Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mai puține cereri pentru subvenții

Publicat: 04 august 2014 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

144.818 de fermieri au solicitat, în 2014, Ajutoare Naționale de Tranziție (ANT) pentru bovine în cadrul schemei pentru sectorul carne, iar 3.610 crescători de bovine au solicitat sprijijn pentru laptele livrat, potrivit datelor furnizate de APIA, la solicitarea redacției. În 2013 au fost depuse 156.900 cereri pentru, 1.133.000 capete bovine.

Click pe poza pentru galerie!

58.137 de solicitări au fost depuse la APIA pentru ANT pentru ovine/caprine. Anul trecut au fost depuse 59.587 cereri de plată, pentru 9,363 mil. ovine și caprine.

Pentru sprijinul acordat crescătorilor de animale din zonele defavoriazte, au fost depuse 1.901 solicitări pentru bivolițe de lapte, 88.839 solicitări pentru vaci de lapte, 6.915 de cereri de plată pentru taurine de carne și 20.723 de cereri pentru ovine/caprine.

Referitor la numărul de animale solicitate la plată pentru fiecare specie în parte în 2014 APIA ne-a răspuns că ne va comunica numărul de animale pentru care s-a solicitat sprijin pentru fiecare schemă de sprijin și cantitățile de lapte la finalul acțiunii de verificare a dosarelor.

Claudiu Frânc, președintele FCBR, susține că la bovine sunt cu 20.000 mai puține capete solicitate la plată decât anul trecut.

Potrivit APIA, controalele pe teren se efectuează până în 21.12.2014 pentru ajutorul specific pentru lapte și carne de vită din zonele defavorizate, până în 18.09.2014 pentru ANT la ovine/caprine și până în 28.09.2014 pentru ajutorul specific acordat producătorilor de lapte și carne de ovine/caprine din zonele defavorizate.

Pentru schema de ajutor specific pentru bovine de lapte și de carne, bivolițe și ovine/caprine din zonele defavorizate, APIA are timp să centralizeze datele cu numărul total de animale elgibile până la 1 februarie 2015. Conform HG 298/2014, vor fi disponibili: 22,447 mil. euro (maxim 250 euro/cap) pentru vaci de lapte;1,5 mil. euro (maxim 187,5 euro/cap) pentru bivolițe de lapte; 6,5 mil. euro (300 euro/cap) pentru taurine de carne; 9,377 mil. euro (6,5 euro/cap) pentru femele ovine/caprine.

 

Crescătorii de animale așteaptă adeverințe de credit

„La acest moment nu s-a stabilit data de la care APIA va elibera adeverințe pentru solicitanții ANT în sectorul zootehnic, specia bovine și ovine/caprine”, ne-a mai răspuns APIA.

Președintele Romovis, Nicolaie Cioranu, afirmă că ministrul Daniel Constatin le-a promis crescătorilor de oi că vor putea lua adeverințe de credit din 10 august. Mai realist, Claudiu Frânc, președintele FCBR, spune că cel mai probabil din septembrie vor primi adeverințe de credit și crescătorii de animale. E totuși ceva mai optimist, pentru că știe că 2014 este an electoral.

 

Medicamente veterinare, doar cu comandă semnată de medic

Medicamentele de uz veterinar vor fi vândute numai cu o notă de comandă fermă a medicului veterinar, a declarat, recent, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

„Nici un medicament de uz veterinar nu va mai fi eliberat din puncte farmaceutice, din farmacii, din depozite, fără să existe o listă de comandă semnată, parafată și aprobată de un medic veterinar. (...) Încercăm să limităm cât mai mult posibil posibilitatea folosirii abuzive a antibioticelor, cu respectarea timpului de așteptare de la finalizarea tratamentului până la eliminarea antibioticului din organism, pentru că orice reziduu de antibiotic care se găsește într-un produs alimentar provoacă la om, prin efect cumulativ, antibiorezistență”, a explicat Mănăstireanu, citat de Agerpres.

Prin noile reglementări, spre deosebire de vechea legislație,vor exista și medicamente care vor putea fi vândute fără rețetă medicală.

