Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Maschio Gaspardo schimbă fața agriculturii moldave

Publicat: 05 septembrie 2017 - 15:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cea de-a șasea întâlnire din acest an în câmp cu fermierii din România, a producătorului italian de tehnică agricolă Maschio Gaspardo, s-a desfășurat la finalul lunii iulie în zona Moldovei. Evenimentul a fost organizat împreună cu SC Green Expert Iași, distribuitor de utilaje.

 

Deși a fost o zi cu precipitații abundente, iar tractoarele, mașinile și utilajele agricole nu au putut fi urmărite la lucru în toată plenitudinea lor, unele demonstrații au fost totuși executate. Aceasta, deoarece organizatorii au ținut să arate faptul că un utilaj agricol bun poate face față inclusiv încercărilor climatice. „Nu ne-a intimidat ploaia aceasta năprasnică și îndelungată, ci chiar ne-a bucurat. A adus apa atât de necesară pamântului și plantelor. Pe de altă parte, ploaia nu ne-a împiedicat să ducem până la capăt evenimentul, cu atât mai mult cu cât tehnica agricolă furnizată de Maschio Gaspardo este de vârf, modernă și pregătită să servească agricultorul, indiferent de vreme. Evident, nu luăm în discuție excepțiile, respectiv situațiile când sub nici o formă nu se poate intra în câmp”, ne declara Viorel Tăbăcaru, reprezentantul Green Expert Iași, cel care a ales ca prezentarea noutăților tehnice pentru toamna 2017 să aibă loc în zona Scânteia-Rebricea, la granița dintre județele Iași și Vaslui.

2_b

Peste 350 de semănători predate fermierilor moldoveni

Cât despre noutățile pentru toamna 2017 prezentate fermierilor din zona Moldovei în cadrul Caravanei Maschio Gaspardo, aș remarca tehnologiile conservative, care presupun utilizarea inclusiv a semănătorilor care pot lucra direct în miriște, deosebit de performante și adaptate perfect la cerințele fermierilor. „Avem livrată, chiar în această zonă, o asemenea semănătoare și de aceea am ținut ca aici să îi invităm pe toți fermierii care ne sunt parteneri și care doresc să vadă aievea această semănătoare, nu numai în imagini filmate sau fotografiate. De asemenea, foarte solicitate și cunoscute sunt scarificatoarele, făcând parte din aceeași tehnologie No-Till. Mă bucură interesul deosebit al zecilor de fermieri prezenți și apreciez temeinicia muncii prietenilor noștri de la Maschio Gaspardo. Utilajele domniilor lor sunt dintre cele mai solicitate de către producătorii agricoli din Moldova. Avem peste 350 de semănători predate fermierilor din zonă, ceea ce înseamnă că 350 de unități agricole și-au îmbunătățit performanțele și au schimbat fața agriculturii moldave, cu ajutorul acestui producător”, sublinia Viorel Tăbăcaru.

20292772_1534235173306929_4_b

Vedetele tehnice ale câmpului

Grupul Maschio Gaspardo a prezentat o gamă largă de utilaje, de la cele pentru pregătit patul germinativ, pentru semănatul de toamnă sau de primăvară, pentru administrarea îngrășămintelor, pentru tratamentul culturilor și până la utilajele pentru recoltat atât culturi agricole, cât și fânețe etc. Este considerat cel mai mare producător de tehnică agricolă prezent în România, la ora actuală realizând cel mai mare număr de unități vândute. Unele dintre aceste tractoare, mașini și utilaje agricole sunt fabricate chiar în România, la Arad, luând mai apoi drumul către Europa. „Dacă ar fi să vorbim despre vedetele evenimentului de astăzi, aș spune de la început că trebuie să înțelegem noțiunea de vedetă atât din perspectiva performanțelor tehnice - an de an îmbunătățite fix după sugestiile și nevoile exprimate de către fermieri -, cât și din perspectiva financiară - prețurile fiind menținute la cote acceptabile pentru fermierii români, chiar dacă mereu a crescut calitatea utilajelor puse la dispoziția acestora. Deși sunt mai multe vedete la prezentarea noastră, m-aș opri la trei exemple de realizări tehnice cu totul deosebite și la care pot avea acces inclusiv fermierii români. Un prim exemplu este cel al unui utilaj pentru dezmiriștit, o noutate și o mare reușită tehnică apreciată foarte mult de fermieri. Al doilea exemplu de vedetă a prezentei expoziții este cel al unei grape cu discuri ușoare, pentru dezmiriștit de suprafață, pentru prelucrarea solurilor după trecerea cu scarificatorul sau după arat. Cel de-al treilea exemplu, dar nu cel din urmă, este al unei semănători extrem de performante, care poate realiza o normă de 60-80 ha/zi, la semănat plus fertilizat și care dispune de o tehnologie înaltă, subliniind GPS-ul și controlul automat al tuturor parametrilor de lucru”, preciza directorul Green Expert Iași.

