia.

 

INFO

POLITICĂ
Băsescu îl vrea tot pe Cioloş

Opţiunea României pentru viitoarea componenţă a Comisiei Europene este să menţină portofoliul pentru Agricultură şi să-l propună pe Dacian Cioloş să rămână comisar pentru acest domeniu, urmând să-i asigure sprijinul politic necesar făcând alianţe cu diferite state, a declarat preşedintele Traian Băsescu, într-un interviu citat de Agerpres. Băsescu susţine că şi premierul Victor Ponta ar fi de acord cu menţinerea lui Cioloş la Bruxelles.

CREDITE AGRICOLE
11 mld. lei, în 2013

Volumul creditelor acordate în agricultură în 2013 a fost de 11 mld. lei, iar aproape 20% din această sumă a fost garantată de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), a declarat Veronica Toncea, director general al FGCR. În 2012, creditele acordate în agricultură au însumat 9,6 mld. lei.
Potrivit datelor FGCR, la finele lunii februarie 2014 erau în sold 16.000 beneficiari, cea mai mare pondere în portofoliu având-o CEC Bank, iar cca. 2.050 de beneficiari PNDR şi-au realizat obiectivele de investiţii.

PIAŢA CEREALELOR
Bursa Corabia, aproape gata

Bursa de cereale din Corabia va fi funcţională din vara 2014, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Olt. În aprilie a fost redactat actul constitutiv al societăţii ce va administra bursa şi au fost selectate primele persoane în vederea angajării. Societatea va avea ca acţionari Bursa Română de Mărfuri (50%), CJ Olt (25%) şi Consiliul Local Corabia (25%). Actul constitutiv trebuie aprobat de toţi acţionarii. CJ Olt ar putea aproba documentul în a doua parte a lunii mai.

Vizualizat: 710 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?