Noile reglementări oferă, de asemenea, posibilitatea ca farmaciile veterinare să angajeze personal cu studii medii (tehnicieni veterinari) pe post de vâzători. Totodată, potrivit legislației europene, nu mai există obligativitatea ca toți acționarii unei farmaciiveterinare să fie medici veterinari, ci poate să fie un acționariat mixt, dar cu pondere mare către zona medicinei veterinare.

 

„Situații suspecte” cu subvenții

Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a găsit „situații suspecte" privind plățile în sectorul zootehnic în cinci sau șase județe din cele 25 de județe unde au fost efectuate controale până până spre finalul lunii august a.c.. Cazurile depistate au fost transmise spre analiză Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Ca urmare a acțiunii pe care DNA a avut-o la Suceava (...), Corpul de Control a început o analiză la nivelul fiecărui județ. Până în momentul de față (25 iulie 2014-n.red.) , cred că 25 de județe au fost analizate și sunt cinci sau șase județe (...) în care au fost găsite situații suspecte, ca să spunem așa. Au fost transmise spre analiză DNA-ului”, a afirmat Daniel Constantin, citat de Agerpres, într-o conferință de presă desfășurată la Alba Iulia.

Acesta a menționat că unul dintre județele în care există suspiciune este Alba, aici fiind descoperite două astfel de cazuri, respectiv două plăți care sunt investigate, însă „nu sunt situații majore, așa cum s-au înregistrat la Suceava”.

 

Verde la exportul de ovine în Turcia. Urmează Egipt, Maroc și Tunisia

Firmele autorizate din România pot demara exportul și tranzitul de ovine și caprine în Turcia, în funcție de contractele ulterioare dintre operatori, a anunțat ANSVSA, înainte de finalul lunii iulie a.c..

După Turcia, exportul de ovine și caprine în țări terțe se va deschide înspre Egipt, Maroc și Tunisia, iar carnea de porc, după China, este solicitată și în Japonia, a declarat președintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.

„Cu Egiptul, avem în septembrie o misiune de evaluare pe zona veterinară, pentru a relua discuțiile tehnice cu autoritățile sanitar-veterinare din Egipt pentru a redeschide comerțul cu ovine și caprine în această țară. Solicitările sunt multiple. {i China este interesată să ia carne de ovine din România, însă cu ei nu am ajuns încă la discuții. Încercăm să deschidem piața în Maroc și Tunisia, pentru miere și carne de ovine, unde vrem să accesăm niște fonduri de la Ministerul de Externe, (...)”, a declarat șeful ANSVSA.

 

Bulgaria are Bluetongue, nu febră aftoasă

În Bulgaria se înregistrează, în prezent, focare de Boala limbii albastre (Bluetongue) și nu de febră aftoasă (Foot and Mouth Disease), precizează ANSVSA. „Chiar dacă ambele boli sunt virale și au unele manifestări asemănătoare, există diferențe în ceea ce privește speciile afectate, căile de transmitere, semnele clinice, măsurile de prevenire, control și cele de combatere. Nici una dintre aceste boli nu constituie pericol pentru sănătatea omului”, arată un comunicat al ANSVSA.

Potrivit agenției de presă BTA, citată de Agerpres, autoritățile bulgare au anunțat, în 7 august 2014, că ovinele și bovinele din unele zone din regiunea Gabrovo (centru-nord) au fost infectate cu febră aftoasă și că au fost luate măsuri pentru a limita răspândirea bolii, în condițiile în care între 50% și 60% dintre ovinele infectate mor.

 

Exporturile ovine și bovine, în creștere

În primele patru luni din 2014, România a exportat bovine, ovine și caprine vii în valoare de 100 mil. euro, cu 21,5% mai mult față de aceeași perioadă din 2013. În 2013, exporturile au adus venituri de 82,7 mil. de euro, arată datele MADR, citate de Agerpres.

Cifrele arată că, în 2014, pe piața UE și în țările terțe au fost vândute aproximativ 41.200 tone de animale vii (din care 18.800 tone bovine și 22.400 tone ovine/caprine), mai mult cu 24% față de 33.000 tonevândute în perioada similară din 2013.

Vizualizat: 664 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?