20293987_1534235109973602_3_b

„Utilajul trebuie să meargă bine atunci când ai nevoie de el, nu să arate bine când stă sub șopron!”

O precizare deosebit de importantă este aceea că, văzând în câmp utilajele și discutând permanent cu fermierii, producătorul italian de tehnică agricolă identifică noi capitole de inovare, de îmbunătățire a caracteristicilor tehnicii obținute, astfel încât să răspundă cât mai exact problemelor și dificultăților tehnice cu care se confruntă producătorii agricoli. „De la unii acumulăm informații, pe alții îi învățăm noi cum să își lucreze mai performant și mai eficient pământul. Dar, până la urmă, cu toții câștigăm, fiindcă parteneriatul asta presupune. Ceea ce ne interesează cel mai mult pe noi, acesta fiind un principiu de căpătâi, este acela de calitate permanent îmbunătățită. Eu, ca fermier, spun așa: utilajul trebuie să meargă bine atunci când ai nevoie de el, nu să arate bine când stă sub șopron! Iar de la fermierii din zona Moldovei, pe care o cunosc foarte bine, am învățat multe lucruri, au întrebări și idei foarte bune, la care noi am fost receptivi”, ne asigură Paolo Maurizio Rocchi, directorul general Maschio Gaspardo România.
Ca solicitări tehnice din zona Moldovei, cele mai multe au fost pentru semănători de prășitoare și de păioase, iar acum încep să fie tot mai cerute plugurile, discurile ușoare - aici, venind cu cel mai nou model de disc ușor, cu cadru pliabil - Maschio Gaspardo Veloce. „În Europa, am observat că are mult succes un produs obținut chiar aici, în România, la Chișineu-Criș - între Arad și Oradea. Este vorba despre Maschio Terremoto 3, care printr-o singură trecere în miriștea de grâu sau de floare sau de orice altceva, pregătește execelent terenul pentru semănat, de exemplu, rapiță. Iar o garanție a succesului acestei mașini este faptul că Germania solicită foarte mult acest produs, germanii fiind recunoscuți pentru meticulozitatea și pentru pretențiile lor. Anul acesta am făcut testările, având deja vândute în Germania 120 de bucăți și nu facem față solicitărilor. Ar trebui să fim mândri de ceea ce realizăm aici, în România, iar fermierii români ar trebui să profite și ei de ceea ce au acasă. Aceasta este recomandarea mea și pentru viitor, până acum fermierii dovedind că doresc să își doteze fermele – inclusiv prin faptul că, la AFIR, din câte am înțeles, au fost depuse proiecte de aproximativ 250 milioane de euro, fondurile disponibile fiind de 65 milioane de euro”, arăta Paolo Maurizio Rocchi.

20293122_1534235163306930_7_b

Zece ani de parteneriat Maschio Gaspardo și Green Expert Iași

Cât privește formulele de susținere financiară a investițiilor în dotarea tehnică a fermelor agro-zootehnice, la întâlnirea de la Iași, Paolo Rocchi a anunțat disponibilitatea ca, împreună cu Green Expert Iași, să prefinanțeze achizițiile, în condiții de dobândă cuprinse între 0% și 1,3%, o campanie care presupune ca prima rată să fie corespunzătoare lunii septembrie 2017 și care este, totuși, supusă unor termeni și condiții, în funcție de specificul fiecărei situații concrete.
Evenimentul de prezentare în fermă a noutăților Maschio Gaspardo, la Iași, a avut și un caracter aniversar, fiind marcată împlinirea a zece ani de parteneriat dintre Maschio Gaspardo România și Green Expert Iași și, de ambele părți, fiind exprimată dorința fermă de a continua colaborarea și”de a crește, împreună” - inclusiv, împreună cu fermierii români.

