Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Măsura 121, deschisă în mai

Publicat: 09 aprilie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a transmis, în 21 martie 2014, prima variantă a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 către Comisia Europeană

Click pe poza pentru galerie!

Chiar dacă nu a fost încă adoptat formal, textul Regulamentului pe baza căruia statele membre îşi pot finaliza Programele de Dezvoltare Rurală a fost deja adoptat de către Comisia Europeană (CE) şi aşteaptă aprobarea Parlamentului şi a Consiliului UE, care au la dispoziţie încă două luni pentru a-şi da aprobarea, prin acord tacit sau direct prin vot, declara, la jumătatea lunii martie, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş. Acesta s-a declarat optimist că textul Regulamentului va fi aprobat de cele două instituţii europene.

 

Reguli actuale cu bani din PNDR-ul viitor

Prima măsură din PNDR 2014-2020, respectiv „Modernizarea fermelor”, ar putea fi lansată în mai 2014 şi va avea alocaţi 150 mil. euro, susţin reprezentanţii MADR. România este pregătită să deschidă o primă măsură din noul PNDR a doua zi după ce apar regulamentele europene și după trimiterea variantei oficiale a PNDR, declara recent George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Contractele de finanţare vor fi semnate, însă, numai după aprobarea oficială a PNDR 2014-2020 de către CE. Cei 150 mil. euro vor fi împărţiţi pe vegetal, zootehnie şi alte priorităţi, ne-a declarat Mihai Herciu, director general al Autorităţii de Management pentru PNDR (AM-PNDR). „Măsura 121 se va deschide cu criteriile de eligibilitate şi de selecţie aşa cum sunt stabilite prin actualul PNDR, dar banii vor fi plătiţi din alocarea viitorului program de dezvoltare rurală”, a precizat Herciu. Acesta a mai spus că Ghidul solicitantului modificat pentru măsura „Modernizarea exploataţiilor” va fi publicat la începutul lunii aprilie 2014, iar sesiunea va fi deschisă timp de o lună.

Pentru viitoarele sesiuni PNDR, directorul AM-PNDR ne-a mai declarat că se urmăreşte ca perioada de la depunerea proiectului până la contractare să nu depăşească şase luni de zile.

PNDR 2014-2020 are alocate 8,015 mld. euro, disponibile prin 14 măsuri. Contribuţia României va fi între 15% şi 25%, diferind pe diversele măsurile incluse în PNDR. Cea mai importantă măsură din noul PNDR vizează „Investiţii în active fizice” şi are prevăzută o alocare de 1,932 mld. euro, cu trei submăsuri, respectiv modernizarea fermelor, procesare şi infrastructură. Cea mai mare sumă - 1,025 mld. euro - este orientată către modernizarea fermelor.

 

Noutăţi PNDR 2014-2020

Femierii mici şi mijlocii vor avea la dispoziţie proiecte tip gratuite făcute de Ministerul Agriculturii pentru PNDR 2014 - 2020, iar cei care vor integra producţia vor avea punctaje suplimentare la evaluarea proiectelor, a declarat  ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa de prezentare a noului Program de dezvoltare rurală. „Aveţi o fermă de producţie vegetală şi vreţi să faceţi depozitare sau vreţi să faceţi procesare, cu siguranţă veţi avea punctaj suplimentar în faţa celui care face doar procesare, fără să aibă şi ferma respectivă”, a explicat ministrul Agriculturii.

O altă noutate este că toate cele 14 măsuri din noul PNDR vor avea sesiuni continue de depuneri de proiecte, cu evaluare trimestrială. De asemenea, va fi introdusă o listă de preţuri de referinţă la achiziţia de utilaje. „Dacă beneficiarii se încadrează în preţurile de referinţă, procedura de achiziţii publice va fi mult simplificată, nu mai trebuie să treacă prin toţi paşii prevăzuţi până acum”, a explicat Constantin. Noul PNDR mai prevede menţinerea însă a avansului de 50% şi pentru beneficiarii publici, şi pentru cei privaţi.


PAC

IMPAS
Implementare

Acordul între Consiliul miniştrilor Agriculturii din statele UE şi Parlamentul European privind implementarea actelor delegate în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) este în impas, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, după Consiliul AGRIFISH de la finalul lunii martie a.c. Acesta a precizat că pe 6 aprilie 2014 era programată o reuniune a Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European pentru discutarea acestor acte, subliniind că „este foarte important pentru viitorul implementării PAC ca, până atunci, respectiv până pe 16 aprilie, să se ajungă la un acord, astfel încât Parlamentul să aprobe această propunere de a avea şi acte delegate, adică de a delega anumite atribuţii pe care PE le are către Comisia Europeană”.

Acord privind PAC

Potrivit lui Constantin, „există un mandat ferm al Consiliului şi sper că nu numai comisarul, ci şi noi, miniştrii din statele membre, să putem avea discuţii constructive în perioada următoare cu parlamentarii români sau din alte state, astfel încât să înţeleagă faptul că acum avem nevoie, dincolo de orice fel de ambiţie între instituţiile europene, de un acord privind PAC şi să trecem cât mai repede la implementarea noilor prevederi”, a spus ministrul.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că procesul pentru adaptarea tuturor procedurilor naţionale la PAC 2014-2020 va fi lung şi impune modificări de durată, menţionând doar schimbarea cererilor de plată de la APIA, precum şi a soft-urilor care administrează aceste schimbări.

Vizualizat: 799 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?