Petronela COTEA MIHAI
redactor Radio România Iași

Paolo-Maurizio-Rocchi_b

Paolo Maurizio Rocchi, directorul general Maschio Gaspardo România: „Am dorit să arătăm și fermierilor din această zonă, la fel cu le-am arătat tuturor fermierilor din România în cadrul Caravanei Naționale Maschio Gaspardo, noutățile și propunerile noastre pentru a îmbunătăți modul de a lucra în agricultură. Și eu sunt fermier, știu și am înțeles exact, inclusiv de la fermierii români cu care am interacționat, ce înseamnă costurile din agricultură. De exemplu, la capitolul motorină cheltuielile sunt destul de mari, în general. Știind aceasta, am venit cu noutăți, respectiv cu utilaje care să lucreze mult mai bine și cu un consum mai redus de motorină”.

IAȘI, VASLUI ȘI BOTOȘANI - JUDEȚE FRUNTAȘE LA DOTAREA TEHNICĂ

În cadrul întâlnirii profesionale pe tema dotării tehnice a fermelor, organizatorul ieșean a remarcat faptul că, în anul 2017, spre deosebire de ultimii ani, a fost bună dinamica achizițiilor de tehnică agricolă pentru fermele care activează în zona de nord-est, în special datorită faptului că s-au deschis sesiuni de depunere a proiectelor cu finanțare prin programe europene și datorită apetitului și curajului fermierilor față de asemenea formule de investiții. Într-un top al celor mai importante sume alocate de către fermieri pentru investiții în parcul de tractoare, mașini și utilaje agricole, pe primele trei locuri se situează județele Iași, Vaslui și Botoșani, fiind îndeaproape urmate de județele Suceava, Neamț și Bacău.
Dorința este aceea de a se putea continua procesul de dotare tehnică în agricultură, fiind remarcată nevoia ca fermierii să fie susținuți în eforturile pe care le fac, demonstrând înțelegere deplină a principiului că fără tehnică și fără tehnologii înalte nu poți ajunge la performanță și la eficiență.

5_b

ORICE EROARE UMANĂ COSTĂ! UNDE SUNT MECANIZATORII PROFESIONIȘTI?

Din păcate, criza forței de muncă a ajuns și în România, inclusiv la capitolul Exploatare și mentenanță a tehnicii moderne de lucru în agricultură. Astfel, chiar dacă dotările încep să devină tot mai numeroase, mai scumpe și mai sofisticate, fermierii tot nu scapă de neliniști, fiindcă încă nu este rezolvată problema specialiștilor care să poată manevra tractoarele, mașinile și utilajele agricole, în condiții de risc minim de defectare. Orice eroare umană costă. Și, adesea, nu puțin. „Aceste tehnologii și tehnici foarte avansate necesită și operatori foarte bine pregătiți. Aici am un mare off. Aceasta, deoarece, din păcate, sunt foarte puțini specialiști. Noi asigurăm service-ul pentru tehnica agricolă pe care o distribuim și știm bine cât de greu am găsit specialiștii, i-am format, de fapt. Știm, de asemenea, mai toate greșelile de manipulare pe care le fac cei ce utilizează tehnica distribuită și ne pare extrem de rău când identificăm greșeli minore, dar cu consecințe grave fianciar, aspecte care puteau fi evitate, în condițiile în care vorbeam despre exploatare în cunoștință de cauză. Am discutat și cu mulți fermieri, aceștia spunându-i că, astăzi, poate problema cea mai mare din fermele «așezate» este aceea a forței de muncă specializată pe mecanizarea modernă, la care, astăzi, au acces și românii. Încercând să ajutăm la rezolvarea problemelor, în zona noastră, am demarat discuții pentru unele parteneriate, din această toamnă, cu învățământul preuniversitar agricol, poate chiar și cu universitățile de profil. Liceul Agricol din Podu Iloaie, Iași, va demara cu noi, din toamna 2017, formula de învățământ dual și chiar suntem dispuși să acordăm unele burse, pentru a-i stimula pe acei elevi care vor dori să se orienteze profesional în direcția mecanizării în agricultură”, preciza Viorel Tăbăcaru.

Viorel-Tabacaru---cu-camasa_b

Articol publicat în revista Ferma nr. 15(198), 1-14 septembrie 2017

Vizualizat: 1226 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?